Volontiraj
Volontiraj
Doniraj
Doniraj
Pretraga
Pretraga
Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Primorsko goranske županije donijelo Plan rada. Konačno ćemo progovoriti javno o nasilju nad  djecom s teškoćama u razvoju i ženama osobama s invaliditetom i nasiljem nad njihovim majkama!

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Primorsko goranske županije donijelo Plan rada. Konačno ćemo progovoriti javno o nasilju nad djecom s teškoćama u razvoju i ženama osobama s invaliditetom i nasiljem nad njihovim majkama!

  • 25.03.2024
  • DJECA I MLADI

https://www.pgz.hr/objave/donesen-plan-rada-zupanijskog-povjerenstva-za-ravnopravnost-spolova/

U Plan rada Povjerenstva za ravnopravnost spolova Primorsko – goranske županije unesen je prijedlog  Marte Berčić i Lidije Penko, članice Povjerenstva, iz redova udruga za djecu s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.  One su se složile da je nasilje nad ženama majkama djece s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom te ženama osobama s invaliditetom tema o kojoj se ne govori javno, ali i tema koju same majke iznimno skrivaju.  Izazovi s kojima se suočavaju majke djece s teškoćama u razvoju i  osoba s invaliditetom su kompleksni i iznimno teški, jer još uvijek živimo u društvu u kojem je žena “kriva za sve“, a briga za djecu većinom prepuštena ženi. Zato ćemo u narednom razdoblju prikupiti podatke o prijavama o nasilju nad ženama osobama s invaliditetom i njihovim majkama, podatke o procesuiranim prijavama te osudama.

Naslovna slika preuzeta: https://www.wdv.org.au/social-media-campaigns/2021-16-days-of-activism-against-gender-based-violence-campaign/

 

Čeka nas dugi put ka podizanju svijesti javnosti o kvalteti životq obitelji s djecom s teškoćama u razvoju  osobama s invaliditetom, a posebno majkama. U tu svrhu, gđa. Lidija Penko je sudjelovala u emisiji “Bez dlake na jeziku”, tijekom ožujka, na Radiu Kastav u kojoj je progovorila o izazovima majki djece s teškoćama u razvoju. Poslušajte: https://youtu.be/RBt9e8UXiEI?feature=shared.

Članci o obitelji i majkama djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom:

https://arhiva.in-portal.hr/in-portal-news/moderna-vremena/7013/zabrinjavajuca-studija-majke-djece-s-teskocama-u-razvoju-pod-stresom-su-kao-vojnici-na-ratistu

https://repozitorij.unizd.hr/islandora/object/unizd%3A3042/datastream/PDF/view

https://www.roditelji.me/blog/2019/03/11/majke-djece-s-teskocama-u-razvoju-jesmo-li-mi-majke-lavice/

https://hrcak.srce.hr/87765

https://www.mali-princ.hr/vijesti-i-dogadanja/vijesti/3236-polozaj-zena-s-invaliditetom-u-drustvu

https://www.zakon.hr/z/81/Zakon-o-zaštiti-od-nasilja-u-obitelji

https://fra.europa.eu/sites/default/files/fra_uploads/fra-2015-violence-against-children-with-disabilities-summary_hr.pdf

Share on Facebook

Još novosti

Doniraj i udomi

Udomljavanjem naših ukrasno-uporabnih predmeta sudjelujete u provedbi naših programa za mlade s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Mi ćemo vam zato pokloniti jedan ili više predmeta koje smo sami napravili.  
Prijavi se