Volontiraj
Volontiraj
Doniraj
Doniraj
Pretraga
Pretraga
Rado smo se odazvali, 14.5.2024. godine pozivu GDCK Opatija i Žmerga na okrugli stol: “Kako  potaknuti mlade za rad u  zajednici? Co-Green (Community – Based Action for a Green Transition), koji u Hrvatskoj provode Udruga Žmergo i Filozofski fakultet u Rijeci.

Rado smo se odazvali, 14.5.2024. godine pozivu GDCK Opatija i Žmerga na okrugli stol: “Kako potaknuti mlade za rad u zajednici? Co-Green (Community – Based Action for a Green Transition), koji u Hrvatskoj provode Udruga Žmergo i Filozofski fakultet u Rijeci.

  • 21.05.2024
  • DJECA I MLADI

Okrugli stol  “Kako potaknuti mlade za rad u zajednici”, Opatija,  održan je u Opatiji u Klubu 60+, 14. 5.2024. To je pitanje na koje su pokušali odgovoriti ljudi koji imaju iskustva u radu u zajednici s mladima, iz  perspektive osoba s  30 i više iskustva u radu u zajednici.  Zaključke s ovog skupa GDCK i Žmergo koristit će za stvaranje “laboratorija građanske participacije”, iz kojeg bi trebao proizaći prijedlog za „Aktivnosti u svrhu rješavanja pojedinih problema u zajednici, u okviru europskog projekta Co-Green (Community – Based Action for a Green Transition), koji u Hrvatskoj provode Udruga Emergo i Filozofski fakultet u Rijeci. https://ffri.uniri.hr/wp-content/uploads/Projekt_CO-GREEN-2023.pdf

Svrha ovog “laba” je razvijanje deliberativnih procesa suodlučivanja vezano za lokalne probleme i prioritete u kontekstu Zelenog plana.

Na okruglom stolu su sudjelovali: Marta Berčić, Kastav (Udruga DIP), Vesna Lokas, Rijeka (TIR), Vanja Moćan, Opatija (GDCK), Davorka Medved, Drenova (Udruga Bez granica), Đana Pahor, Opatija (GDCK), Tatjana Pocrnić, Rijeka (članica Vijeća građana Grada Rijeke), Vilim Simone, Pobri (Mjesni odbor Pobri), Marinka Špodnjak, Rab (Waldorfska udruga Oaza), Helena Traub, Opatija (Udruga Žmergo), Senka Zec, Matulji (Udruga Novi život).
Moderatorica: Radmila Rakas, Opatija (aktivatorica projekta Co-Green)
Izdvajamo dio rasprave…“…Mladi su proizvod društva i ponašaju se kao općenito svi. Mnogo je propusta u školskom odgoju, roditelji su prezauzeti, a zajednica ne pruža dovoljno primjera niti potpore u
formativnoj fazi i pripremi za odgovoran građanski život. Mladi roditelji žive brzo i stresno te je i njima potrebna podrška i savjetovanje bez
naplate.
..Društvo se neće promijeniti na bolje ukoliko se ne ulaže u one koji će preuzeti kormilo u svoje ruke. Vrijednosti koje promovira potrošačko društvo suprotne su onima poželjnim za održivu zajednicu…. Istraživanja Marinke Špodnjak pokazala su da su adolescentima važni odnosi u zajednici, koji često nedostaju ili nisu njima skloni. Također nedostaju prilike za aktivne i radosne doživljaje, koji bi ih motivirali i osnažili.

….Male grupe odlučnih i kreativnih građana mogu inicirati pozitivne promjene, vodeći brigu o uključivanju u važna društvena pitanja. Potreban je kontinuiran i inventivan rad kakav su do sada mnogi u ovoj grupi i pokazali….

Djeci treba vratiti igru i povjerenje u susjedstvo, ponuditi im interaktivne, intrageneracijske, iskustvene i radosne aktivnosti. Podrška mladima i ostvarenje plodonosnih odnosa nisu uvijek vezani za troškove i
velike napore. Da bi se njih privuklo, treba im dopustiti da se izraze na svoj način. To je poticajno i motivirajuće. Generacijski jaz zbog napretka tehnologije sve je u kraćim razmacima, ….i lako dolazi do nerazumijevanja. Tim je više potrebno osnažiti mlade da rade s onima mlađima od sebe.Potrebe zajednice, višestruki izazovi od ekonomskih, socijalnih do ekoloških, trebale bi biti na dnevnom redu u JLS kako bi se građanstvu, stoga i djeci, vratila nada.  Školska mladež nedovoljno se senzibilizira na pripadnost zajednici, na uočavanje pojava koje žele izmijeniti i vlastitu ulogu u tome. Zabilježeno je da je srednjoškolce stid nastupati pred svojim vršnjacima čak i kad imaju neki talent.
Naši bivši sugrađani s velikim internacionalnim iskustvom u razvoju zajednice pridavali
su važnost “juniorima” (dob od 11 do 14 godina), jer oni će narasti, a preko njih su se
animirali i roditelji. Iznesen je prijedlog da se tijekom tjedna “Hrvatska volontira” (22. – 25. svibnja) u
srednjim školama u Opatiji organizira susret s volonterima i pokuša animirati mladiće i
djevojke da se upišu kao volonteri GDCK.

Na drugom okruglom stolu će sudjelovati mladi koje će se pitati što miusle o ovim zaključcima.

Briga zajednice za mlade je dužnost svih nas.

 

 

Share on Facebook

Još novosti

Doniraj i udomi

Udomljavanjem naših ukrasno-uporabnih predmeta sudjelujete u provedbi naših programa za mlade s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Mi ćemo vam zato pokloniti jedan ili više predmeta koje smo sami napravili.  
Prijavi se