Volontiraj
Volontiraj
Doniraj
Doniraj
Pretraga
Pretraga
Ekologija – DIP Green

Ekologija – DIP Green

EKOLOGIJA, ZAŠTITA OKOLIŠA, ODRŽIVI RAZVOJ – tehnička kultura

Djelatnost tehničke kulture obuhvaća: odgoj, obrazovanje i osposobljavanje za stjecanje tehničkih, tehnoloških i informatičkih znanja i vještina, inventivni rad i širenje znanstvenih i tehničkih dostignuća. (Članak 1 Zakona o tehničkoj kulturi).

Grane tehničke kulture: Astronomija; Ekologija; Foto-kino-videotehnika; Mikroelektronika, robotika, informatika; Inventivna djelatnost; Jedriličarstvo; Modelarstvo/maketarstvo; Podvodne aktivnosti; Prometna kultura; Radio tehnika; Tehničko-sportske aktivnosti na moru i vodi; Zrakoplovstvo.

Važan cilj naših programa je odgoj i obrazovanje za stjecanje kompetencija za održivi razvoj. Vještine i kompetencije građana u području tehničke kulture ostvarujemo kroz više programa, a posebno su nam važne vrijednosti očuvanja okoliša i života u skladu s prirodom. Tako kroz ove programe djelujemo kroz više pravaca:

 1. odvajanje i ponovna uporaba otpada: pravilno odvajanje, odgoj za smanjenje otpada,  recikliranje otpada, ponovna uporaba materijala, posebno tekstila (radionice šivanja od već korištenog materijala), kompostiranje u domu i prirodi..
 2. briga za okolinu i hranu: korištenje ekološki proizvedene hrane (Zeleni Kastav), proizvodnja vlastite hrane prema ekološkim principima i principima biodinamičke proizvodnje te premakulturnog dizajna (vrt Viškovo), čišćenje okoliša i javnih površina  od bačenog otpada.

Svi programi sadrže i ove globalne ciljeve održivog razvoja i posebna se pažnja posvećuje i očuvanju energije, korištenju obnovljivih izvora energije, izjednačavanju mogućnosti, čuvanju vode, životu na zemlji i ispod zemlje i dr.

PROGRAMI U TEHNIČKOJ KULTURI – EKOLOGIJA:

 1. DIP GREEN VOL.2.   – program se sastoji od niza aktivnosti kojima se doprinosi ekologiji i zaštiti okoliša

Nastavak programa održivog razvoja i zaštite prirode koji provodi DIP u okviru svog djelovanja:  i nastavak projekta DIP GREEN koji smo proveli 2021 god. u suradnji sa Udrugom za razvoj civilnog društva SMART. https://dip.hr/dip-green/. Cilj mu je bio da studenti i korisnici DIP-a kroz učenje zalaganjem u zajednici  (engl. service learning) obogate vrt koje njegujemo u Viškovu s novim idejama, uz korištenje  eko metoda bez kemijskih pesticida, uz korištenje odbačenih predmeta na otpadu koji se skuplja oko igrališta i vrta. Studenti su u solidarnim grupama sa mladima s teškoćama u razvoju posadili voćke starih sorti, ljekovito bilje, začinsko bilje i cvijeće različitih vrsta kako bi potakli bioraznolikost i privukli pčele i time im dali ispašu. 

U cilju poticanja i očuvanja bioraznolikosti održavali smo radionice za građane “Vrt na blakonu” u MO Brajda https://www.rijeka.hr/brojnim-zbivanjima-obiljezeni-dani-mo-brajda-dolac-2017/ i MO Zamet, te Klub osoba starije dobi Zamet.  https://penzici.rijeka.hr/proljece-na-zametu-3/ Prije toga smo provodili razne projekte kojima je cilj očuvanje okoliša,  naš rad je usmjeren ka 16 globalnih ciljeva, a posebno onih koji se odnose na zaštitu okoliša odnosno ekologiju: sudjelovanje u partnerstvu u projektima (O)čistimo Park, (G)radimo Park i dr. u Parku skulptura Dubrova u kojem su korisnici očistili Park od otpada, odvajali otpad, https://www.civilnodrustvo-istra.hr/novosti/detaljnije/udruga-mediteranski-kiparski-simpozij-park-skulptura-dubrovaouvanje-i-zatit  ali i gradli suhozide od kamenja od razrušenih suhozida – meja. https://dip.hr/gradimo-park/. U projektima su sudjelovali građani koji su na licu mjesta, stekli osnovna znanja o otpadu i sortiranju otpada, o mogućnostima korištenja odbačenih predmeta u prirodi i načinu kompostiranja bilja iz prirode.  DIP provodi svoje ekološke i vrtne radionice u eko vrtu Viškovo i u prostorima DIP-a ali i na drugim šetnicama u prirodi. 

