Volontiraj
Volontiraj
Doniraj
Doniraj
Pretraga
Pretraga
O projektu Kvarnerska kolonija autorskog stripa i ilustracije

O projektu Kvarnerska kolonija autorskog stripa i ilustracije

ŠTO SU AUTORSKI STRIP I ILUSTRACIJA – UZROCI, REZULTATI, POSLJEDICE

Autorski strip i ilustracija su rezultat kreativnih potreba, napora, zadovoljstva i nezadovoljstva jedne osobe, koja samostalno kreira tekstualni dio stripa ili ilustracije (scenarij, dijalozi…) te odabire grafički pristup koji najbolje odgovara osobnosti i / ili pripovjedačkim potrebama autora stripa ili ilustracije.
Kako autorski strip i ilustracija gotovo pa bez iznimke nastaju iz osobne racionalne i / ili iracionalne kreativne potrebe autora ili autorice, oni su u odnosu na klasičan ili konfekcijski strip i ilustraciju slobodniji u autorskom izrazu, kako u grafičkom pogledu, tako i u pogledu tema koje obrađuju. Motivi izrade takvih stripova i ilustracija nisu isključivo komercijalne prirode, za razliku od konfekcijskih stripova ili ilustracija, čiji nastanak uvjetuje primarno težnja za profitom. Naravno, postoje i financijski uspješni autorski stripovi i ilustracije, međutim, autori takvog stripa i ilustracije u počecima karijere gotovo pa u pravilu ne očekuju gotovo nikakav financijski dobitak, do trenutka kad njihov crtački rukopis postane zanimljiv naručiteljima.
Radi se o kontinuiranom procesu pomicanja granica, promišljanja i poimanja o tome što strip i ilustracija zapravo jesu. Na taj način se mijenjaju izražajne mogućnosti pripovijedanja kombinacijom crteža i teksta, a time postepeno i očekivanja krajnjih korisnika umjetničkog proizvoda.
Autor takvog stripa ili ilustracije sam sebi odgovara za nacrtano i napisano. Zbog toga je i spektar obrađenih tema širi, što u osnovi ovisi o širini interesa samog autora.

Napomena: Strip i ilustracija su srodne umjetničke discipline te ih je zbog navedenog činjeničnog stanja sasvim prirodno povezati unutar istog projekta, odnosno izložbe. Nadalje, mnogi autori djeluju na oba navedena područja umjetničkog djelovanja.

KORIJENI KVARNERSKE KOLONIJE AUTORSKOG STRIPA I ILUSTRACIJE

Slične kolonije (tada su se zvale strip radionice) su se održale u sklopu opatijskog Op. Art festivala 2006., 2007. i 2008. god. te u sklopu Opatijskih barufa 2011. god.
Većina sudionika/-ica je bila usko povezana uz Internet platformu Komikaze, voditeljice Ivane Armanini (postoje i tiskana izdanja) te uz neformalnu strip-skupinu Emisija emocija.
Svoj doprinos radu radionice dali su mnogi autori stripa, ilustracije i animiranog filma te likovni umjetnici (Ivana Armanini, Anna Ehrlemark, Igor Hofbauer, Dunja Janković, Irena Jukić – Pranjić, Ivan Mišković, Matija Pisačić i Celestina Vičević) te studenti Akademije primijenjenih umjetnosti iz Rijeke.
2007. god. napravljen je fotokopirani fanzin Quisisana – Terapija stripom, u kojem su objavljeni radovi nastali tijekom održavanja radionica 2006. i 2007. god. (DS)

Ostali programi

Doniraj i udomi

Udomljavanjem naših ukrasno-uporabnih predmeta sudjelujete u provedbi naših programa za mlade s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Mi ćemo vam zato pokloniti jedan ili više predmeta koje smo sami napravili.  
Prijavi se

Kontaktirajte nas

Informacije

Adresa
  • Wenzelova 2/1
  • Rijeka, Hrvatska
  • OIB: 78171364712
  • MB: 4152115
  • Žiro račun: ERSTE & ST. BANK
  • IBAN: HR68 2402 0061 1011 8082 8