A A A Black and white icon Change contrast icon
Volontiraj
Volontiraj
Doniraj
Doniraj
Pretraga
Pretraga
Ekologija – DIP Green

Ekologija – DIP Green

EKOLOGIJA, ZAŠTITA OKOLIŠA, ODRŽIVI RAZVOJ – tehnička kultura

Djelatnost tehničke kulture obuhvaća: odgoj, obrazovanje i osposobljavanje za stjecanje tehničkih, tehnoloških i informatičkih znanja i vještina, inventivni rad i širenje znanstvenih i tehničkih dostignuća. (Članak 1 Zakona o tehničkoj kulturi).

Grane tehničke kulture: Astronomija; Ekologija; Foto-kino-videotehnika; Mikroelektronika, robotika, informatika; Inventivna djelatnost; Jedriličarstvo; Modelarstvo/maketarstvo; Podvodne aktivnosti; Prometna kultura; Radio tehnika; Tehničko-sportske aktivnosti na moru i vodi; Zrakoplovstvo.

Važan cilj naših programa je odgoj i obrazovanje za stjecanje kompetencija za održivi razvoj. Vještine i kompetencije građana u području tehničke kultuee ostvarujemo kroz više programa, a posebno su nam važne vrijednosti očuvanja okoliša i života u skladu s prirodom. Tako kroz ove programe djelujemo kroz više pravaca:

 1. odvajanje i ponovna uporaba otpada: pravilno odvajanje, odgoj za smanjenje otpada,  recikliranje otpada, ponovna uporaba materijala, posebno tekstila (radionice šivanja od već korištenog materijala), kompostiranje u domu i prirodi..
 2. briga za okolinu i hranu: korištenje ekološki proizvedene hrane (Zeleni Kastav), proizvodnja vlastite hrane prema ekološkim principima i principima biodinamičke proizvodnje te premakulturnog dizajna (vrt Viškovo), čišćenje okoliša i javnih površina  od bačenog otpada.

Svi programi sadrže i ove globalne ciljeve održivog razvoja i posebna se pažnja posvećuje i očuvanju energije, korištenju obnovljivih izvora energije, izjednačavanju mogućnosti, čuvanju vode, životu na zemlji i ispod zemlje i dr.

PROGRAMI U TEHNIČKOJ KULTURI – EKOLOGIJA:

 1. DIP GREEN VOL.2.   – program se sastoji od niza aktivnosti kojima se doprinosi ekologiji i zaštiti okoliša

Nastavak programa održivog razvoja i zaštite prirode koji provodi DIP u okviru svog djelovanja:  i nastavak projekta DIP GREEN koji smo proveli 2021 god. u suradnji sa Udrugom za razvoj civilnog društva SMART. https://dip.hr/dip-green/. Cilj mu je bio da studenti i korisnici DIP-a kroz učenje zalaganjem u zajednici  (engl. service learning) obogate vrt koje njegujemo u Viškovu s novim idejama, uz korištenje  eko metoda bez kemijskih pesticida, uz korištenje odbačenih predmeta na otpadu koji se skuplja oko igrališta i vrta. Studenti su u solidarnim grupama sa mladima s teškoćama u razvoju posadili voćke starih sorti, ljekovito bilje, začinsko bilje i cvijeće različitih vrsta kako bi potakli bioraznolikost i privukli pčele i time im dali ispašu. 

U cilju poticanja i očuvanja bioraznolikosti održavali smo radionice za građane “Vrt na blakonu” u MO Brajda https://www.rijeka.hr/brojnim-zbivanjima-obiljezeni-dani-mo-brajda-dolac-2017/ i MO Zamet, te Klub osoba starije dobi Zamet.  https://penzici.rijeka.hr/proljece-na-zametu-3/ Prije toga smo provodili razne projekte kojima je cilj očuvanje okoliša,  naš rad je usmjeren ka 16 globalnih ciljeva, a posebno onih koji se odnose na zaštitu okoliša odnosno ekologiju: sudjelovanje u partnerstvu u projektima (O)čistimo Park, (G)radimo Park i dr. u Parku skulptura Dubrova u kojem su korisnici očistili Park od otpada, odvajali otpad, https://www.civilnodrustvo-istra.hr/novosti/detaljnije/udruga-mediteranski-kiparski-simpozij-park-skulptura-dubrovaouvanje-i-zatit  ali i gradli suhozide od kamenja od razrušenih suhozida – meja. https://dip.hr/gradimo-park/. U projektima su sudjelovali građani koji su na licu mjesta, stekli osnovna znanja o otpadu i sortiranju otpada, o mogućnostima korištenja odbačenih predmeta u prirodi i načinu kompostiranja bilja iz prirode.  DIP provodi svoje ekološke i vrtne radionice u eko vrtu Viškovo i u prostorima DIP-a ali i na drugim šetnicama u prirodi. 

