Volontiraj
Volontiraj
Doniraj
Doniraj
Pretraga
Pretraga
Obavijest: Upute za prelazak na EURO!

Obavijest: Upute za prelazak na EURO!

  • 02.09.2022
  • DRUŠTVO

Obavijest članovima, partnerima i suradnicima

Neprofitne organizacije su od Ministarstva financija dobile upute za prelazak na EURO. Iako već i “vrapci pjevaju”, ipak želimo informirati naše članove, suradnike i partnere, te ih obavijestiti o uvjetima poslovanja. https://euro.hr

Zato ćemo i mi uskoro iskazivati iznos za članarinu dvojno, u kunama i eurima, kako bi se prilagodili.

Financijski plan DIP-a za 2023. godinu ćemo donijeti u prosincu 2022. i bit će iskazan u eurima, a prema ovim uputama. Kada je riječ o izvještavanju kod neprofitnih organizacija, važno je odrediti razdoblje na koje se izvještavanje odnosi.

Prema tome, izvještaji i izvješća koja se odnose na razdoblje koje završava prije dana uvođenja eura, sastavljaju se i objavljuju na način da se vrijednosti navedene u njima iskazuju u kunama. Izvještaji nakon dana uvođenja eura, sastavljaju se i objavljuju na način da su iskazani u eurima.

Sva dugovanja za članarinu iz 2022. će se do 31.12. 2022. moći platiti u kunama, a za 12./2022. će biti moguće uplatiti i u eurima. Nakon dana uvođenja eura, neće biti dozvoljeno izvršavati platne transakcije u kunama. Dakle, uvođenjem eura nalozi za plaćarnje izvršavat će se isključivo u eurima. S obzirom na načelo učinkovitosti i ekonomičnosti, nalog za plaćanje (uplatnica) koji je primatelj plaćanja tiskao i unaprijed dostavio platitelju, a platitelj ga podnio na izvršenje banci ili drugom pružatelju platnih usluga, nakon dana uvođenja eura, izvršava se u eurima, preračunavanjem iznosa u kunama, uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje iz Zakona o uvođenju eura.

Slika s naslovnice preuzeta s https://www.hpb.hr/hr/priprema-za-uvodenje-eura/7341

Upute Ministarstva: Prilagodba_aktivnosti (1)

Iznosi koje uplaćujete istaknuti su u kunama i eurima. Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR=7,53450 kn

  1. a)  Doniraj i udomi: ručno izrađeni prozvodi od recikiranih i “reuse” materijala koje naprave naši članovi https://dip.hr/doniraj-i-udomi/.
  2. b) Članarina za sve članove,  Odlukom Glavnog odbora iz 2018. godine nije fiksna, a najmanji iznos je 100 kuna ili 13,27 eura.  Članarine su obvezne.

 

Share on Facebook

Još novosti

Doniraj i udomi

Udomljavanjem naših ukrasno-uporabnih predmeta sudjelujete u provedbi naših programa za mlade s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Mi ćemo vam zato pokloniti jedan ili više predmeta koje smo sami napravili.  
Prijavi se