Volontiraj
Volontiraj
Doniraj
Doniraj
Pretraga
Pretraga
Aktivnosti DIP-ovog kluba mladih Priprema, pozor, radim!  7. – 12. 2021.

Aktivnosti DIP-ovog kluba mladih Priprema, pozor, radim! 7. – 12. 2021.

Srpanj 2021.

Dana 6.7.2021. u 12 smo otvorili našu izložbu fotografija naših članova. Dio je to kampanje za zagoravanje njihovih prava, a posebno onih koji se odnose na pravo na uključenost u zajednicu i rad. Hvala svima koji su nam dali podršku i koji će nam i dalje davati podršku. jer mi smo tu svaki dan. Hvala @gosp. zamjenik gradonačelnika gosp. dr. Palčevski, hvala Primorsko-goranska županija o i gospođi Marač, pročelnici UO za socijalnu politiku i mlade; hvala @Ured pravobraniteljice za OSI, gđi @Tea Rubeša; Hvala Marija Ivanis, hvala Lions klub Rijeka – Korzo, hvala našoj Irena Kukurin Baric i Zeleni Kastav, hvala svim medijima koji su došli dati nam podršku. HRT – Radio RijekaHRT centar Rijeka i drugi.

U četvrtak 15.7.2021. bili smo na druženju u Galeriji SKC. Na druženju smo pričali o planovima za ljeto, dojmovima s izložbe, uspomenama protekle godine u DIP-u, a kraju smo uspjeli zaigrati i Twister. Podijelili smo potvrde o volontiranju našim volonterima i dipovcima. Jeste li znali da i naši dipovci volontiraju? Inkluzivno volontiranje je oblik volontiranja u kojem osobe s teškoćama u ulozi volontera rade ili pomažu i time doprinose zajednici u kojoj žive. Hvala svima našim volonterima, nadamo se da ćete i dalje biti s nama! Ako niste uspjeli pogledati izložbu u galeriji, ne brinite – možete ju pogledati u virtualnom obliku na našoj web stranici https://dip.hr/galerija-portreta/ Na na sljedećem linku možete pročitati epizode iz života mladih s teškoćama – sve o pravima, mogućnostima i preprekama s kojima se svakodnevno suočavaju https://dip.hr/galerija-epizoda/.

Dipovci su bili vrlo aktivni i u drugim aktivnostima. Uspješno su napravili i posljednje sandučiće za poruke i pisma. Sada svi Dipovci mogu primati internu poštu! Na kreativnim i likovnim radionicama vrijedna je ekipa naslikala “Ljeto na platnu” i sada možemo reći da imamo pravu malu kolekciju slika kojima smo obilježili sva godišnja doba. Svi su bili jako vrijedni i kreativni i svojim nas radovima odveli na neka druga mjesta, na sunčane plaže uz toplo plavo more i na odmor ispod palmi. Nismo zaboravili na naše hobotnice Hilde i vrećice Vande za sajam Zeleni Kastav pa su prvo pripremali osušenu lavandu,ma nakon toga šarenu tkaninu i možemo reći da smo imali rekordan ulov hobotnica Hildi u našoj maloj dipovoj radionici šivanja! Svaku kreativnu/likovnu aktivnost završili smo Pričaonicom s našim psiholozima Karmen i Bernardom.

Nismo zaboravili svoje prijatelje iz udruge Srce pa smo im bili u posjeti. Malo mozgalica , malo druženja uz marendu, pa još malo uz lubenicu, i na kraju malo kreative uz Emi iz Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka. Izradili smo svaki svoj svjetionik!

I u srpnju je nastavljena rekreacija dipovaca na bazenima Kantrida pa se ova aktivnost održava šest puta. Hvala našem volonteru/treneru Vinko Šešelja na vođenju.

Nastavili smo vježbati s našim volonterima, a podsjetili smo se kako treba ispravno disati za vrijeme vježbanja. Hvala volonterkama Eugeniji i Angelini, dođite nam opet – Dipovci se jako vole družiti s volonterima!

Ovog smo mjeseca imali dvije rođendanske proslave naših dipovaca uz crtanje portreta od svakog dipovca i odličnu sladoled tortu i pizze.

