Volontiraj
Volontiraj
Doniraj
Doniraj
Pretraga
Pretraga
Otvaranje izložbe Želim raditi! obećava pozitivne promjene u ostvarivanju prava na rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom!

Otvaranje izložbe Želim raditi! obećava pozitivne promjene u ostvarivanju prava na rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom!

 • 02.12.2022
 • DRUŠTVO

Želim raditi! izložba fotografija i životopisa  –  kamapanja “Distancirano socijalni” za zagovaranje prava na rad i zapošljavanje otvorena je jučer, 1.12.2022.  u Exportdrvu uz brojne ključne dionike, osobe s invaliditetom, roditelje i medije.

Izložbu možete pogledati do 7.12.2022. od 18:00 do 21:00 sati u prizemlju Exportdrva. Postav izložbe je financirala Primorsko-goranska županija, Ured županije, Javni poziv za dodjelu sredstava putem pokroviteljstva, financiranja manifestacija i drugih događaja koji se provode od 01.07. – 31.12.2022. godine i od općeg su značaja za Primorsko-goransku županiju, a Grad Rijeka je omogućio korištenje Exportdrva bez nakande.

Zahvaljujemo brojnim čelnicima i djelatnicima raznih ustanova i javnih tijela te predstavnicima organizacija i poslodavaca na podršci i uspostavi nove suradnje, te otvorenom dijalogu u rješavanju raznih izazova oko izjednačavanja prava na rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Zahvaljujemo predstavnicimna medija na odazivu i interesu za ovu izrazito važnu temu: Novi list, HRT, Kanal Ri, Teklić i drugi.

Hvala našim volonterina na pomoći oko organizacije, kao i našim “dipovcima” na aktivnom sudjelovanju u kreiranju ove kampanje. I naravno hvala Soniru iz Exportdrva na sjajnoj suradnji i pomoći oko postave.

Na otvorenju, nakon uvodnog obraćanja organizatora (DIP), obratili su se javnosti i uputili poruke podrške sljedeći predstavnici ključnih dionika:

 Grad Rijeka –  Gradonačelnik, gosp. Marko Filipović

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Područni ured Rijeka, Gđa. Tea Rubeša

Gospodarska komora Primorsko-goranske županije, u ime predsjednika gosp. prof. dr. sc. Heri Bezić  –  Sara Štrljić Pezelj

Obrtnička komora Primorsko-goranske županije, u ime predsjednika gosp. dr.sc. Emil Priskić, zamjenik Hrvoje Margan

Centar za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka, ravnateljica, gđa. Ivana Kosorčić

Otvorenju su prisustvovali i tako iskazali svoju podršku:

Primorsko-goranska županija, u ime PGŽ, UO za socijalnu poltiku i mlade, Anita Jovanović

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Ravnatelj, gosp. doc.dr.sc. Željko Linšak, dipl.sanit.ing.

Centar za rehabilitaciju Rijeka, Ravnateljica gđa. Iva Letina

Članovi savjeta za socijalnu skrb Pirmorsko-goranske županije: prof. dr. sc. Velinka Grodzanić, Maja Pudić (iz Grada Rijeka), u ime prof. dr. sc. Zorana Sušnja iz Ureda za studente s invaliditetom, Sveučilišni savjetovališni centar, Sveučilište u Rijeci, Sandra Nuždić.

Osim ovih ključnih dionika sudjelovali su i drugi predstavnici ustanova poput djelatnika Centra za rehabilitaciju, Centra za profesionalnu rehailitaciju, suradnici DIP-a, poput gosp. prof. tehničlke kulture, dobitnika Nagrade tehničke kulture “Faust Vrančić“, Rifata Ramčića iz Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije, koji je ove godine provodio radionice tehničke kulture za naše članove u okviru poludnevnog boravka i drugi predstavnici raznih organizacija.

Pozvani su i predstavnici koji nisu mogli sudjelovati zbog ranije preuzetih obveza: Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područna služba Rijeka. predstojnik gosp. Željko Marković, Centar za socijalnu skrb Ravnatelj, gosp. Karlo Balenović, i drugi gosti.

U razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna 2022. godine posredovanjem Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje zaposlene su ukupno 103.542 osobe. Od tog broja 2.503 su osobe s invaliditetom (udio od 2,4%), što je za 13% više nego u istom razdoblju prošle godine, kada je zaposleno 2.216 osoba s invaliditetom., prema  Izvjesce-o-aktivnostima-HZZ-u-podrucju-zaposljavanja-osoba-s-invaliditetom-u-razdoblju-od-1.1.-do-30.9.2022_

Najveći broj zaposlenih osoba s invaliditetom evidentiran je u Gradu Zagrebu (382 ili 15,3%), zatim u Osječko-baranjskoj županiji (263 ili 10,5%), te u Sisačko-moslavačkoj županiji (162 ili 6,5%). 

Grad Rijeka je objavio na svojim mrežnim stranicama sljedeće: https://www.rijeka.hr/izlozbom-fotografija-distancirano-socijalni-zelim-raditi-obiljezen-medunarodni-dan-osoba-s-invaliditetom/

Slijede objave u medijima i elekroničkim portalima:

 1. HRT Magazin, https://magazin.hrt.hr/price-iz-hrvatske/kampanja-s-ciljem-da-osobama-s-invaliditetom-omoguci-pravo-na-rad-10475240
 2. Novi list, 1.12.2022.  https://www.novilist.hr/rijeka-regija/rijeka/kampanja-zelim-raditi-pgz-na-samom-dnu-po-pitanju-zaposljavanja-osoba-s-invaliditetom/
 3. Kanal RI, 1.12. 2022. https://kanal-ri.hr/zelim-raditi/
 4. Teklić, 1.12. 2022. https://www.teklic.hr/event/kultura/izlozbom-fotografija-distancirano-socijalni-zelim-raditi-u-rijeci-obiljezen-medunarodni-dan-osoba-s-invaliditetom/241374/
 5. Torpedomedia:1.12.2022.  https://torpedo.media/novosti-rijeka/otvorenje-izlozbe-zelim-raditi–kampanja-za-zagovaranje-prava-na-rad-i-zaposljavanje-osi-distancirano-socijalni
 6. Moja Rijeka:1.12.2022.  https://www.mojarijeka.hr/kalendar/izlozba-fotografija-osoba-s-invaliditetom-zelim-raditi/
 7. Burin: 1.12.2022. https://burin.hr/izlozbom-fotografija-distancirano-socijalni-zelim-raditi-obiljezen-medunarodni-dan-osoba-s-invaliditetom/

Korisne poveznice za osobe s invaliditetom i poslodavce:

 1. Zavod za vještačenje i profesionalnu orijentaciju – poticaji za poslodavce, https://www.zosi.hr/zavod/poticaji/
 2. Centar za profesionalnu rehabilitaciju, Rijeka: https://www.cpr-rijeka.hr(nalazi i mišljenja o preostaloj radnoj sposbnosti – Rehabilitacijska procjena o razini radne sposobnosti, znanja, radnih navika i profesionalnih interesa)
 3. Hrvatski zavod za zapošljavanje, https://newbeta.hzz.hr/media/2418/manual_for_pwd_hrv-1.pdf
 4. Hrvatski zavod za zapošljavanje: mjere poticanja zapošljavanja OSI unutar općih mjera: – https://mjere.hr

Naši programi i projekti se provode u okviru rada Dnevnog centra Prijatelji – zasebne ustrojstvene jedinice za pružanje socijalnih usluga poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške:  

 • Radno-okupacijski poludnevni boravak  – rješenje nadležnog tijela o udovoljavanju uvjeta za pružanje socijalne usluge poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške za OSI, kroz koji osposobljavamo za rad i zapošljavanje te pružamo podršku poslodavcima pri zapošljavanju i radu OSI: https://dip.hr/programi/dip-ov-klub-mladih-priprema-pozor-radim/

https://dip.hr/programi/dip-ov-klub-mladih-priprema-pozor-radim/

 

Share on Facebook

Još novosti

Doniraj i udomi

Udomljavanjem naših ukrasno-uporabnih predmeta sudjelujete u provedbi naših programa za mlade s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Mi ćemo vam zato pokloniti jedan ili više predmeta koje smo sami napravili.  
Prijavi se