Volontiraj
Volontiraj
Doniraj
Doniraj
Pretraga
Pretraga
O projektu RI Urban Inclusive Walking 2020

O projektu RI Urban Inclusive Walking 2020

RIUW 2020- prezentacija projekta

 

Projekt je inicijativa za povećanje socijalne održivosti grada, korištenjem postojećih urbanih resursa (Molo longo i dr.), kampanja za zdravo i aktivno uključivanje građana Rijeke u inkluziju mladih s teškoćama, i povećanje dostupnosti zdravih tjelesnih aktivnosti (nordijsko hodanje).

Svrha je oživljavanje socijalnog kapitala građana, kroz stvaranje socijalnog prostora za susret i međusobne interakcije različitih skupina građana, kako bi se potaknule daljnje inicijative za održiv razvoj grada – umrežavanjem građana potiče se javno i aktivno djelovanje.

Projekt je održiv jer sudionici nordijskog hodanja dobivaju nordijske štapove na poklon, kako bi mogli i dalje nastaviti urbano hodati, a skupina mladih s teškoćama koja prethodno savlada urbano hodanje, prenosi s instruktorom ovu vještinu na građane. Nordijski štapovi postaju simbol zdravog umrežavanja građana, urbani socijalni kapital se povećava pa Grad dobiva održivu dimenziju.

Građani koji žive u centru, kao i prolaznici, nemaju dovoljno razvijen socijalni kapital, imaju nisko povjerenje, umanjenu solidarnost s marginaliziranim ranjivim skupinama i potencijalima grada, ne postoje inicijative koje će rezultirati svakodnevnim povećanim aktivnim djelovanjem za zajednicu, a produbljuje se problem osjećaja prolaznosti i otuđenosti, kao i nedostatak identifikacije s prostorom u kojem žive. Ovim ćemo projektom utjecati na razvoj zajednice u centru grada, umrežavanjem građana i inkluzivnim aktivnim sudjelovanjem naših mladih, za održivo promišljanje grada, razvoj povjerenja i solidarnosti; korištenjem postojećih resursa i organizacijom slobodnog vremena, nastojati ćemo osigurati javni prostor, platformu za održivi razvoj grada.

Opći cilj je razvoj zajednice u centru grada i  povećanje socijalnog kapitala građana. Posredno će to rezultirati mrežom građana te perpetuirati stvaranje novih kreativnih inicijativa. Specifični ciljevi su: omogućiti građanima centra Rijeke i drugih okolnih kvartova da stvore mjesto susreta kako bi razvili pozitivne socijalne interakcije sa svojim sugrađanima; usvajanje tehnike nordijskog hodanja koje je primjereno svim dobnim skupinama, kroz prepoznatljiv simbol urbanog hodanja – nordijske štapove; našoj skupini mladih s teškoćama s kojima radimo u centru grada, omogućiti aktivno bavljenje nordijskim hodanjem po Molu longu i drugim lokacijama u centru, kako bi povećali njihovu vidljivost i omogućili im inkluzivno volontiranje za druge građane; osigurati i učiniti dostupnim građanima tečaj nordijskog hodanja, kako bi na kraju projekta dobili na poklon štapove, te tako osigurali održivost rezultata.

Cilj je i da kroz korištenje postojećih javnih površina grada gradimo zajednicu koja će biti solidarna, ali i da povećamo povjerenje te stvorimo inovativnu platformu i identifikator za razvoj identiteta grada – Mi RI – urbani hodači!

 

Aktivnosti/rezultati

a) organizacija i vođenje projekta, neposredne aktivnosti s građanima i marginaliziranom, ranjivom skupinom, mladima s teškoćama:

Organizacija i provedba tečaja nordijskog hodanja (NH) za mlade s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju okupljenih u našoj udruzi u centru. Tečaj se odvijao na trasi od Ulice Ivana Dežmana do lukobrana Molo longo, jednom do dva puta tjedno, te je sudjelovalo više od 20 mladih s teškoćama.

 • Voditelj aktivnosti tečaja nordijskog hodanja je certificirani voditelj NH (Š. Ćorić) uz podršku dviju educiranih radnih asistentica, Karmen Vučetić, mag, psih. i Nele Bralić, bacc. art radi prilagodbe zadataka.
 • Za grafički dizajn i vizualni identitet zaslužna je Nela Bralić, bacc. art.

b) organizacija tečaja za građane:

Sudjelovalo je preko 120 građana koji su se priključili mladima s teškoćama, od čega oko 100 umirovljenika, članova Matice umirovljenika Rijeka, 10 volontera i 4 voditelja.