Prije dolaska na ljetni odmor,  očistili smo prostorije za radno-okupacijske aktivnosti, nakon toga pripremili i lavandu za sušenje.

Na ZOOM  čajankama smo napravili puno planova za rujan, a najbitniji je dogovor pao vezan za izlet. Glavni nam je cilj da posjetimo neki od prekrasnih slapova u Hrvatskoj. Razgovarali smo i crtežima prikazali što nam se najviše svidjelo u udruzi u proteklih godinu dana i koja nam je aktivnost ostala u najboljem sjećanju. Nezaobilazna tema bilo je i ljetovanje. More, sunce, plaža, lijepa mjesta i ljetni odmor s dragim nam ljudima. U komentare smo podijelili neke svoje najdraže fotke s ljetovanja i komentirali koje je bilo najljepše mjesto na kojem smo dosad bili, ali i gdje bi sve voljeli ići Hvala svima koji su podijelili fotografije i lijepe priče koje idu uz njih.

 

Rujan 2021.

U rujnu je održano desetak kreativnih radionica, tri likovne i  četiri radionice šivanja.  Radne akcija su prošle uspješno. Sredili smo lavandu, objesili plakate s izložbi, izrezali dio materijala za buduće radionice, reciklirati.

Od ove godine ćemo stjecati određena informatička znanja. U rujnu su održane dvije informatičke  čajankama je bilo jako interaktivno i zanimljivo.

Na naše 4 ZOOM čajanke pričali smo o stvarima koje nam smetaju i načinima kako ih možemo riješiti – ako nam nešto ne odgovara, kažemo; ako nas nešto muči ili ako imamo problem, podijelimo sa svojim prijateljem/icom ili nekom bliskom osobom; prije svega, važno je razgovarati sa ljudima iz svoje bliže okoline i reći im kako se osjećamo. Osim toga, pričali smo o zdravoj prehrani, što ona uključuje te kakve su naše prehrambene navike. U sklopu toga, pogledali smo i kratki video koji nam je približio ovu tematiku. Još jedna ZOOM čajanka prošla je veselo! Podsjetili smo se pravila u DIP-u, pričali o prijateljima i volonterima koje dugo nismo vidjeli. Pričali smo i o načinima kako ispunjavamo vikende te skupili  prijedloge za neke nove aktivnosti i radionice u našoj Udruzi.

Nastavili smo s našim posjetima Udruzi Srce, gdje smo dan započeli jutarnjom tjelovježbom uz pomoć fizioterapeuta Gorana. Nakon što smo se razbudili i razgibali, puni energije krenuli smo na izradu leptira pomoću mozaika od starih CD-a. U svemu tome. Veselimo se daljnjim zajedničkim druženjima Dobrodošla Klara! Potom smo se bacili u akciju, i druženje nastavili uz prosijavanje lavande od koje smo kasnije izradili glavice za naše Hilde. Sve u svemu, bili smo vrijedni!

U ponedjeljak 13.9. popodne smo posjetili Zeleni Kastav s našim vrećicama lavande i slikama na platnu koju su s puno ljubavi naslikali naši dipovci. Dođite i vi pa nam dajte podršku za naš razvoj: sanacija sanitarnih čvorova je korak ka sigurnosti za naše dipovce!

Dana 18.9.2021. nam je domaćin bio naš partner na programu „DIP-ov klub mladih – Priprema, pozor, radim!“ – Nastavni Zavod Za Javno Zdravstvo Primorsko goranske županije. Obilježili smo Tjedan mobilnosti i Međunarodni dan oralnog zdravlja tako što smo pokazali kako je zdravo kretati se i kako se brinuti o našim zubima. U parku Mlaka smo hodali s našim nordijskim štapovima, a ujedno smo se podsjetili kako je važno oralno zdravlje. Gosti, doktori stomatolozi su nam pokazali kako se pravilno peru zubi i što je važno jesti i kada. Tražili smo i skrivene predmete, pa je bilo jako zabavno. Hvala svima, a posebno dipovcima, ponosni smo na vas. @Nevenka Nena Vlah,@Poliklinika Delić; Helena Glibotić Kresina.