Cilj ovog programa povećati je praktična znanja i vještine o načinima zaštite okoliša i prevenciji zagađivanja raznim metodama na terenu i strukturiranim programom, stvoriti dobre navike očuvanja okoliša i ponašanja u prirodi, domu, na radnom mjestu i javnim prostorima i to sljedećim grupama aktivnosti:  

Plan rada na programu DIP GREEN vol.2. Tehnička kultura i održivi razvoj. 

I.  “Ne kupuj što ne možeš odvojiti i ponovo upotrijebiti!  Što je otpad i kako nam uništava okoliš?  Kako izbjeći kupiti predmete koji stvaraju otpad? 

 • Akcija čišćenja okoliša – sakupljanje otpada oko vrta“ (igralište, škola) i šume (Kastav) i sortiranjem/odvajanje  na licu mjesta:

1.  sudionici uče o načinima odvajanja ali i ponovnoj uporabi kako bi mogli to primijeniti u svojim domovima; 

2.  sudionici uče pravila ponašanja u domu, prirodi i na radnom mjestu – zajednički oblikuju “Inkluzivni bonton za očuvanje okoliša”

3.  “Mala eko patrola” – sudionici dokumentiraju (fotografije, video) stanje okoliša u javnim prostorima (Viškovo, Rijeka, Kastav) te prijavljuju komunalnoj službi.

II. “Ako imaš viška – ponovo upotrijebi, pokloni, recikliraj!  Radionica: Kako smanjiti otpad? s raznim temama i metodama u Viškovu, Kastvu, Rijeci, i DIP-u:  

 1. načini održive kupnje namirnica koje nemaju ambalažu (posjet sajmu Zeleni Kastav);
 2. kako zamijeniti najlonsku, plastičnu, staklenu, papirnatu, tekstilnu i limenu ambalažu s održivom ambalažom; posjet eko tržnici Zeleni Kastav i tržnici u Rijeci; 
 1. Što s bio otpadom? Radionica kompostiranja kućnog otpada u DIP-u
 2. Što sa zelenim otpadom iz naših vrtova i okoliša? Radionica kompostiranja zelenog otpada u vrtu Viškovo (otvoreni “sporovozni kompost“ umjesto paljenja)
 1. Što sa tekstilnim otpadom? Radionica šivanja od upotrijebljenog tekstila (odjeće) u DIP-u
 2. Vuna nije otpad! Radionica mokrog filcanja vune u DIP-u, uz pregled problema bacanja runa ovaca i ekologija!                                           

  III. Posadi biljku i spasi sebe i svijet! 

 1. Radionica vrtlarstva u vrtu Viškovo; akcija doniranja biljaka za eko vrt (poziv građanima da doniraju sadnice iz svog vrta ili balkona i proizvođačima sadnica – vrtlarijama da doniraju sadnice za akciju); sadnja biljaka u vrtu u Viškovu; 
 2. Radionica “vrt na balkonu” – radionica na balkonu DIP-a. 

  Iv. Razvoj društveno poduzetničke inkluzivne  ideje: izazov za studente Sveučilišta i Veleučilišta u Rijeci  – rad osoba s invaliditetom na poslovima čišćenja okoliša zgrada za buduću društveno poduzetničku tvrtku koja će poslovati prema principima održivog razvoja i društvenog poduzetništva “ DIP lab d.o.o”

DIP od osnutka djeluje prema principima održivog razvoja i to više aspekata djelovanja. Njegujemo 17 UN  globalnih ciljeva održivog razvoja kroz veće akcije/projekte i kroz implementaciju u sve naše programe.

https://sdgs.un.org/goals

 

2. DIP GREEN – Posebno mjesto u našem iskustvu zauzima studentski projekt pod našim mentorstvom, a u okviru projekta EDUVOL – Volunteering as an  Educational Opportunity (Nositelj SMART)   – DIP GREEN: 

“Rukavice navuci, 

Stare tenisice obuci,

Sa sobom alat ponesi,

I do Viškova sve to odnesi.

Pitaš se o čemu je riječ?

Evo sad ću ti reć’.” (A.R.)

