Volontiraj
Volontiraj
Doniraj
Doniraj
Pretraga
Pretraga
Poziv na otvaranje izložbe stripa: četvrtak,  8.12.2022. u 19:00 sati u Exportdrvu otvaranje izložbe radova nastalih na 1. i 2. Kvarnerskoj koloniji autorskog stripa i ilustracije

Poziv na otvaranje izložbe stripa: četvrtak, 8.12.2022. u 19:00 sati u Exportdrvu otvaranje izložbe radova nastalih na 1. i 2. Kvarnerskoj koloniji autorskog stripa i ilustracije

  • 04.12.2022
  • KULTURA I TEHNIČKA KULTURA

Pozivamo vas na otvaranje izložbe radova (stripa) nastalih na prvoj i drugoj Kvarnerskoj koloniji autorskog stripa i ilustracije, u Rijeci, u četvrtak, 8.12.2022. godine u 19:00 sati u Exportdrvu.

Izložba će biti otvorena do 22.12.2022. svakim radnim danom, i subotom i nedjeljom, od 18:00 do 21:00 u Exportdrvu.

DIP je organizator Kvarnerske kolonije, a umjetnički voditelj je Damir Steinf, uz podršku Matije Pisačića i Damira Stojnića. Na izložbi volontiraju DIP-ovi volonteri, većinom studenti Sveučilišta u Rijeci. Izložba je dio programa Kvarnerske kolonije autorskog stripa i ilustracije, koja nudi niz kulturnih događaja tijekom godine.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi autora i autorica nastalih na prvoj i drugoj  Koloniji, ukupno 130 tiskanih radova koji predstavljaju umjetničko bogatstvo upravo zbog specifičnosti prostora, vremena i tehnike nastanka. Publika može povezati  radove s Rijekom i Primorsko-goranskom županijom, Rijekom i Opatijom ali i autorima. Ova izložba je specifična, jer pokazuje radove autora i autorica, koji su stvarali na jednom mjestu, zajedno, ali bez zajedničke teme. Ostavljena im je potpuna sloboda odabira teme i tehnike rada.

Plakat za ovu izložbu (12./2022.) potpisuje Matija Pisačić, iz Zagreba, dok plakate za prethodne izložbe (3/2022, 2021. i 2020.) i naslovnicu kataloga radova s izložbe otvaranja Kolonije,  2020. godine potpisuje  “domaći” autor iz Opatije, umjetnički voditelj Kvarnerske kolonije,  Damir Steinfl.

Na izložbi ćete imati priliku vidjeti radove nastale tijekom rada na dvije Kolonije sljedećih autora i autorica:

STJEPAN BARTOLIĆ https://zagrebcomiccon.com/uncategorized/stef-bartolic/
MATIJA PISAČIĆ http://www.hfs.hr/autori_detail.aspx?sif=256
IVAN MARUŠIĆ http://www.mojstrip.com/autori/ivan-marusic
MARKO DJEŠKA https://markodjeska.com
IVAN MIŠKOVIĆ https://hr.wikipedia.org/wiki/Ivan_Mi%C5%A1kovi%C4%87
IVAN SVAGUŠA https://www.instagram.com/svaigimage/…
KORINA HUNJAK https://korinahunjak.com
MIHAELA ERCEG https://www.instagram.com/a.artistotel/?hl=hr
DAMIR STOJNIĆ https://apuri.hr/stranica/3-stojnic-damir/…
DAMIR BRALIĆ https://apuri.hr/stranica/4-bralic-damir/
IVANA GEČEK https://www.artstation.com/ivana_gecek
LEA KRALJ JAGER https://hr.linkedin.com/in/lea-kralj-jager-50084360
ANTONIO FILIPOVIĆ https://www.instagram.com/a.th.a.n/
ANAMARIJA KVAS https://www.instagram.com/kvasanamarija/?hl=hr
DAMIR STEINFL https://damirsteinfl.blogspot.com/

Kvarnersku koloniju sufinanciraju od 2020. godine Primorsko-goranska županija i Grad Opatija, tisak kataloga je sufinancirao Poslovni klub PartneRI i DIP, iz vlastitih sredstava.

Izložba ima i humanitarni karakter, jer će tijekom trajanja izložbe biti organizirana donatorska aukcija  – online aukcija tiskanih radova na Facebooku – događaj, a trajati će do 22.12. 2022. u 18:00 sati kada se nastala uživo u Exportdrvu do 21:00 sati do zatvaranja izložbe i aukcije. Građani će tada moći preuzeti  radove za koje su se natjecali (najviša cijena), a donaciju će donirati DIP-u za troškove organizacije (ponovnog tiska i ostale troškove) i redovnog rada DIP-a s osobama s invaliditetom te materijalne  troškove za autore.

