Obavijest: Upute za prelazak na EURO!

  • 02.09.2022
  • Nekategorizirano

Obavijest članovima, partnerima i suradnicima,

Neprofitne organizacije su od Ministarstva financijsa dobile upute za prelaza na EURO. Iako već i “vrapci pjevaju” ipak želimo informirati naše članove i suradnike te partnere o uvjetima poslovanja. https://euro.hr

Zato ćemo i mi uskoro iskazivati iznos za članarinu dvojno, u kunama i Eurima, kako bi se prilagodili.

Financijski plan DIP-a za 2023. godini ćemo donijeti u prosincu 2022.  i bit će iskazan u eurima, a prema ovim uputama. Kada je riječ o izvještavanju kod neprofitnih organizacijava važno  odrediti razdoblje na koje se izvještavanje odnosi.

Prema tome izvještaji i izvješća koji se odnose na razdoblje koje završava prije dana uvođenja eura’ sastavljaju i objavljuju na način da se vrijednosti se izvještajima i izvješćima i izvješća koji se odnose na u iskazuju u kuni. Izvještaji nakon dana uvođenja eura, sastavljaju se i objavljuju na način da su iskazane u euru.

Sva dugovanja iz 2022. za članarinu će se do 31.12. 2022. moći platiti u kunama, a za 12.2022. će biti moguće uplatiti u eurima. Nakon dana uvođenja eura neće biti dozvoljeno izvršavati platne transakcije u kuni. Dakle, uvođenjem eura nalozi za plaćarnje izvršavat će se u euru. S obzirom na načelo učinkovitosti i ekonomičnosti, nalog za plaćanje (uplatnica) koji je primatelj plaćanja tiskao i unaprijed dostavio platitelju, a platitelj ga podnio na izvršenje banci ili drugom pružatelju platnih usluga nakon dana uvođenja eura, izvršava se u euru preračunavanjem iznosa u kuni uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje iz Zakona o uvođenju eura.

Slika s naslovnice preuzeta s https://www.hpb.hr/hr/priprema-za-uvodenje-eura/7341

Upute Ministarstva: Prilagodba_aktivnosti (1)

Iznosi koje uplaćujete istaknute su u kunama i eurima. Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR=7,53450 kn

a)  Doniraj i udomi: ručno izrađeni prozvodi od recikiranih i “reuse” materijala koje naprave naši članovi https://dip.hr/doniraj-i-udomi/.

b) Članarina za sve članove,  Odlukom Glavnog odbora iz 2018 godine nije fiksna, a najmanji iznos je 100 kuna ili 13,27 eura.  Članarine su obavezne.

 

 

Share on Facebook

Još novosti

Doniraj i udomi

Udomljavanjem naših ukrasno-uporabnih predmeta sudjelujete u provedbi naših programa za mlade s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Mi ćemo vam zato pokloniti jedan ili više predemeta koje smo sami napravili.
Prijavi se
  • Društvo za istraživanje i potporu je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.