I u nastavku mjeseca smo bili  jako vrijedni, a motivacija nam je bila “Kada nešto započnemo – to i dovršimo!” pa smo druženje posvetili dovršavanju aktivnosti koje smo započeli, ali nismo priveli kraju. Tako smo spakirali knjige Izložbe autorskog stripa i ilustracija te ih pripremili za slanje, dovršili smo naše Hilde , pričvrstili špagicama naše Vande da budemo sigurni da lavanda ostane na mjestu , izrezali kvadratiće od hamera do kraja da budu spremni za daljnje aktivnosti, i za kraj – zalijepili smo deklaracije na naše slike Ljeto na platnu te su sada spremne za Zeleni Kastav!

Prvi dan jeseni proveli smo na Bazenima Kantrida, gdje smo odbili oprostiti se od ljeta . Zato smo vrijeme proveli tako što smo plivali i igrali improvizirani vaterpolo. Bilo je veselo! U rujnu smo se tri puta rekreirali na bazenima Kantrida. Rekreirali smo se i u udruzi ispijanjem domaćeg čaja od mente iz našeg eko-vrta s Viškova,i lagano se istezali uz vodstvo naše Marte.

Organizirali smo izlet u Selce i posjetili Centar za pružanje usluga u zajednici Izvor Selce. Tamo su nas veselo dočekale djelatnice, uz čiju smo pomoć krenuli u izradu ribica od gline. Osim toga, farbali smo različite glinene oblike koje su prethodno izradili korisnici Centra. Nakon završetka radionice, prošetali smo Selcem, gdje smo uživali u toplim zrakama sunca i mirisu mora. Uspjeli smo se na kratko odmoriti na plaži uz pogled na more, a neki su čak stigli i umočiti noge.

Dana 29. rujna 2021., u suradnji s Udruga SMART , obilježili smo 11. obljetnicu nacionalne kampanje Hrvatska volontira 2021. u našem eko vrtu koji se nalazi na Viškovu. Osim naših DiP-ovaca, pridružili su nam se mnogi drugi “stari” i novi volonteri – učenici iz Prve riječke hrvatske gimnazije. Također, pridružila nam se i vesela ekipa iz SMART-a koja je ojačala naš radni tim. Svi skupa, podijelili smo se u timove i vrtu vratili onaj čarobni izgled koji se krio ispod visoke trave. To smo postigli na način da smo pokosili travu, pokupili smeće, maknuli trnje i živicu, pograbljali lišće te očistili područje oko biljaka koje smo već prethodno imali u vrtu. Nakon Radnu akciju povodom Hrvatska volontira 2021. u našem eko vrtu na Viškovu nastavili smo sutradan uz pojačanje – došlo je još volontera iz Prva Riječka Hrvatska gimnazija. I danas nam se pridružila ekipa iz Udruga SMART, i naravno – naši DiP-ovci. Osim što smo privodili kraju poslove od jučer, danas smo stigli i posaditi raznovrsne biljke – cvijeće i dva stabla voćki. Da ne duljimo, sve smo lijepo zabilježili fotografijama u prilogu. Više smo nego zadovoljni konačnim izgledom našega vrta, i jedva čekamo sljedeće radne akcije s ovom veselom ekipom! Hvala Udruzi za razvoj civilnog društva SMART na iskazanoj pomoći i suradnji te hvala svim novim i starim volonterima!

 

Listopad 2021.

U listopadu smo imali gostujuće predavanje o (intimnoj) higijeni u suradnji s Nastavni zavod za javno Zdravstvo PGZ, a u tome nam se pridružila naša ekipa iz Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka. Ovoga puta, s nama su bili i dečki te smo naučili mnogo toga novoga. Osim te imali smo i radionicu “Zdrava prehrana”. U sklopu nje, naši dipovci su naučili koje su to zdrave, a koje nezdrave namirnice koje konzumiramo te načine na koje one nezdrave možemo zamijeniti zdravima! Malo je reći da smo iznenađeni idejama dipovaca za alternativne zamjene u obliku zdravih namirnica. U konačnici, dipovci su imali priliku usvojeno znanje, ali i znanje koje su imali od prije usmjeriti na osmišljavanje zdrava obroka u danu – doručak , ručak i večeru.

