Volontiraj
Volontiraj
Doniraj
Doniraj
Pretraga
Pretraga
Zapošljavanje osoba s invaliditetom – u tri mjeseca postojanja naše tvrtke,  DIP lab d.o.o. zaposlili smo 3 osobe s invaliditetom

Zapošljavanje osoba s invaliditetom – u tri mjeseca postojanja naše tvrtke, DIP lab d.o.o. zaposlili smo 3 osobe s invaliditetom

  • 02.07.2023
  • PODUZETNIŠTVO

 

Zapošljavanje i pravo na rad osoba s invaliditetom u Hrvatskoj nije na razvidnoj razini. Tržište rada ionako je u teškoj krizi, nema dovoljno radnika, nema stručnih radnika, pa su zaposleni sve više opterećeni, u svim sektorima.  Takvo stanje ne smije predugo trajati, jer  zaposleni radnici su umorni i preopterećeni, što osjećamo svi, pa i mi.  U toj krizi, kada poslodavci ne mogu naći kompetentnog radnika,   možda je vrijeme za promjenu kulture poslovanja i organizacije rada. Možda  je to šansa za veliki dio osoba s invaliditetom koje žele i mogu raditi određene poslove,  pod uvjetom da poslodavci promijene organizaciju rada i poslovnu kulturu.

https://www.novilist.hr/novosti/hrvatska/u-hrvatskoj-i-dalje-premalo-zaposlenih-osoba-s-invaliditetom-iako-poslodavac-za-njih-dobije-cak-75-posto-place/

Postoji niz radnih zadataka koje osobe s invaliditetom mogu raditi na različite načine, a prvo poslodavci trebaju promijeniti percepciju da jedan radnik  mora raditi 8 sati. To su uspješni poslodavci u već primijenili, pa su uveli mogućnost da radnik bira koliko efikasno može raditi, 4, 8 sati ili jednom tjedno. Danas, ne moramo raditi sve na radnom mjestu, a ne moramo niti biti zaposleni u tvrtci, nego u drugoj koja pruža usluge drugim tvrtkama upravo za one poslove koje predstavljaju dodatno opterećenje zaposlenim radnicima. kada radnik radi u skladu sa svojim kompetencijama i mogućnostima,  tada je radnik efikasniji i zadovoljniji.

Osim toga, promjena mora ići i u smjeru promjene organizacije rada. Uvijek postoje dodatni radni zadaci na radnim mjestima koji oduzmaju previše vremena zaposlenom radniku, pa se mogu dati nekom drugom da ih obavlja. Tada će specijalizirani radnik na određenom radnom mjestu bolje obavljati primarni radni zadatak, biti efikasniji. Posebnost suvremenog tržišta je sve veća diferencijacija rada, pa u skladu s time postoje i uvijek će postojati zadaci koje je bolje nekom drugom prepustiti, ili, kako se kaže, maksimizirati kompetencije svakog radnika u smjeru boljih rezultata.

Normativni okvir za poticanje zapošljavanja OSI u RH postoji, ali kao i s drugim pravima, zastajemo na provedbi. Razlozi su brojni, od predrasuda do komplicirane procedure. Temeljni kamen spoticanja je to što još uvijek živimo u kulturi “milosrđa” prema osobama s invaliditetom, a ne u kulturi ravnopravnih odnosa prema OSI.

No, mi, DIP od osnutka zastupamo vrijednosti ljudskih prava i prava osoba s invaliditetom kao ravnopravnih građana.  Kontinuirano provodimo komunikacijsku kampanju za zagovaranje prava OSI, tražimo načina kako da promijenimo ponašanje većine – unaprjeđujemo modele uključivanja i rada, surađujemo s brojim organizacijama, ali nakon 10 godina rada, nismo zadovoljni promjenama, koje se događaju presporo.

Država osigurava poticaje za zapošljavanje, (vidi ZOSI: https://www.zosi.hr), ali nedostaje stručnih radnika koji će osposobiti mentora na radnom mjestu za novog zaposlenika, OSI ili osigurati stručnu podršku u radu za one osobe s invaliditetom kojima podrška treba.  Zapošljavanje OSI je moguće bez podrške, ali u većini slučajeva ona je potrebna, odnosno poslodavac mora prilagoditi radno mjesto i radne procese, tj. napraviti razumnu prilagodbu. Najčešće se misli da je to samo tehnička prilagodba, a zaboravlja se da se radi i drugim aspektima radnog okoliša koji treba prilagoditi OSI. Strah, nestrpljenje, neznanje, stigma, predrasude prema OSI – sve su to faktori koji smanjuju vjerojatnost da će poslodavac zaposliti OSI.

Od osnutka DIP-a, provodimo program prema modelu radno-okupacijskog programa pružanja socijalnih usluga boravka i psihosocijalne podrške, kako bi izjednačili mogućnosti osoba s invaliditetom u ostvarivanju prava na uključivanje u zajednicu, rad i samostalan život. Nakon žestoke borbe za promjenu poslovne kulture i ne-kulture u Hrvatskoj, po uzoru na druge države, usprkos osiguranom okviru za poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom, početkom godine, DIP je osnovao društveno poduzetničku tvrtku DIP lab d.o.o.

Više o našoj tvrtki – Facebook stranica: https://www.facebook.com/profile.php?id=100093810917147

ili na https://dip.hr/dip-lab-d-o-o/

DIP lab d.o.o. osnovali smo u veljači 2023.godine, a već smo zaposlili 3 osobe s invaliditetom. Radimo na poslovima čišćenja poslovnih prostora, sklapanja proizvoda i pakiranja, slaganja. Zato poslujte s nama, da možemo zaposliti još osoba s invaliditetom.

Podržite nas u našoj viziji da stvorimo pozitivan model zapošljavanja osoba s invaliditetom. Naša misija je stvoriti nove vrijednosti poslovanja, u skladu s održivim razvojem i srušiti predrasude o osobama s invaliditetom.

DIP lab pruža podršku i drugim poslodavcima pri zapošljavanju osoba s invaliditetotom. Ulaganje u prilagodbu na rad i radnih procesa osobama s invaliditetom se višestustruko isplati, a mi znamo kako! Obratite nam se za ovu uslugu s povjerenjem.

Svaka osoba ima pravo na rad, a ako pristupate osobama s invaliditetom iz perspektive mogućnosti, ubrzo ćete uvidjeti prednosti poslovanja s nama.

Čestitamo poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom.
Share on Facebook

Još novosti

Doniraj i udomi

Udomljavanjem naših ukrasno-uporabnih predmeta sudjelujete u provedbi naših programa za mlade s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Mi ćemo vam zato pokloniti jedan ili više predmeta koje smo sami napravili.  
Prijavi se