Cilj ovog programa povećati je praktična znanja i vještine o načinima zaštite okoliša i prevenciji zagađivanja raznim metodama na terenu i strukturiranim programom, stvoriti dobre navike očuvanja okoliša i ponašanja u prirodi, domu, na radnom mjestu i javnim prostorima i to sljedećim grupama aktivnosti:  

Plan rada na programu DIP GREEN vol.2. Tehnička kultura i održivi razvoj. 

I.  “Ne kupuj što ne možeš odvojiti i ponovo upotrijebiti!  Što je otpad i kako nam uništava okoliš?  Kako izbjeći kupiti predmete koji stvaraju otpad? 

 • Akcija čišćenja okoliša – sakupljanje otpada oko vrta“ (igralište, škola) i šume (Kastav) i sortiranjem/odvajanje  na licu mjesta:

1.  sudionici uče o načinima odvajanja ali i ponovnoj uporabi kako bi mogli to primijeniti u svojim domovima; 

2.  sudionici uče pravila ponašanja u domu, prirodi i na radnom mjestu – zajednički oblikuju “Inkluzivni bonton za očuvanje okoliša”

3.  “Mala eko patrola” – sudionici dokumentiraju (fotografije, video) stanje okoliša u javnim prostorima (Viškovo, Rijeka, Kastav) te prijavljuju komunalnoj službi.

II. “Ako imaš viška – ponovo upotrijebi, pokloni, recikliraj!  Radionica: Kako smanjiti otpad? s raznim temama i metodama u Viškovu, Kastvu, Rijeci, i DIP-u:  

 1. načini održive kupnje namirnica koje nemaju ambalažu (posjet sajmu Zeleni Kastav);
 2. kako zamijeniti najlonsku, plastičnu, staklenu, papirnatu, tekstilnu i limenu ambalažu s održivom ambalažom; posjet eko tržnici Zeleni Kastav i tržnici u Rijeci; 
 1. Što s bio otpadom? Radionica kompostiranja kućnog otpada u DIP-u
 2. Što sa zelenim otpadom iz naših vrtova i okoliša? Radionica kompostiranja zelenog otpada u vrtu Viškovo (otvoreni “sporovozni kompost“ umjesto paljenja)
 1. Što sa tekstilnim otpadom? Radionica šivanja od upotrijebljenog tekstila (odjeće) u DIP-u
 2. Vuna nije otpad! Radionica mokrog filcanja vune u DIP-u, uz pregled problema bacanja runa ovaca i ekologija!                                           

  III. Posadi biljku i spasi sebe i svijet! 

 1. Radionica vrtlarstva u vrtu Viškovo; akcija doniranja biljaka za eko vrt (poziv građanima da doniraju sadnice iz svog vrta ili balkona i proizvođačima sadnica – vrtlarijama da doniraju sadnice za akciju); sadnja biljaka u vrtu u Viškovu; 
 2. Radionica “vrt na balkonu” – radionica na balkonu DIP-a. 

  Iv. Razvoj društveno poduzetničke inkluzivne ideje: izazov za studente Sveučilišta i Veleučilišta u Rijeci  – rad osoba s invaliditetom na poslovima čišćenja okoliša zgrada za buduću društveno poduzetničku tvrtku koja će poslovati prema principima održivog razvoja i društvenog poduzetništva “DIP lab d.o.o”

DIP od osnutka djeluje prema principima održivog razvoja i to više aspekata djelovanja. Njegujemo 17 UN  globalnih ciljeva održivog razvoja kroz veće akcije/projekte i kroz implementaciju u sve naše programe.

https://sdgs.un.org/goals

 

2. DIP GREEN – Posebno mjesto u našem iskustvu zauzima studentski projekt pod našim mentorstvom, a u okviru projekta EDUVOL – Volunteering as an  Educational Opportunity (Nositelj SMART)   – DIP GREEN: 

“Rukavice navuci, 

Stare tenisice obuci,

Sa sobom alat ponesi,

I do Viškova sve to odnesi.

Pitaš se o čemu je riječ?

Evo sad ću ti reć’.” (A.R.)

