Izvještavanje u medijima o osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju

  • 15.09.2022
  • Nekategorizirano

Povodom 1. godišnjice rada Područnog ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Rijeci, jučer 15.9.2022. godine je u Rijeci održana – radionica za novinare na kojoj su sudjelovali i predstavnici organizacija civilnog društva iz 4 županije za koje je zadužen ovaj ured. Aktivno smo sudjelovali u ovoj radionici jer smatramo ovu temu izrazito važnom za promjenu odnosa javnosti prema osobama s invalidtetom.

https://posi.hr/u-rijeci-odrzana-radionica-za-novinare-na-temu-stereotipi-i-predrasude-o-osobama-s-invaliditetom-u-hrvatskim-medijima/?fbclid=IwAR214SuX01qc6aIpp8VKdJLV-ZNcVRIVPD-Vz2oCJs3nxiijO8JSDrCJVIU

Način na koji novinari izvještavaju je izrazito važan za smanjenje stigmatizacije osoba s invaliditetom i senziblizaciju javnosti o životu osoba s invaliditetom. Iz objava u medijima, kao i iz svakodnevnog govora ili čak još uvijek nekih normativnih akata  “čitamo“ kakav je odnos javnosi, donositelja odluka, ali i samih stručnjaka koji se bave OSI, kao i samih OSI prema osobama s invaliditetom.

Mediji i novinari koji pišu tektove za objave bi mogli značajnije doprinijeti senziblizaciji javnosti i ne doprinositi stigmatizaciji osoba s invalitetom na više načina: 

Korištenjem ispravne terminologije i nestigmatizirajućeg nazivlja za osobe s invaliditetom- vidi naš tekst https://dip.hr/iniicijativa-i-upozorenje-za-ostvarivanje-prava-pismo-zakonodavcima-i-donositeljima-odluka-hitne-izmjene-pogrdnog-i-uvredljivog-nazivlja-za-osobe-s-invaliditetom-i-djecu-s-teskocama-u-razvoju/

Osiguravanjem više medijskog prostora posebno u javnim medijskim kućama posvećenim osobama s invaliditetom, što je i obaveza javnih medijiskih kuća. Kao primjer dobere prakse istaknuta je emisija “Bez dlake na jeziku” koju objavljuje nezavisni radio  Radio Kastav, u kojem u 20 i više minuta poziva osobe s invaliditetom i predstavnike udruga i institucija kako bi iznijeli javnosti izazove s kojima se susreću OSI. U ovoj emisiji je DIP više pita sudjelovao. https://www.facebook.com/radiokastav. 

Često susrećemo objave u medijima samo prilikom obilježavanja pojedinih važnih dana za OSI ili prilikom teških životnih situacija ili velikih humnitarnih akcija. Tako građani i donositelji odluka (za)ostaju u zastarijelim modelima “milosrđa” i medicinskom modelu pristupa OSI. Tako ne možemo promijeniti odnos prema OSI i ne možemo donijeti promjene u izjednačavanju mogućnosti OSI. Jer “socijalni model“ i ”model prava” koji prihvaća većina država okruženja vidi osobe s invaliditetom i izazove s kojim se suočavaju prvenstveno kao osobe kojima se okoliš mora prilagoditi i kroz prizmu prava koja imaju kao i bilo koja druga osoba.

Prijedlog sudionika radionice je upućen novinarki HRT Radio Rijeke da HRT Radio Rijeka  https://radio.hrt.hr/radio-rijeka uvede takvu emisiju najmanje 1 mjesečno, kako bi se što više približilo javnosti izazove i uspjehe osoba s invaliditetom. Uostalom to je i njihova obaveza. Živi bili pa vidjeli/čuli!

Smanjiti odnosno potpuno ukinuti elemente senzacionalizma u izještavanju o osobama s invaliditetom jer je i to itekako prisutno u medijskom izvještavanju. Mediji izvještavajte više  o mogućnostima osoba s invaliditetom, jer tako okreće ovaj nesretni model milosrđa u pristupu osobama s invliditetom! O modelima i pristupima OSI n radionici je govorio tajnik Ureda pravobraniteljice za OSI, a mi u našoj objavi na našem webu: https://dip.hr/znate-li-sto-je-zuz-zelite-li-se-ukljuciti-u-neformalnu-mrezu-pruzatelja-socijalnih-usluga-i-biti-promjena/i u Priručniku za zagovaranju prava OSI koji je tiskan u okviru naše kampanje za zagovaranje prava OSI, a povodom okruglog stola Distancirano socijalni održanog krajem lipnja 2022. https://dip.hr/programi/o-kampanji-distancirano-socijalni/

Radionica je otvorila prostor za sva pitanja i potrebne informacije vezane uz izvještavanje o
osobama s različitim vrstama invaliditeta, a kroz raspravu se  tražilo odgovore na pitanja kao
što su: Kakav je to medicinski model invaliditeta, a kakvi su socijalni i model ljudskih prava?  Koju
terminologiju koristiti kad se izvještava o osobama s invaliditetom? Kako izgleda izvještavanje
o osobama s invaliditetom usklađeno s načelima Konvencije o pravima osoba s invaliditetom?
Kako pomoći, upozoriti na probleme osoba s invaliditetom i potaknuti nadležne na
poduzimanje određenih mjera, a da pri tome osobe s invaliditetom ne ispadaju kao netko tko
je bespomoćan, jadan i nevoljan, a oni koji osiguravaju podršku velikodušni ljudi velika i
plemenita srca? 

Share on Facebook

Još novosti

Doniraj i udomi

Udomljavanjem naših ukrasno-uporabnih predmeta sudjelujete u provedbi naših programa za mlade s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Mi ćemo vam zato pokloniti jedan ili više predemeta koje smo sami napravili.
Prijavi se
  • Društvo za istraživanje i potporu je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.