Volontiraj
Volontiraj
Doniraj
Doniraj
Pretraga
Pretraga
DIP GREEN

DIP GREEN

  • 23.03.2021
  • POTPORA

“Rukavice navuci,

Stare tenisice obuci,

Sa sobom alat ponesi,

I do Viškova sve to odnesi.

Pitaš se o čemu je riječ?

Evo sad ću ti reć’.”

 

SMART – Udruga za razvoj civilnog društva sudjeluje u provedbi Erasmus+ projekta, pod nazivom EDUVOL – Volunteering as an  Educational Opportunity. Projekt je financiran kroz program Erasmus+, a provode ga sljedeći organizatori: Platforma volonterskih centara i organizacija iz Slovačke, Pro Vobis iz Rumunjske, Volunteering Hungary iz Mađarske, Volonterski centar Varšava iz Poljske te Udruga SMART – Volonterski centar Rijeka iz Hrvatske.

Projekt je usmjeren na mlade i/ili osobe koje rade s mladima u formalnom ili neformalnom obliku, kao što su organizacije civilnog društva kojem pripada i naš DIP. Glavni cilj jest unaprijediti kompetencije mladih te njihove mogućnosti, u svrhu aktivnog i potpunog sudjelovanja u društvu, na ekonomskom i socijalnom planu i to na svim razinama – od lokalne pa do europske razine. Kako bi se to ostvarilo, kroz projekt se osmišljavaju različiti alati kao što su: treninzi za osobe koje rade s mladima, priručnik za osobe koje rade s mladima (o provedbi service learning metodologije i primjerima dobre prakse), priručnik za mlade (o osmišljavanju service learning projekata) te webinar, kao uvod u service learning.

Kao što možete uočiti, service learning predstavlja ključan koncept u ovom projektu, a odnosi se na učenje zalaganjem u zajednici, točnije, inovativnu metodologiju koja povezuje volontiranje i učenje mladih. Učenje zalaganjem u zajednici predstavlja model iskustvenog učenja u sklopu kojeg, u ovom slučaju, mladi stječu određeno znanje i vještine, dok istovremeno doprinose dobrobiti zajednice.

 

Vjerojatno imate mnoštvo pitanja o tome koja je uloga DIP-a u ovom projektu? Tko su mladi u našem projektu? Na koji način će se ostvariti zadani ciljevi? Zašto je projekt važan? Pa, idemo redom.

 

1. Koja je uloga DIP-a u ovom projektu?

Društvo za istraživanje i potporu (DIP) predstavlja neprofitnu organizaciju civilnog društva koja bilježi dugogodišnji rad s mladima, kako sa njenim članovima, tako i s volonterima kojih je iz godine u godinu sve više. Stoga, DIP u suradnji sa SMART-om započinje s provedbom projekta DIP GREEN, koji je dio projekta EDUVOL i koji je namijenjen upravo našim mladima u sklopu kojeg će oni biti, takozvani, Youth Workers, odnosno, mladi koje uče radeći nešto dobro za zajednicu.

2. Tko su mladi u našem projektu?

Mladi su naši volonteri u Udruzi DIP, koji sudjeluju u našim mnogobrojnim aktivnostima i radionicama, u svrhu pružanja socijalne podrške i pomoći našim “DIP-ovcima” – mladima s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju.

3. Na koji način će se ostvariti zadani ciljevi?

Vjerojatno vam je već poznat naš maleni eko vrt na Viškovu, koji volimo posjetiti za vrijeme lijepih i sunčanih dana kako bi ga očistili, posadili neku novu biljčicu ili pratili njihov napredak. Upravo naš vrt na Viškovu predstavlja temelj za naš projekt, u kojem će mladi biti ti koji će voditi projekt uz mentora, koji će im tokom cijelog projekta pružati podršku i potporu. Mladi će pripremiti sav potreban alat, sadnice i sve što im je potrebno kako bi pokrenuli svoj projekt u kojem će urediti vrt i učiniti ga bogatijim sadnjom ljekovitog jestivog bilja, cvijeća, voćaka i raznih drugih biljaka, koje će oživjeti naš vrt, ali i naše raspoloženje. Kako bi navedeno ostvarili, mladi moraju jako dobro surađivati u timu u kojem će svatko imati svoju ulogu, kako bi uspješno realizirali svoj projekt. Osim mladih volontera, naši “DIP-ovci” također će raditi i pripomoći u realizaciji projekta, te će se na taj način promovirati inkluzivno volontiranje koje će omogućiti razvoj vještina i novih znanja svih koji u njemu budu sudjelovali.

Projekt će započeti krajem ožujka, a trajat će do kraja svibnja, a unutar tog vremenskog perioda predviđeno je 5 odlazaka u vrt, počevši od 24. ožujka 2021., kada će biti naš prvi službeni odlazak, zajedno s našim “DIP-ovcima”.

4. Zašto je projekt važan?

Ovim projektom potiče se razvoj inkluzije i inkluzivnog volontiranja, budući da će u njemu sudjelovati i naši “DIP-ovci”, odnosno, mladi s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Jačat će se povezanost naših volontera međusobno, ali i volontera i “DIP-ovaca”, te će se svi zajedno osjećati kao dio zajednice koja radi za njenu dobrobit. Na taj način, jačat će se socijalni kapital, a sve će doprinijeti održivosti našeg projekta, budući da ćemo uvijek ponovno moći zasaditi nove biljke i voćkice, ponovno se družiti i zajedno raditi, a kasnije i uživati u našim plodovima, koji će doprinijeti našoj dobrobiti i zdravlju.

 

Veselimo se ovom novom projektu, zajedničkom druženju, radu u prirodi i stjecanju nekih novih znanja i vještina, koje će nam svakako poslužiti u svakodnevnom životu!

 

                                     Priprema. Pozor. Smart. | Udruga za razvoj civilnog društva

Share on Facebook

Još novosti

Doniraj i udomi

Udomljavanjem naših ukrasno-uporabnih predmeta sudjelujete u provedbi naših programa za mlade s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Mi ćemo vam zato pokloniti jedan ili više predmeta koje smo sami napravili.  
Prijavi se