Ovom Kolonijom njegujemo autorski strip, što ne isključuje visoku komercijalnu vrijednost radova pojedinih autora i autorica. Tako nudimo izložbu bez cenzure, jedina cenzura je auto-cenzura autora, bez prisile. Rijeka tako nudi nove i slobodnije prostore za stvaralaštvo i osjećaj pripadnosti zajednici u kojoj se radi i dijeli s publikom vlastiti prozor u svijet. Radovi su ili grupe tabli koje predstavljaju strip ili su pojedinačne table djelo samo za sebe.

Napomena organizatora: Sadržaj i tumačenje radova isključiva su odgovornost autora i autorica. Organizator zato daje sljedeću informaciju: “Za manji dio radova može se procijeniti da nije primjerenog sadržaja za pojedine skupine, npr. za djecu. Odgovornost za posjet izložbi  je na roditeljima.“

Poruka javnosti: Ovo je izložba bez cenzure, što je rijetkost, pa zato budite otvoreni za slobodni i kritički doživljaj autorskog stripa, jer on to i zahtijeva.

Kvarnerska kolonija autorskog stripa i ilustracije počela se održavati 202o. godine velikom izložbom radova,  prema odabiru  30 -tak autora i autorica stripa i ilustracije, iz cijele Hrvatske, nastalih u posljednjih 10 godina.

Izazov koji je prouzrokovala pandemija COVID19, odnosno nemogućnost da se autore dovede u Rijeku zbog mjera zaštite od pandemije,  da zajedno stvaraju nove radove u Rijeci,  donijelo je novo rješenje –  novi kulturni proizvod, izložbu stripa i ilustracija, s idejom da predstavimo javnosti bogatu hrvatsku autorsku strip scenu. Ispalo je veće nego li smo mogli zamisliti, a publici smo pružili  priliku  da vidi na jednom mjestu što se dešava na strip sceni u posljednjih 10 godina.  Za Rijeku je to bio prvi kulturni događaj ove vrste.

Nakon što smo sabrali radove u katalogu radova u tiskanom izdanju (6.2021) kako bi sačuvali i dokumentirali rad naših autora na jednom mjestu, krajem 2021. godine održan je konačno susret autora i autorica u Rijeci. Publika je imala priliku sudjelovati u radu, kroz susrete s autorima, a posebno je važno što su studenti Akademije primijenjenih umjetnosti imali priliku stvarati zajedno s ovim renomiranim autorima. Odmah nakon prvog susreta uspostavljena je suradnja s udrugom Hrvatski autorski strip, i dogovoreno je održavanje 24-satnog crtanja stripa u DIP-u, koji je kao domaćin ovog natjecanja otvorio vrata prostora u kojem djelujemo i u kojem se održavala 1. Kolonija.

Više:https://dip.hr/programi/kvarnerska-kolonija-autorkog-stripa-i-ilustracije/

https://dip.hr/programi/prva-kvarnerska-kolonija-autorskog-stripa-i-ilustracija/

24-satno crtanje stripa u DIP-u 2021. https://www.24satnocrtanjestripa.com/strip/2021-rijeka/

Nakon prve Kolonije krenuli smo u organizaciju druge, a  započeli smo s otvaranjem izložbe radova autora i autorica izloženih na prvoj velikoj izložbi 2020. godine, kako bi publiku upoznali sa sudionicima, autorima i autoricama koje smo pozvali na  drugu Koloniju. U Galeriji SKC (Palach) otvorili smo i ovu izložbu uz sudjelovanje dijela autora i autorica, pa je publika imala priliku i upoznati ih uživo.  Na drugu Koloniju pozvali smo dio autora sudionika prve Kolonije ali i nove kako bi stvarali nove sinergije. Druga Kolonija održana je početkom travnja 2022. godine. Nakon toga, ponovno je DIP bio domaćin 24-satnog crtanja, koje se održava u organizaciji Hrvatskog autorskog stripa, i ponovno je izazvao veliki interes umjetnika iz regije.

Više: https://dip.hr/programi/druga-kvarnerska-kolonija-autorskog-stripa-i-ilustracije/

24.satno crtanje stripa u DIP-u: https://www.24satnocrtanjestripa.com/strip/2022-rijeka/

Kvarnerska kolonija je nastala iz potrebe da se promovira i valorizira autorski strip te da Primorsko-goranska županija i Rijeka dobiju  kulturni prostor za rad autora i autorica stripa i ilustracije. Kolonije su izrazito produktivan umjetnički prostor za stvaranje novih ideja, povezivanje umjetnika i stvaranje novih zajedničkih projekata. Ujedno je to kulturno društveni prostor za stvaranje publike i razvoj kreativnih industrija.

 

Share on Facebook

Još novosti

Doniraj i udomi

Udomljavanjem naših ukrasno-uporabnih predmeta sudjelujete u provedbi naših programa za mlade s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Mi ćemo vam zato pokloniti jedan ili više predmeta koje smo sami napravili.  
Prijavi se