Volontiraj
Volontiraj
Doniraj
Doniraj
Pretraga
Pretraga
Katalog Kvarnerske kolonije autorskog stripa i ilustracije

Katalog Kvarnerske kolonije autorskog stripa i ilustracije

  • 28.06.2021
  • KULTURA I TEHNIČKA KULTURA

Katalog je, nakon svih “prođajnih muka”, konačno u tisku. Datum promocije kataloga će biti najavljen najmanje 5 dana unaprijed, a na promociju će biti pozvani i autori i autorice, te donatori koji su omogućili tisak kataloga i provedbu Kolonije.

Katalog radova stripa i ilustracije s izložbe je naš prvijenac u ovom području. Iako smo nakladnici, izdavači i autori više publikacija u raznim područjima, za ovu našu  “prinovu”  imamo puno poštovanja, a za autore i autorice i njihov rad, puno želja da zaista dobro zabilježimo i pokažemo svijetu bogatstvo stripa i ilustracije na našim prostorima. Zato smo odlučili izdati ovaj katalog na hrvatskom i engleskom jeziku, urediti ga bez pretenzija da bude u formi u kojoj obično jesu katalozi s izložbi (popis radova s osvrtima likovne kritike ili povjesničara umjetnosti), nego smo ostavili publici i kritičarima da, potaknuti ovim bogatstvom na jednom mjestu, prosuđuju, analiziraju i vrednuju strip scenu i ilustratore. Isto tako, želimo da ova prva izložba, koja je dio programa prve Kvarnerske kolonije autorskog stripa i ilustracije, bude dokumentirana kako bi budući kritičari i povjesničari umjetnosti imali dokument iz kojeg je vidljiv rad nekoliko generacija autora i autorica, u posljednjih 10 godina, na jednom mjestu. Kao što smo više puta naglasili, izložba s čijeg postava su odabrani radovi za katalog, nije imala kustosa, u tradicionalnom galerijskom ili muzejskom smislu, nego je ta uloga bila prepuštena autorima. Autori i autorice su odabrali 7 tabli koje predstavljaju njihov rad u posljednjih 10 godina. Umjetnički voditelj projekta je za katalog odabrao po 2 rada. Izrada kataloga je imala svoje mijene, faze kroz koje je prolazila, ljude koje su htjeli sudjelovati pa nisu mogli i razne druge  izazove koji su rezultirali produženim rokom za izdavanje. Upornost umjetničkog voditelja Kolonije, Damira Steinfla, da svaki detalj uredi i sredi, da učini sve kako bi katalog bio što reprezentativniji, dovela je do završnog proizvoda koji će, nadamo se, naći svoje mjesto u javnosti.

Share on Facebook

Još novosti

Doniraj i udomi

Udomljavanjem naših ukrasno-uporabnih predmeta sudjelujete u provedbi naših programa za mlade s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Mi ćemo vam zato pokloniti jedan ili više predmeta koje smo sami napravili.  
Prijavi se