U petak, 15.11.2024.godine bili smo gosti tvrtke INC d.o.o. koja je organizirala stručnu konferenciju INClude u Lovranu!
- 20.11.2024
- DJECA I MLADI
#dnevnicentarprijatelji #poludnevniboravak
Naš program poludnevnog boravka planira se holističkim i individualiziranim pristupom svakom pojedincu i cijelom njegovom okruženju, a provodimo ga kroz različite aktivnosti. Ovaj tjedan nastavili smo s većim brojem aktivnosti osnaživanja za rad.
Proveli smo aktivnost “Priprema za razgovor za posao”, na kojoj smo istaknuli važne faktore na koje treba obratiti pažnju prilikom odlaska na intervju: način odijevanja, neverbalna komunikacija, bonton, dolazak na vrijeme i sl. Nakon uvodne diskusije, uslijedila je igra uloga putem koje smo “odigrali” razgovor za posao, u kojem je jedan korisnik bio poslodavac, a drugi potencijalni zaposlenik. Bilo je vrlo zabavno i edukativno te smo mnogo toga čuli i naučili jedni o drugima!
Kroz raznolike radne aktivnosti, razvijali smo kompetencije i vještine potrebne za zanimanje: Jednostavni poslovi sortiranja/slaganja proizvoda; naši korisnici na radnim aktivnostima sortiraju i slažu pribor za jelo (vilice, žlice i noževe) od biorazgradive plastike. Ova aktivnost doprinosi razvoju pažnje i koncentracije, razlučivanju ispravnih od neispravnih proizvoda, razvoju motorike prstiju i ruku. Navedeno predstavlja dio pripreme za neko od budućih radnih mjesta, poput pomoćnih radnika na poslovima sortiranja i pakiranja, pomoćnih skladištara u odjelu proizvodnje i sl.
Socijalna rehabilitacija i socijalni rad: u DIP-u veliki naglasak stavljamo na razvoj socijalnih vještina te svakodnevno potičemo naše korisnike na pristojno ponašanje i aktivnu komunikaciju sa sugovornikom. Ovaj tjedan, naš Lucian je proslavio 21. rođendan. Proslave rođendana predstavljaju priliku za razvoj pozitivnih odnosa, druženje i interakciju među korisnicima. Pridružili su nam se i DiP-ovci iz psihosocijalne podrške!
Njega i briga o zdravlju: Ovaj tjedan prisustvovali smo rekreativnoj aktivnosti na svježem zraku uz mentorstvo trenera Marka Ukropine. Osim što smo bili fizički aktivni, vježbali smo koordinaciju pokreta prilikom otpora, što je iznimno teška i zahtjevna vježba – ali smo ju uspješno odradili!
Prehrana: Svaki dan, naši korisnici imaju mogućnost izbora jela prema vlastitim preferencijama, međutim, važno je istaknuti kako u izbor ulaze zdrava jela koja uključuju namirnice, poput ribe ili mesa, u kombinaciji sa povrćem ili drugim zdravim prilogom. Srijeda je dan “kulinarskih aktivnosti u DIP-u” – ovu srijedu pripremali smo slane i slatke palačinke punjene sa svježim sirom, i zapečene u pećnici. Iako naizgled vrlo jednostavno jelo, zahtijevalo je puno strpljenja i pažnje tijekom cijelog procesa pripreme.
Udomljavanjem naših ukrasno-uporabnih predmeta sudjelujete u provedbi naših programa za mlade s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Mi ćemo vam zato pokloniti jedan ili više predmeta koje smo sami napravili.