SMART – Udruga za razvoj civilnog društva sudjeluje u provedbi Erasmus+ projekta pod nazivom EDUVOL – Volunteering as an  Educational Opportunity. Projekt je financiran kroz program Erasmus+, a provodili su ga Platforma volonterskih centara i organizacija iz Slovačke, Pro Vobis iz Rumunjske, Volunteering Hungary iz Mađarske, Volonterski centar Varšava iz Poljske te Udruga SMART – Volonterski centar Rijeka iz Hrvatske. Projekt je usmjeren na mlade i/ili osobe koje rade s mladima u formalnom ili neformalnom obliku, kao što su organizacije civilnog društva, pa i DIP. Glavni cilj je unaprijediti kompetencije mladih te njihove mogućnosti u svrhu aktivnog i potpunog sudjelovanja u svom društvu na ekonomskom i socijalnom planu i to na svim razinama – od lokalne pa do europske razine. Kako bi se to ostvarilo, kroz projekt se osmišljavaju različiti alati kao što su: treninzi za osobe koje rade s mladima, priručnik za osobe koje rade s mladima (o provedbi service learning metodologije i primjerima dobre prakse), priručnik za mlade (o osmišljavanju service learning projekata) te webinar, kao uvod u service learning. Service learning predstavlja ključan koncept u ovom projektu, a odnosi se na učenje zalaganjem u zajednici, točnije, inovativnu metodologiju koja povezuje volontiranje i učenje mladih. Učenje zalaganjem u zajednici predstavlja model iskustvenog učenja u sklopu kojeg, u ovom slučaju, mladi stječu određeno znanje i vještine, dok istovremeno doprinose dobrobiti zajednice.

1. Koja je uloga DIP-a u ovom projektu? Društvo za istraživanje i potporu (DIP) predstavlja neprofitnu organizaciju civilnog društva koja bilježi dugogodišnji rad s mladima, kako sa njenim članovima, tako i s volonterima kojih je iz godine u godinu sve više. Stoga, DIP u suradnji sa SMART-om započinje s provedbom projekta DIP GREEN, u sklopu EDUVOL -a, namijenjenog upravo našim mladima – volonerima i korisnicima koji su bili u ulozi Youth Workers, odnosno, mladi koje uče radeći nešto dobro za zajednicu.

2. Tko su mladi u našem projektu? Mladi su naši volonteri u Udruzi DIP koji sudjeluju u našim mnogobrojnim aktivnostima i radionicama u svrhu pružanja socijalne podrške  “DIP-ovcima“ – mladima s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju.

3. Na koji način će se ostvariti zadani ciljevi?  Vjerojatno vam je već poznat naš eko vrt na Viškovu koji volimo posjetiti za vrijeme lijepih i sunčanih dana kako bi ga očistili, posadili neku novu biljčicu ili pratili njihov napredak. Upravo naš vrt na Viškovu predstavlja temelj za naš projekt u kojem će mladi biti ti koji će voditi projekt, uz mentora koji će im tokom cijelog projekta pružati podršku. Mladi će pripremiti sav potreban alat, sadnice i sve što im je potrebno kako bi pokrenuli svoj projekt u kojem će urediti vrt i učiniti ga bogatijim sadnjom ljekovitog jestivog bilja, cvijeća, voćaka i raznih drugih biljaka koji će oživjeti naš vrt, ali i naše raspoloženje. Kako bi navedeno ostvarili, mladi moraju jako dobro surađivati u timu u kojem će svatko imati svoju ulogu kako bi uspješno realizirali svoj projekt. Osim mladih volontera, naši “DIP-ovci” također će raditi na realizaciji projekta te će se na taj način promovirati inkluzivno volontiranje. Inkluzivno volontiranje omogućuje razvoj vještina i novih znanja svih koji u njemu sudjeluju. Projekt je započeo krajem ožujka 2021. godine, a trajao će do kraja svibnja.

4. Zašto je projekt važan? Ovim projektom potiče se razvoj inkluzije i inkluzivnog volontiranja budući da će u njemu sudjelovati i naši dipovci, odnosno, mladi s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Jačat će se povezanost naših volontera međusobno, ali i volontera i dipovaca te će se svi zajedno osjećati kao dio zajednice koja radi za njenu dobrobit. Na taj način, jačat će se socijalni kapital, a sve će doprinijeti održivosti našeg projekta budući da ćemo uvijek ponovno moći zasaditi nove biljke i voćkice, ponovno se družiti i zajedno raditi, a kasnije i uživati u našim produktima koji će doprinijeti našoj dobrobiti i zdravlju.

DIP GREEN: “Day 1”

DIP GREEN: “Day 2”

DIP GREEN: “Day 3”

DIP GREEN: “Day 4”

DIP GREEN: “Day 5”

 

Share on Facebook

Kontaktirajte nas

Informacije

Adresa
 • Wenzelova 2/1
 • Rijeka, Hrvatska
 • OIB: 78171364712
 • MB: 4152115
 • Žiro račun: ERSTE & ST. BANK
 • IBAN: HR68 2402 0061 1011 8082 8