SMART – Udruga za razvoj civilnog društva sudjeluje u provedbi Erasmus+ projekta pod nazivom EDUVOL – Volunteering as an  Educational Opportunity. Projekt je financiran kroz program Erasmus+, a provodili su ga Platforma volonterskih centara i organizacija iz Slovačke, Pro Vobis iz Rumunjske, Volunteering Hungary iz Mađarske, Volonterski centar Varšava iz Poljske te Udruga SMART – Volonterski centar Rijeka iz Hrvatske. Projekt je usmjeren na mlade i/ili osobe koje rade s mladima u formalnom ili neformalnom obliku, kao što su organizacije civilnog društva, pa i DIP. Glavni cilj je unaprijediti kompetencije mladih te njihove mogućnosti u svrhu aktivnog i potpunog sudjelovanja u svom društvu na ekonomskom i socijalnom planu i to na svim razinama – od lokalne pa do europske razine. Kako bi se to ostvarilo, kroz projekt se osmišljavaju različiti alati kao što su: treninzi za osobe koje rade s mladima, priručnik za osobe koje rade s mladima (o provedbi service learning metodologije i primjerima dobre prakse), priručnik za mlade (o osmišljavanju service learning projekata) te webinar, kao uvod u service learning. Service learning predstavlja ključan koncept u ovom projektu, a odnosi se na učenje zalaganjem u zajednici, točnije, inovativnu metodologiju koja povezuje volontiranje i učenje mladih. Učenje zalaganjem u zajednici predstavlja model iskustvenog učenja u sklopu kojeg, u ovom slučaju, mladi stječu određeno znanje i vještine, dok istovremeno doprinose dobrobiti zajednice.

1. Koja je uloga DIP-a u ovom projektu? Društvo za istraživanje i potporu (DIP) predstavlja neprofitnu organizaciju civilnog društva koja bilježi dugogodišnji rad s mladima, kako sa njenim članovima, tako i s volonterima kojih je iz godine u godinu sve više. Stoga, DIP u suradnji sa SMART-om započinje s provedbom projekta DIP GREEN, u sklopu EDUVOL -a, namijenjenog upravo našim mladima – volonerima i korisnicima koji su bili u ulozi Youth Workers, odnosno, mladi koje uče radeći nešto dobro za zajednicu.

2. Tko su mladi u našem projektu? Mladi su naši volonteri u Udruzi DIP koji sudjeluju u našim mnogobrojnim aktivnostima i radionicama u svrhu pružanja socijalne podrške  “dipovcima“ – mladima s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju.

3. Na koji način će se ostvariti zadani ciljevi?  Vjerojatno vam je već poznat naš eko vrt na Viškovu koji volimo posjetiti za vrijeme lijepih i sunčanih dana kako bi ga očistili, posadili neku novu biljčicu ili pratili njihov napredak. Upravo naš vrt na Viškovu predstavlja temelj za naš projekt u kojem će mladi biti ti koji će voditi projekt, uz mentora koji će im tokom cijelog projekta pružati podršku. Mladi će pripremiti sav potreban alat, sadnice i sve što im je potrebno kako bi pokrenuli svoj projekt u kojem će urediti vrt i učiniti ga bogatijim sadnjom ljekovitog jestivog bilja, cvijeća, voćaka i raznih drugih biljaka koji će oživjeti naš vrt, ali i naše raspoloženje. Kako bi navedeno ostvarili, mladi moraju jako dobro surađivati u timu u kojem će svatko imati svoju ulogu kako bi uspješno realizirali svoj projekt. Osim mladih volontera, naši DIPovci također će raditi na realizaciji projekta te će se na taj način promovirati inkluzivno volontiranje. Inkluzivno volontiranje omogućuje razvoj vještina i novih znanja svih koji u njemu sudjeluju. Projekt je započeo krajem ožujka 2021. godine, a trajao će do kraja svibnja.

4. Zašto je projekt važan? Ovim projektom potiče se razvoj inkluzije i inkluzivnog volontiranja budući da će u njemu sudjelovati i naši dipovci, odnosno, mladi s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Jačat će se povezanost naših volontera međusobno, ali i volontera i dipovaca te će se svi zajedno osjećati kao dio zajednice koja radi za njenu dobrobit. Na taj način, jačat će se socijalni kapital, a sve će doprinijeti održivosti našeg projekta budući da ćemo uvijek ponovno moći zasaditi nove biljke i voćkice, ponovno se družiti i zajedno raditi, a kasnije i uživati u našim produktima koji će doprinijeti našoj dobrobiti i zdravlju.

DIP GREEN: “Day 1”

DIP GREEN: “Day 2”

DIP GREEN: “Day 3”

DIP GREEN: “Day 4”

DIP GREEN: “Day 5”

 

Share on Facebook

Kontaktirajte nas

Informacije

Adresa
 • Wenzelova 2/1
 • Rijeka, Hrvatska
 • OIB: 78171364712
 • MB: 4152115
 • ŽIRO RAČUN: ZAGREBAČKA BANKA
 • IBAN: HR7123600001102394295