Volontiraj
Volontiraj
Doniraj
Doniraj
Pretraga
Pretraga
Turizam za mene! 20.2.2024. godine u Opatiji je održano osposobljavanje za privatne iznajmljivače iz regije: Kako ugostiti osobu s invaliditetom?

Turizam za mene! 20.2.2024. godine u Opatiji je održano osposobljavanje za privatne iznajmljivače iz regije: Kako ugostiti osobu s invaliditetom?

  • 22.02.2024
  • DRUŠTVO

U Opatiji smo 20.2.2024. godine u Vili Antonio održali aktivnost iz projekta Turizma za mene, Modul 1. Osposobljavanje za privatne iznajmljivače iz regije, s temama:  Što je pristupačni turizam? Kako ugostiti osobu s invaliditetom? Kako prilagoditi komunikaciju i ostale elemente prilagodbe osobama s invaliditetom, gostom u smještaju?

Na osposobljavanju su sudjelovali privatni iznajmljivači iz različitih područja –  Grada Opatije, Općine Viškovo, Općine Matulji i Grada Rijeke. Dio njih ima dugogodišnje iskustvo, a dio se bavi turizmom nekoliko godina. Većina nudi apartmanski smještaj, ali ne cijele godine.

Sudionici su aktivno sudjelovali u provedbi te iznosili svoja iskustva s osobama s invaliditetom te dijelili s drugim sudionicima načine kako su rješavali izazove.

Na osposobljavanju se sudionicima predstavilo  metode komunikacije s osobama s “vidljivim i nevidljivim” invaliditetom kako bi mogli prepoznati moguća rješenja izazovnih situacija i osoba s kojima se nisu prije susretali te tako smanjili predrasude prema nekim vrstama ponašanja i skupinama osoba s invaliditetom.

Kako bi nastavili osposobljavanje sudionicima je podijeljen obrazac samoprocjene tehničkih uvjeta prilagođenosti vlastitih turističkih kapaciteta obzirom na elemente prilagodbe iz Tehničkog propisa o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti (NN 13/23) https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2023_02_12_237.html,  . Isto tako sudionici će procijenili vlastite mogućnosti za nova ulaganja u prilagodbu turstičkih kapaciteta.

Upoznali smo ih s principima univerzalnog dizajna, te prednostima takvih ulaganja, kao  s obaveznim  elementima pristupačnosti:

1. elementi pristupačnosti za svladavanje visinskih razlika

2. elementi pristupačnosti za neovisno življenje i

3. elementi pristupačnosti u javnom prometu. “Obvezni elementi pristupačnosti primjenjuju se odabirom najpovoljnijeg rješenja u odnosu na namjenu i druge značajke građevine uz primjenu univerzalnog dizajna.”

Aktivnosti iz ovog modula se nastavljaju na sljedećem susretu kada ćemo procjenjivati i analizirati rezultate njihove samoprocjene te predlagati rješenja.

Ova aktivnost je dio projekta “Turizam za mene” koji financira Ministarstvo turizma i sporta, a provodi se s partnerima, pridruženim partnerima i suradnicima: Udruga privatnih iznajmljivača Grada Opatije, Hotel Hilton Rijeka Costabella, Turistička zajednica Grada Rijeke, Udurga turističkih vodiča Kvarner.

 

Kako nam je bilo:

 

 

 

Share on Facebook

Još novosti

Doniraj i udomi

Udomljavanjem naših ukrasno-uporabnih predmeta sudjelujete u provedbi naših programa za mlade s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Mi ćemo vam zato pokloniti jedan ili više predmeta koje smo sami napravili.  
Prijavi se