Volontiraj
Volontiraj
Doniraj
Doniraj
Pretraga
Pretraga
INTERREG – Strategija kulturno-turističke valorizacije Parka skulptura Dubrova

INTERREG – Strategija kulturno-turističke valorizacije Parka skulptura Dubrova

  • 02.07.2022
  • ISTRAŽIVANJA

U srijedu, 29.6.2022. godine smo sudjelovali na završnom predstavljanju projekta financiranog iz Interreg programa prekogranične suradnje “Recolor”, koji je započeo u 2019. godini i trajao do 2022. godine. https://5portal.hr/vijesti_detalj.php?id=37931

Rezultat projekta je i izrada  razvojnih strateških dokumenata Parka skulptura Dubrova –  udruge Mediteranski kiparski simpozij. Izradu Strategije kulturno – turističke valorizacije Parka za 10. godišnje razdoblje izradio je DIP, a autorica je Marta Berčić. Osim toga izrađena je  Studija održivosti, za razdoblje 2020., do 2025., izrađen je video promo-materijal virtualne šetnje Parkom i niz drugih proizvoda. 

Rezultat rada je i sporazum o financiranju programa Parka skulptura Dubrova, a kao dokaz učinkovitosti izrađenog strateškog dokumenta, potpisan je netom nakon predstavljanja rezultata. Potpisali su ga  Istarska županija, Grad Labin, Općina Sveta Nedelja, Turistička zajednica Grada Labina i Udruga Mediteranski kiparski simpozij. Upravo je ovakav način financiranja predložen kao jedna od mjera Strategije. Ovo je primjer javnih politika oblikovanih prema objektivnim potrebama, odnosno temeljenih na strateškim dokumentima. Hvala na ukazanom povjerenju i prilici da sudjelujemo u ovim važnim trenucima za razvoj kulturnih politika.

https://5portal.hr/vijesti_detalj.php?id=37930

https://www.glasistre.hr/istra/nova-strategija-dubrova-ima-izvanrednu-buducnost-za-lokalnu-zajednicu-ali-i-sire-za-kulturu-i-turizam-670579

Grad Labin, kao jedan od partnera u projektu RECOLOR (Reviving and EnhanCing artwOrks and Landscapes Of the AdRiatic /Oživljavanje i unaprjeđenje umjetničkih djela i krajolika na Jadranu), koji se provodi u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Italija – Hrvatska 2014.-2020., a sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, usmjerio je aktivnosti pilot akcije na Park skulptura Dubrova. Jedan od rezultata tih aktivnosti je izrada Strategije kulturno-turističke valorizacije Parka skulptura Dubrova, a koja je povjerena riječkom Društvu za istraživanje i potporu, čiji stručnjaci imaju višegodišnje iskustvo u radu na području istraživanja u kulturi i turizmu, ali i novim društvenim pojavama poput društvenog poduzetništva, socijalnog uključivanja i održivog razvoja.
Rad na strategiji započeo je početkom 2020. godine te je svoj vrhunac trebao doživjeti tijekom ožujka i travnja, no zbog pojave epidemije koronavirusa rokovi su pomaknuti te je ista prezentirana javnosti u listopadu iste godine. Tijekom tog perioda izrade napravljeno je sveobuhvatno istraživanje postojeće dokumentacije, razgovori s ključnim dionicima, ali i prijedlog brending strategije. Primarna analiza je ona s kulturnog aspekta, u kojoj je, između ostalog, utvrđeno postojeće stanje, ali i potrebni koraci koje će dionici i upravitelj Parka morati provesti u narednom desetogodišnjem periodu, kako bi adekvatno kulturno valorizirali prostor. S turističkog aspekta, fokus je stavljen na održiv turistički razvoj, prijedlog sadržaja koji se može nuditi posjetiteljima, ali i važnost jasnog definiranja korisnika tih sadržaja.
U izradi Strategije sudjelovao je Grad Labin i njegovi Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i izdavanje akata za gradnju te Upravni odjel za gospodarstvo i EU projekte, turistička zajednica Grada Labina, TZ Svete Nedelje, Općina Sveta Nedelja, Upravni odjel za održivi razvoj IŽ, Upravni odjel za turizam IŽ, Upravni odjel za kulturu i zavičajnost IŽ, Udruga Mediteranski kiparski simpozij i drugi.”

Strategiju možete pročitati i preuzeti na poveznici:

Strategija KT valorizacije PSD_web

Share on Facebook

Još novosti

Doniraj i udomi

Udomljavanjem naših ukrasno-uporabnih predmeta sudjelujete u provedbi naših programa za mlade s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Mi ćemo vam zato pokloniti jedan ili više predmeta koje smo sami napravili.  
Prijavi se