Volontiraj
Volontiraj
Doniraj
Doniraj
Pretraga
Pretraga
Važne vijesti za osobe s invaliditetom: od 15.11.2023. godine stupio na snagu novi Zakon o povlasticama u prometu

Važne vijesti za osobe s invaliditetom: od 15.11.2023. godine stupio na snagu novi Zakon o povlasticama u prometu

  • 22.11.2023
  • DRUŠTVO

Zakon o povlasticama u prometu je važan akt, kojim se uređuje i izjednačuje dio prava osoba s invaliditetom s onima u EU. Regulira povlastice u prometu, ali strože nego dosad, i jasno regulira zlouporabu ove povlastice, koja ide na štetu osoba s invaliditetom.

Važan je i zato jer, konačno, nakon više godina, usklađuje terminologiju vezanu uz osobe s invaliditetom s onom dogovorenom u Sheratonskoj deklaraciji, još 2003. godine. https://posi.hr/pojmovnik/

Više puta smo se obraćali nadležnim tijelima i donositeljima zakona da izmijene postojeće pogrdne i stigmatizirajuće pojmove iz zakona i pravilnika, npr., https://dip.hr/iniicijativa-i-upozorenje-za-ostvarivanje-prava-pismo-zakonodavcima-i-donositeljima-odluka-hitne-izmjene-pogrdnog-i-uvredljivog-nazivlja-za-osobe-s-invaliditetom-i-djecu-s-teskocama-u-razvoju/ . Konačno smo i to dočekali.

Zakon o povlasticama u prometu https://www.zakon.hr/z/3622/Zakon-o-povlasticama-u-prometu definira i nositelje Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom, odnosno povlastice osoba s invaliditetom koje regulira ovaj Zakon se reguliraju ovim  javnim ispravama:

− Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom

− Europskom iskaznicom za osobe s invaliditetom

− Europskom parkirališnom kartom za osobe s invaliditetom.

O svemu vodi brigu Središnji registar koji sadrži evidenciju o osobama s invaliditetom koje ostvaruju jedno ili više prava u području mobilnosti sukladno odredbama ovoga Zakona, podatke o dodijeljenim povlasticama osobama s invaliditetom na području mobilnosti, izdanim Nacionalnim iskaznicama za osobe s invaliditetom i Europskim iskaznicama za osobe s invaliditetom te Europskim parkirališnim kartama osobama s invaliditetom. Uz Središnji registar o izdavanju iskaznica vodi brigu Agencija za komercijalnu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d. o. o. koja obavlja stručno-tehničke poslove izrade i održavanja informacijskog sustava povlastica u prometu, Središnjeg registra i poslove prikupljanja i obrade podataka povezane s izdanim ispravama.

Zakonom se uređuju i povlastice za učenike i studente, nedoprinosna novčana davanja za osobe s invaliditetom, kao i druge osobe koje imaju prebivalište ili stalno boravište u Republici Hrvatskoj, a sve to je vezano uz korištenje željezničkog, pomorskog i cestovnog prometa na teritoriju Republike Hrvatske.

Share on Facebook

Još novosti

Doniraj i udomi

Udomljavanjem naših ukrasno-uporabnih predmeta sudjelujete u provedbi naših programa za mlade s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Mi ćemo vam zato pokloniti jedan ili više predmeta koje smo sami napravili.  
Prijavi se