Volontiraj
Volontiraj
Doniraj
Doniraj
Pretraga
Pretraga
Stručna baza UNIRI – stručna praksa za studente u DIP-u!

Stručna baza UNIRI – stručna praksa za studente u DIP-u!

  • 14.09.2022
  • OBRAZOVANJE

Društvo za istraživanje i potporu je upisano u Registar Stručne baze Sveučilišta u Rijeci  https://uniri.hr/sveuciliste-i-drustvo/sveucilisne-baze/ što znači da studenti  mogu pohađati stručnu praksu i druge oblike učenja u našoj organizaciji. Mi surađujemo na više ili manje formalan način s visokoškolskim ustanovama od osnutka, 2013. godine, a stotine studenata su prošli kroz naše radionice i družili se s našim “dipovcima” i nama.

UNIRI_logotip_grbC_HR

Stručnu praksu mogu u DIP-u odraditi studenti razlčitih studija, jer DIP je organizacija koja u svom području djelovanja obuhvaća različita područja rada i stručnosti, od financijskog pooslovanja do psihologije ili medicine.

Svi zainteresirani se mogu javiti na našu e-mail adresu: [email protected],  ili  na Facebooku: https://www.facebook.com/istrazivanjeipotpora/  

ili ispuniti obrazac iskaza interesa: U IZRADI..

Sa svakim fakultetom, nositeljem kolegija ili stručne prakse, planiramo rad i uključivanje studenata u skladu s izvedbenim planom i planom provedbe stručne prakse. Sve studente uključujemo u osposobljavanje za rad s našom primarnom skupinom, bez obzira s kojeg studija dolaze (u većem ili manjem opsegu, ovisno o predemtu studija), informiramo ih o našem djelovanju i nudimo različite izazove i/ili zadatke ili volonterske pozicije. Naši mentori prate i daju podršku svakom studentu, pojedinačno, ali organiziramo i sastanke grupne podrške.

O važnosti stručne prakse i ulozi mentora / studenata u provedbi, održali smo i radionice osposobljavanja za mentore i poslodavce, a u okviru projekta Perpetum Agile; https://torpedo.media/novosti-rijeka/studentska-praksa-u-fokusu-radionice-odrzane-na-filozofskom-fakultetu

Naša višegodišnja suradnja sa Svečilištem u Rijeci započela je pri osnivanju DIP-a, a studenti sudjeluju u radu kroz više modela učenja i metoda rada,  kako bi stekli stručne kompetencije i kompetencije za osobni razvoj. Od 2014. godine do rujna 2022. godine sudjelovalo je preko 500 studenata u raznim oblicima učenja u našem radu:

1. Stručna praksa I/ili praktični rad: različiti obavezni kolegiji na različitim studijima koji su sastavni dio obaveza studenata, od 100 do 40 i više sati, npr. Praktični rad 1. i 2. iz studija pedagogije

Primjer ugovora o stručnoj praksi ili drugim oblicima učenja i prkatičnog rada:

https://uniri.hr/wp-content/uploads/2022/10/Drustvo-za-istrazivanje-i-potporu.pdf

2. “Service learning”  – učenje zalaganjem u zajednici ili durštveno korisno učenje; studentski projekti koje uz mentore iz organizacije provode akcije ili dugoročnije projekte učenja u zajednici, više projekata, npr. ”DIP GREEN”https://dip.hr/en/dip-green-2/.

 3. Kolegiji iz programa različitih studija: 

a) Studenti i zajednica 1. i 2.

b) Metodologija istrživanja u kulturi;  Obiteljska pedagogija, Obitelji i djeca u riziku, Odnosi u obitelji, Obitelj i prevencija asocijalnih ponašanja i dr.

c) ERASMUS+ programi mobilnosti za strane studente koji upisuju kolegije na Sveučilištu u Rijeci, iz različitih država, od Španjolske, Poljske, Ukrajine i dr.

d) YUFE progami, npr. iz Cipra,  https://dip.hr/yufe-activities-virtual-campus-yufe-i-sotiria/

4. izrada stručnih, preddiplomskih, diplomskih ili drugih radova: 

a) s temama  iz područja djelovanja

b) izazovi koji rješavaju stvarne probleme iz područja djelovanja

  5.  terenski rad za pojedine kolegije (posjeti i predstavljanja)

 6.  volonteri studenti, na različtim volonterskim pozicijama

7. suradnja sa studentskim udrugama na raznim projektima: npr.

– Udruga studenta biotehnologije http://www.usbri.uniri.hr projekt Kuglice dobrih želja, https://www.rijeka.hr/zapocela-dvodnevna-humanitarna-akcija-kuglice-dobrih-zelja/

– Udruga studenta psihologije Psirius, humanitarni božićni party za DIP

– Udruga studenata Građevinskog fakulteta – humanitarni koncert za DIP   i dr.

Naše studente volontere koji dugotrajno volontiraju i  iskažu poseban interes nominiramo za nagrade za volontere, koje dodjeljuje Udruga za razvoj civilnog društva, SMART, Grad Rijeka i Primorsko goranaska županija, pa su do sada nagrade i pohvale dobili i oni studenti koji su volontirali u našoj udruzi: https://www.novilist.hr/rijeka-regija/rijeka/ovo-su-volonteri-2021-godine/https://www.mojarijeka.hr/dodijeljene-nagrade-najboljim-volonterima-u-2019-godini/  ili https://www.volonterski-centar-ri.org/project/10-godina-nagrade-volonteri-godine/

Osim stručne baze Sveučilišta u Rijeci, izvrsno surađujemo i s drugim visokoškolskim i ostalim stručnim ustanovama za obrazovanje odraslih:

1.  Velučilište u Rijeci. https://www.veleri.hr/hr/drustveno-odgovorno-poslovanje . Trenutno jedan student izrađuje završni  rad koji će riješiti veliki izazov s kojim se suočavamo. O čemu se radi saznat ćete uskoro!

2. Edukacijsko – rehablitacijski fakultet u Zagrebu, terenska nastava, sudjelovanje u istrživanjima…

3. Amigdala centar – https://amigdalacentar.hr,  – stručna praksa iz programa propedeutike psihoterapije. Trenutno 3 polaznice programa propedeutike završavaju stručnu praksu u DIP-u, a ima još zainteresiranih:

Program propedeutike psihoterapije –  “edukacija iz područja psihologije, psihijatrije, socijalnog rada i rehabilitacijskih znanosti, koja obuhvaća skup znanja, vještina i praktičnog rada potrebnih za obavljanje djelatnosti psihoterapije, u slučajevima kada edukant iz psihoterapijske edukacije ne zadovoljava uvjete potrebnog diplomskog obrazovanja.”

 

Naša suradnja na provedbi stručne prakse je proširena i na druge europske države, pa tako imamo potpisane sporazume o suradnji na provedbi stručne prakse i sa sljedećim obrazovnim institucijama:

1. Italija – Univesita degli studi di Padova – https://uel.unipd.it/master-e-corsi/# 

 

2. Nizozemska  – Dutch school Horizon College  – The accreditation applies to the vocational programmes:   https://www.horizoncollege.nl

    • Social worker (level 4)
    • Personal care provider specific target groups (level 4).

 

 

 

 

Share on Facebook

Doniraj i udomi

Udomljavanjem naših ukrasno-uporabnih predmeta sudjelujete u provedbi naših programa za mlade s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Mi ćemo vam zato pokloniti jedan ili više predmeta koje smo sami napravili.  
Prijavi se