Građani – svi sudionici koji su sudjelovali u najmanje 4 aktivnosti dobili su na dar štapove za NH (s naljepnicom projekta i EPK2020), radi aktivnog uključivanja u kampanju za povećanje solidarnosti i jačanja zajednice, koja se vodi za vrijeme trajanja projekta, odnosno sudjeluju u svim aktivnostima projekta.

c) komunikacijska kampanja:

Osnovni cilj je da se poveća vidljivost primarne skupine, što smo i uspjeli jer je centar grada bio prostor provedbe kampanje. Organizirana je press konferencija, tiskali su se letci, plakati i banner projekta, izrađen je logo i naljepnice koje smo zalijepili na štapove, te je otvorena Facebook stranica: https://www.facebook.com/RI-Urban-Inclusive-Walking-2020-za-održivu-i-inkluzivnu-Rijeku-625242417949999/ .

 

 • Gostovali smo u emisiji inkluzija (Kanal RI) te drugim emisijama na lokalnoj TV.
 • Organizirali smo Dane povjerenja i solidarnosti u DIP– u, kroz koje su građani mogli upoznati sve aktivnosti DIP-a te sudjelovati u DAM-DAŠ! promociji solidarnosti!; aktivnosti su održavane jednom tjedno, kako bi kroz cijelo vrijeme trajanja projekta građani mogli sudjelovati barem u jednoj aktivnosti DIP-a.
 • Između dvije glavne aktivnosti (tečaj NH) održala su se dva predavanja za građane o socijalnom kapitalu i njegovoj važnosti za blagostanje, te o važnosti aktivnosti sudjelovanja u razvoju grada i građana (akcent na održivi razvoj) pod motom: Što mogu ja učiniti za nas?, kako bi se pokrenule susjedske inicijative za podršku i samoorganiziranje u centru.
 • Završna aktivnost je održana na Molo longu, na koju su pozvani svi sudionici i drugi građani koji koriste nordijsko hodanje, kako bi se okupili te zajednički poslali poruku javnosti o važnosti solidarnosti, povjerenja i tjelesne aktivnosti.
 • Organiziran je natječaj za najuspješniju fotografiju o svim aktivnostima građana, a otvorena je i izložba najboljih fotografija u suradnji s Društvom arhitekata Rijeka: https://rijeka2020.eu/natjecaj-za-najbolju-amatersku-fotografiju-projekta-ri-urban-inclusive-walking-2020-za-odrzivu-i-inkluzinu-rijeku/.
 • Svi sudionici su dobili majice s logom projekta.

 

 • Novi list: predstavljanje i poziv građanima:

https://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/PRIDRUZITE-SE-Hodanjem-i-druzenjem-do-zdravlja

 • Moja Rijeka: predstavljanje projekta

https://www.mojarijeka.hr/predstavljen-projekt-ri-urban-inclusive-walking-2020-za-osobe-s-teskocama-u-razvoju/

 • Kanal RI: predstavljanje projekta

https://www.youtube.com/watch?v=6Ih0PmCepPM

 • Ri portal: predstavljanje projekta

https://riportal.net.hr/u-rijeci-predstavljen-projekt-ri-urban-inclusive-walking-2020-za-osobe-s-teskocama-u-razvoju/

 • Novi list: završetak projekta

https://novilist.hr/layout/set/print/Vijesti/Rijeka/UKLJUCI-SE-Rijeka-2020-EPK-financira-male-ideje-koje-grad-cine-boljim-mjestom-za-zivot.-Prijavi-se

 

Ostali programi

Doniraj i udomi

Udomljavanjem naših ukrasno-uporabnih predmeta sudjelujete u provedbi naših programa za mlade s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Mi ćemo vam zato pokloniti jedan ili više predmeta koje smo sami napravili.  
Prijavi se

Kontaktirajte nas

Informacije

Adresa
 • Wenzelova 2/1
 • Rijeka, Hrvatska
 • OIB: 78171364712
 • MB: 4152115
 • Žiro račun: ERSTE & ST. BANK
 • IBAN: HR68 2402 0061 1011 8082 8