Volontiraj
Volontiraj
Doniraj
Doniraj
Pretraga
Pretraga
Želim raditi! Kampanja za zagovaranje prava na rad osoba s invaliditetom teče i dalje!

Želim raditi! Kampanja za zagovaranje prava na rad osoba s invaliditetom teče i dalje!

  • 30.11.2023
  • boravak socijalna usluga

Ujedinjeni narodi 3. prosinca proglasili su Međunarodnim danom osoba s invaliditetom. Mi i ove godine obilježavamo ovaj Dan kampanjom za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom, i zagovaranjem njihovog prava na rad.

Naša kampanja za zagovaranje prava na rad, pod nazivom “Distancirano socijalni“, traje već nekoliko godina, a ove godine tema je i dalje pravo na rad osoba s invaliditetom, pod nazivom “Želim raditi!”

U tu svrhu, kako bi pokazali javnosti, a naročito poslodavcima, kako osobe s invaliditetom mogu raditi i kakva podrška im je potrebna, snimili smo dva video isječka o našem modelu rada.

Jedan se odnosi na pripremu za rad koju pruža DIP kroz programe socijalnih usluga, radno-okupacijskog poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške.  

Drugi je o modelu rada uz podršku koji stvaramo u našoj društveno poduzetničkoj tvrki DIP lab d.o.o. kojoj je osnivač DIP. DIP lab je osnovan kako bi bio ogledan primjer poslodavcima kako uspješno zaposliti osobe s invaliditetom. 

Hvala našoj Silviji i svim našim članovima koji su se potrudili snimiti ove video uratke. Hvala našim poslovnim partnerima koji su nam dali suglasnost za  snimanje u njihovim poslovnim prostorima i suglasnost za korištenje video snimki izjava o suradnji s nama.

Glavne poruke koje ćete naći u naša dva videa polaze iz pristupa osobama s invaliditetom u socijalnom modelu  – okolina je ta koju treba prilagoditi osobi s invaliditetom pa tako stvaramo uvjete za izjednačavanje mogućnosti. Naglasak je na modelu rada osoba s invaliditetom u koje uključujemo osobe s invaliditetom  kroz najmanje 3 faze:

  1. uključivanje u rehabilitaciju i osposobljavanje za život u zajednici kroz programe socijalnih usluga boravka i psihosocijalne podrške za cijelu obitelj
  2. uključivanje u programe osposobljavanja i rehabilitacije za rad na različitim poslovima u skladu s mogućnostima svake osobe
  3. procjena o potrebi stručne podrške u radu za svaku pojedinu osobu i posao te osposobljavanje za konkretni posao,, upućivanje na procjenu preostale radne učinkovitosti.

Bez cjelovitog pristupa i podrške u pristupu osposobljavanja i stvaranja uvjeta za rad osoba s invaliditetom ne možemo omogućiti šansu osobama s invaliditetom da ostvare svoje potencijale i kvalitetan život u zajednici.

U pripremi je i publikacija o pravu na rad s jednostavnim uputama kako uspješno uključiti osobe s invaliditetom u rad  koja predstavlja poziv poslodavcima na stvaranje uključive i društveno odgovorne poslovne klime, poziv osobama s invaliditetom na promjenu u kvaliteti njihovog života. Podršku poslodavcima i osobama s invaliditetom daje stručni tim DIP-a.

Ujedno to je poziv tvrtkama da posluju s našom tvrtkom DIP lab kako bi povećali vrijednosti svojeg poslovanja.

Projekt Želim raditi! financiraju Grad Rijeka, ACI d.d., a dio je 3-godišnjeg programa pružanja socijalnih usluga za osobe s invaliditetom “Dnevni centar Prijatelji”, kojeg sufinanciraju Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i ACI.

Share on Facebook

Još novosti

Doniraj i udomi

Udomljavanjem naših ukrasno-uporabnih predmeta sudjelujete u provedbi naših programa za mlade s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Mi ćemo vam zato pokloniti jedan ili više predmeta koje smo sami napravili.  
Prijavi se