Bili smo kod naših prijatelja iz udruge Srce. Započeli smo entuzijastično – jutarnjim razgibavanjem s trenerom Goranom. Potom smo se svi međusobno družili  pili čaj,  pričali i izrađivali jedni drugima čestitke. Nakon toga, uslijedilo je predavanje o intimnoj higijeni i zdravlju djevojaka/žena koje su održale doktorice u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ. Naučili smo mnogo toga novoga te se veselimo sljedećem susretu i predavanju koje će se održati u prostoru naše Udruge, a bit će namijenjeno i dečkima!

Jesensko, kišno nije pokvarilo pozitivnu atmosferu koja uvijek vlada u DIP-u jer uvijek krećemo veselo, a osobito kad imamo glazbenu radionicu  koju vodi naš Šešo. Koristili smo instrumente koje smo sami izradili!

Naš svestrani Šešo držao nam je još jednu informatičku radionicu.  Osim što smo preuredili računalnu prostoriju, instalirali smo Windowse i aplikaciju za slušanje glazbe. Uz sve to, uspjeli smo se i odmoriti te međusobno podružiti.

U listopadu smo održali sedam kreativnih radionica kao što su Mozgalice s našom volonterkom Sandrom, uređivanje starih predmeta putem dekupaž tehnike s volonterkama Leom i Dariom, fraktalnog crtanja s našom Karmen. Bilo je dinamično i veselo!

Prisustvovali smo na još jednom Zelenom Kastvu i to u velikom broju. Ovaj odlazak je bio malo posebniji nego inače, budući da smo obilježili Svjetski dan mentalnog zdravlja. Osim što smo pisali poruke građanima o tome kako mi dipovci čuvamo svoje mentalno zdravlje, izložili smo i plakat na kojem su građani imali mogućnost podijeliti s nama na koji način oni čuvaju svoje mentalno zdravlje. Na taj način, razmijenili smo iskustva i naučili neke nove metode kako očuvati i poboljšati vlastito mentalno zdravlje.

Na našim druženjima petkom putem ZOOM platforme prisjetili smo se odgovornog ponašanja za vrijeme korone – pranje ruku , držanje distance , dezinficiranje površina , mjerenje temperature i slično. Jednu  čajanku posvetili smo crtanju i pričanju o onome što nas veseli s dolaskom jeseni. Razlozi su šaroliki, kao i sama jesen pa su tako dipovci naveli da ih najviše veseli opadanje lišća koje okolini daje sasvim drugačiju notu od ostalih godišnjih doba. Isto tako, kao razloge koji ih vesele naveli su – kestene, bundeve, vrganje, šetnju šumom te posebne zalaske sunca koji su drugačiji od uobičajenih. Na trećoj  ZOOM čajanki improvizirali  smo igru “Pogodi tko sam ja?” koju smo igrali u parovima, a pobjedu su odnijeli naši Mia i Borna. Dipovci su oduševljeni ovom igrom, i jedva čekaju da ju ponovno odigramo preko Zooma – a možda i uživo. Da se može fotografirati i na čajanci dokazali smo dijeljenjem zdravih i nezdravih namirnica u svojemu domu te komentirali što smo sve pronašli. Zadnja ZOOM čajanka bila je prava mini Pričaonica na kojoj smo razgovarali o svemu i svačemu.

Iskoristili smo sunčani dan smo za lagano nordijsko hodanje pod vodstvom gospodina Željka. Hodali smo od Srdoča do Kastva i to različitim putevima – od ceste pa do šumskog puta. Prije samog polaska, prvo smo se razgibali kako bi bili spremni za pohod s nordijskim štapovima!

Nismo zaboravili rekreativno plivanje na bazenim Kantrida pa smo četiri puta uživali s našim voditeljem ove aktivnosti Vinkom Šešeljom.

U listopadu smo proslavili dva rođendana. Bilo je veselo crtali smo čestitke s dobrim željama, jeli grickalice, pizzu, tortu i sladoled, plesali, pjevali, igrali društvene igre. Čak smo odigrali igru igru “Pogodi tko”, i to ovoga puta uživo, s kojom su dipovci bili oduševljeni.

