Volontiraj
Volontiraj
Doniraj
Doniraj
Pretraga
Pretraga
Osobni budżet za OSI, jer OSI su osobe koje trebaju podršku i skrb, socijalnu uslugu..

Osobni budżet za OSI, jer OSI su osobe koje trebaju podršku i skrb, socijalnu uslugu..

  • 14.07.2022
  • POTPORA

Osobni budžet ili izravna plaćanja, naknade za osobne asistente i druge usluge u zajednici  – dok ne uvedemo takav pristup, u HR nema pomaka!

Više desetaka godina se u, npr., UK, koristi mjera izjednačavanja mogućnosti za OSI, kojom se sredstva za plaćanje osobnih asistenata (OA) usmjeravaju na osobu – osobu kojoj treba podrška i skrb. Izravna plaćanja ili osobni budžet za potrebe OSI je ugrađen u zdravstveni i socijalni sustav, npr., u UK.

Vidi npr. https://www.paragonhh.co.uk/newsarticles/2019/2/13/what-is-a-personal-budget-or-direct-payment?gclid=CjwKCAjw2rmWBhB4EiwAiJ0mtcMZRI4DPjAbV-hEWMLIu19YoBD0AggFsj__wRYvDVyrRamBJrT8VhoC-5UQAvD_BwE ili

https://www.nhs.uk/nhs-services/help-with-health-costs/what-is-a-personal-health-budget/

Time se daje do znanja da su OSI – osobe,  a ne kao kod nas, da se sredstva prikupljaju iz raznih izvora, projektno, pa ovise o stanju udruge koja te projekte piše, o mogućnostima lokalne zajednice; o svemu, samo ne o potrebama osobe koja ih treba. Zaposliti osobnog asistenta znači biti izložen nemilosrdnoj (ne)sreći: je li udruga dobila sredstva za osobnog asistenta ili ne… što znači i da će osoba imati pa nemati OA, dok se primjenom UN konvencije o pravima OSI garantira da imaju pravo na podršku i da su osobe. Mi u RH nemamo izravna plaćanja za socijalne usluge.

Na poveznici su rezultati istraživanja u UK o osobnim asistentima, u posljednje dvije godine (korona), te načinima osiguravanja sredstava i osobnom budžetu… a mi imamo iste probleme, ali nemamo osobni budžet, nego i dalje trpimo ovaj izrazito manjkavi sustav, koji je izrodio puno anomalija i sive ekonomije. Za vrijeme pandemije su se i u UK pojavili isti problemi kao i kod nas, samo što je u RH sve puno žešće, puno je više slučajeva, imamo kršenje prava OSI…

https://www.thinklocalactpersonal.org.uk/Latest/Personal-Assistant-Survey-The-Forgotten-Workforce/?utm_campaign=13324607_SCIELine%2013%20July%202022&utm_medium=email&utm_source=SOCIAL%20CARE%20INSTITUTE%20FOR%20EXCELLENCE%20&utm_sfid=&utm_role=&dm_i=4O5,7XLBZ,A75B8L,WEYQO,1

Problem nedostatka kompetentnih osoba koje će to raditi zajednički je svim državama, ali (druge) države ulažu u osposobljavanje, dok udruge puno ulažu upravo u prijenos znanja, formalnim i neformalnim osposobljavanjem ljudi koji žele raditi u sektoru.

Problem manje plaće je prisutan svugdje,  ali drugdje one nisu toliko mizerne kao što je to slučaj kod nas.

Međutim, krucijalna razlika između nas i drugih je u odnosu države prema OSI – mi nemamo Institut “osobnog budžeta” ili izravnog plaćanja za izjednačavanje mogućnosti OSI; razlika je u tome tko prima novac za ili umjesto osobe kojoj je potrebna takva skrb, razlika je u osobnim dotacijama za izjednačavanje mogućnosti koju prima OSI,  a ne da ta osoba ovisi o tome je li član neke udruge koja je ili nije dobila projekt, o tome ima li ili nema takve udruge u blizini…

Osobna invalidnina nije ta vrsta socijalne usluge, jer tamo gdje postoji osobni budžet za OSI, svi imaju i osobne invalidnine, a imaju i osobne budžete, koje troše u skladu s planom koji s njima naprave radnici u socijalnoj skrbi.

Više o tome smo napisali u našem Priručniku o zagovaranju prava OSI, koji smo podijelili sudionicima okruglog stola.

Hoćemo li napokon zaista početi provoditi UN Konvenciju o pravima OSI, ili ćemo se prema OSI nastaviti odnositi samo teorijski afirmativno, ostavljajući pritom praksu nedorečenom i zanemarenom?

Share on Facebook

Još novosti

Doniraj i udomi

Udomljavanjem naših ukrasno-uporabnih predmeta sudjelujete u provedbi naših programa za mlade s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Mi ćemo vam zato pokloniti jedan ili više predmeta koje smo sami napravili.  
Prijavi se