Volontiraj
Volontiraj
Doniraj
Doniraj
Pretraga
Pretraga
Održali smo otvorenu javnu raspravu o pravu na rad osoba s invaliditetom Želim raditi! Pozivamo tvrtke da preokrenu smjer poslovanja u razvoj pristupačnih radnih mjesta za sve!

Održali smo otvorenu javnu raspravu o pravu na rad osoba s invaliditetom Želim raditi! Pozivamo tvrtke da preokrenu smjer poslovanja u razvoj pristupačnih radnih mjesta za sve!

 • 01.02.2024
 • Boravak socijalna usluga

U ponedjeljak, 29.1.2024. godne održali smo otvorenu javnu raspravu i razmjenu iskustava o pravu na rad osoba s invaliditetom, u RiHub-u.

 Želimo uputiti, s ove javne rasprave,  poziv i poruke o mogućim promjenama u pristupu i izjednačavanju mogućnosti za osobe s  invaliditetom  – za javnost, poslodavce i osobe s invaliditetom:

 • Osobe s invaliditetom, budite proaktivni u traženju najboljeg načina rada, kao i svaka druga osoba; podršku u tome potražite  u ustanovama koje nude usluge rehabilitacije i podrške, poput Centra za profesionalnu rehabilitaciju  i udruga, poput DIP-a;

 • Nemojte se obeshrabriti pri prvom pokušaju, svima se to dešava; najvažnije je da budete aktivni, da i sami dobro procijenite što i kako možete raditi – ali to vrijedi za svaku osobu!

 • Poslodavci, zaposliti osobu s invaliditetom daje dodatnu vrijednost vašoj tvrtki, uvidjet ćeto to vrlo brzo! Ne morate vi biti ti koji će izravno zaposliti osobe s invaliditetom, ali možete niz poslova  prepustiti tvrtkama koje zapošljavaju osobe s invaliditetom.

 • Pristupačna ili inkluzivna radna mjesta, s planiranom implementacijom univerzalnog dizajna,  omogućavaju svim radnicima svoje mjesto u vašoj tvrtki, njihovo zadovoljstvo i vaš razvoj. Ako tako  upravljate organizacijom rada,  lakše i jedostavnije će se naći mjesto za rad osobe s invaliditetom! Smjer upravljanja u skladu s održivim razvojem, omogućit će i pristupačna radna mejsta.

 • Modela suradnje ima puno, obratite nam se.  Odgovore na pitanja kako da to bude i  učinkovito, u svim aspketima vašeg rada, potražite  u podršci i uslugama koje nude niz ustanova i udruga.

 •  Udruge koje djeluju za dobrobit osoba s invaliditetom, pokrenite procese osamostaljivanja i osposobljavanja osoba s invaliditetom, kroz razne programe, a podršku i partnerstvo u tome vam možemo pružiti i mi, jer upravo je to primarna djelatnost našeg djelovanja.

 •  Obrazovni sustav mora više pažnje posvećivati stjecanju osnovnih životnih kompetencija, ključnih komptencija za cjeloživotno učenje za učenike i studente osobe s invaliditetom, ali to se odnosi na sve osobe koje se školuju! Zar ne?

 • Osim toga, cijeli sustav treba krenuti ka fleksibilnjim programima koji će osnaživati upravo one sposobnosti i mogućnosti koje su najsnažnije kod svake osobe s invaliditetom, ali to se odnosi i za svaku osobu isto, zar ne?

 • Bez podrške svih dionika, ali posebno zajednice u kojoj žive osobe s invaliditetom nema promjene, zato jedino ako svi zajedno doprinosimo stvaranju pristupačnog okuženja za uključivanje osoba s invaliditetom, pa i same osobe s invaliditetom, možemo biti bogatiji i sretniji.

 • Na kraju, kako što  se često naglašava: “Ne može svatko raditi sve, ali svatko može raditi nešto!”

 • Hvala svima na doprinosu otvorenoj raspravi.

 • Kako brže i lakše do uključivanja u rad osoba s invaliditetom, uskoro i u on line izdanju naše publikacije Želim raditi! Zainteresirane osobe s invaliditetom i poslodavci, ali i drugi dionici mogu dobiti publikaciju i našu podršku. rado ćemo s vama podijelit naše znanje i 10 godišnje iskustvo.  Obratite nam se!

Na skupu je sudjelovalo 28 sudionika iz redova ključnih dionika:

– predstavnica Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Tea Rubeša.

– predstavnici Grada Rijeke, Maja Pudić i  ACI marine koji sufinanciraju ovu  kampanju, Ines Vitezica  Frank,

– predstavnici Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka, Višnja Rakin,  Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Rijeka, Vesna Žarovac, predstavnici poslodavaca i to Hotel Hilton Rijeka Costabella, Nataša Kovačić Stilinović

– naših partnera na programu socijalnih usluga Dnevni centar Prijetelji,  Nastavnog zavoda za javno zdravstvo primorsko goranske županije, Nataša Dragaš Zubalj, za VK Jadran Rijeka, Ivo Zrilić koji je ujedno i poslovni partner našoj tvki DIP lab,  predstavnici Centara za odgoj i obrazovanje i Centra zarehabilitaciju  i dr.

– predstavncii Sveučilišnog savjetovališnog centra, Ureda za karijere i dr.

–  predstavnici udruga koje djeluju za dobrobit osoba s invaliditetom, udruge ZNAM; Udruge osoba s misićnom ditrofijom, udruge za skrb autuističnih osoba i naši članovi,

–  zaposlene i nezaposlene osobe s invaliditetom.

Internet objave i mediji o ovoj kampanji:

Kanal Ri: 29.1.2024. Dnevnik od 17:00 min- 19:00 https://youtu.be/nsS7ZZ8Cmk0

Facebook Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ https://www.facebook.com/nzzjz.pgz?locale=hu_HU

 

Gallery

Share on Facebook

Još novosti

Doniraj i udomi

Udomljavanjem naših ukrasno-uporabnih predmeta sudjelujete u provedbi naših programa za mlade s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Mi ćemo vam zato pokloniti jedan ili više predmeta koje smo sami napravili.  
Prijavi se