Imali smo čast ugostiti kapetana Tomu kojeg smo s nestrpljenjem i veseljem dočekali. Osim što smo čuli različite dogodovštine, priče i iskustva koje je doživio tijekom svoje dugogodišnje plovidbe, naučio nas je i vezati dvije vrste čvorova – pandul ili bacalo i pašnjak. Malo je reći da smo bili oduševljeni te jedva čekamo da nam kapetan ponovo dođe! Na poklon smo dobili i knjigu o Bratovštini sv. Nikole u Kostreni sv. Barbari, na čemu smo neizmjerno zahvalni! Uz to, danas su nam se pridružili Victor i Isabel – novi volonteri iz Španjolske.

I nismo se u listopadu samo zabavljali već smo bili i vrijedni – svaki smo tjedan imali akciju čišćenja gdje smo izglancali prostor naše Udruge.

 

Studeni 2021.

I u studenom smo nastavili svakoga utorka odlaziti na rekreativno plivanje na bazenima Kantrida koje vodi naš volonter Vinko Šešelja.

Da bi kvalitetno iskoristili kišne dane u ovome mjesecu bili smo jako vrijedni i održali mnoge radno-okupacijske aktivnosti od kojih je najčešće bilo šivanje.  Izrađivali smo naše Hilde – rezali smo krakove od tkanine i pričvršćivali ih uz prethodno napravljene glavice punjene lavandom. U svemu tome, pomogli su nam naši volonteri Jelena, Isabel i Victor. Još nam samo nedostaju oči kojima ćemo upotpuniti izgled naših Hildi, no to na nekoj sljedećoj radionici. Jedan je dan bio je posebniji nego inače, a razlog tome je što su nas posjetili studenti s Odsjek za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Rijeci koje smo s veseljem očekivali. Njihovo gostovanje odvilo se u sklopu kolegija “Odgoj i obrazovanje za civilno društvo” čija je nositeljica izv.prof.dr.sc. Bojana Ćulum Ilić, a asistentica Nadja Čekolj, mag. soc. et paed. Studenti su imali priliku vidjeti prostor naše udruge, upoznati se s našim dipovcima te u konačnici i vidjeti čime se mi ovdje bavimo. Upravo zato, odmah smo se bacili na posao – u izradu naših Hildi i Vandi i to od samog početka – od šivanja vrećica, punjenja lavande, crtanja oči, rezanja krakova …itd. kako bi iz prve ruke dobili uvid u samo djelić naših aktivnosti. Posebni naglasak bio je stavljen na važnost volontiranja, njegov osobni i profesionalni doprinos pojedincima, ali i zajednici te socijalne inkluzije mladih s manje mogućnosti. Također, studenti su imali priliku dobiti uvid u jedno od mogućih radnih mjesta pedagoga te smo se trudili odgovoriti im na sva pitanja i nedoumice. Povodom nadolazeće “DIP-ove aukcije”, puno smo radili i dovršili naše Hilde i Vande. Sada su spremne za udomljavanje! Nakon dugo, dugo vremena posvetili smo izradi naših – patuljaka! Bili smo jako vrijedni pa smo na samo jednoj radionice  uspjeli napraviti čak 13 patuljaka koji čekaju svoje udomitelje.

Krajem svakog radnog tjedna, tj. petkom,  održavali smo naše Zoom čajanke koje uvijek s nestrpljenjem čekamo. Novim smo članovima prepričavali neke od naših najupečatljivijih dosadašnjih Zoom čajanki i online aktivnosti. Nakon toga, pričali smo o tome što nas veseli te što bismo voljeli raditi. Na jednoj od čajanki pričali o upravljanju novcem, točnije, njegovoj štednji te našim željama i potrebama. Već prvog radnog dana opasno smo se bacili na izradu kasica prasica. No, prije toga razgovarali smo o novcu, čemu služi te na koje sve načine ga možemo uštedjeti.

Konačno smo imali dugo očekivanu glazbenu radionicu koju je vodio naš psiholog Bernard Šešo. Malo je reći da su dipovci bili oduševljeni.  Naš Bernard nam je u studenom održao i dvije informatičke radionice.

Naša volonterka Sandra nam je održala aktivnost “Mozgalice”. su bili oduševljeni ovom aktivnošću te ih je potaknula na timski rad i kognitivno promišljanje.

Jedna od naših redovnih Pričaonica imala važnu temu – samopouzdanje – imali smo priliku vidjeti i pričati o tome kako mi sebe vidimo, a kako nas drugi vide.

Nastavili smo posjećivati naše prijatelje  iz Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka. Za dobro jutro, malo smo se razgibali na svježem zraku, a potom smo se bacili na kreativnu radionicu – od gline smo izrađivali svijećnjake pomoću otiska lista. Krajnji produkt ispao je posebnog i nesvakidašnjeg izgleda.

Proslavili smo jedan rođendan, bilo je veselo , a uz proslavu smo održali i aktivnost „Zdrava prehrana“ kojom su dipovci bili oduševljeni.

Osim toga, posjetili su nas i naši volonteri (misionari) koji su restaurirali stari drveni stol koji je već “na prvu” poprimio novi izgled.

Mjesec dana do Božića iskoristili smo za dovršavanje naših kasica prasica, ali i kasica Rudolfa koji su također spremni za aukciju.

Jedan petak smo se umjesto Zoom-a, družili uživo. Išli smo na Korzo posjetiti volontere koji su za nas prikupljali donacije putem kuglica dobrih želja.  I mi smo uzeli svoju kuglicu, zapisali želju i objesili ju na bor. Malo je reći da smo oduševljeni. Hvala svima koji su odabrali svoju kuglicu i doprinijeli ovoj akciji, a oni koji nisu stigli – još sutra mogu kupiti svoju kuglicu.

U ponedjeljak, 29.11. započeli smo ZOOM edukacijom o Pravima i uslugama u sustavu socijalne skrbi koju je održala Centar za inkluzivne radne aktivnosti . Aktivnost se održava u sklopu projekta @Aktivni za inkluziju! financira @ACF, a sljedeći smo dan proveli u šetnji s nordijskim štapovima po Kostreni (Žurkovo) – u sklopu projekta “Hodaj i ti!” – ciklus nordijskog hodanja za zelenu i inkluzivnu Općinu Kostrena i PGŽ . Uz naše dipovce, pridružili su nam se i naši prijatelji iz Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka. Osim njih, pridružili su nam se i građani koji su se samoinicijativno prijavili za ovu turu nordijskog hodanja! Prešli smo lijepu kilometražu te se veselimo ponovnom nordijskom hodanju i sklapanju novih poznanstava!

 

Prosinac 2021.

Danas je bio dan od volonerskih aktivnosti – prvo nam je Ida održala edukativnu aktivnost o bontonu, gdje su dipovci imali priliku učiti o pravilima ponašanja. Potom je naša volonterka Lucija održala kreativnu aktivnost gdje smo izrađivali božićne čestitke na vrlo zanimljive načine pomoću kolaž papira te otiska prsta.

Imali smo i edukaciju o inkluzivnom volontiranju koju nam je održao Centar za inkluzivne radne aktivnosti. Aktivnost se održala u sklopu projekta “Volontiram uz podršku” koji je financiran od strane Grad Zagreb Službena stranica.  Dipovci su osim temeljnih informacija o inkluzivnom volontiranju imali priliku čuti i o različitim iskustvima inkluzivnog volontiranja sudionika te njihovim doprinosima, kako za pojedince tako i za zajednicu.

Na informatičkoj radionici dipovci su, osim sastavljanja kompjutera, imali priliku i naučiti od čega se sve sastoji unutrašnjost kućišta računala. U drugoj prostoriji, volonteri i pojedini dipovci vrijedno su pripremali naše rukotvorine za sutrašnju aukciju!

U prosincu smo se bacili  na kreativnu aktivnost! U naizgled obične bijele ručnike, unijeli smo dašak života te od njih napravili ni više ni manje nego – medvjediće! Krajnji izgled će vas oduševiti. Kasnije smo pisali anonimna “pisma dobrih želja” te čitali i diskutirali o idejama dipovaca iz “kutije ideja”. Već imamo par ideja za daljnje aktivnosti. Posvetili smo se i izradi origamija koju nam je održala naša volonterka Katarina.

Povratak našeg Borne, obilježili smo kulinarskom radionicom – Borninim palačinkama! Osim što smo svi sudjelovali u njihovoj izradi, bile su posebne i po tome što smo ih mazali s domaćim džemovima od lubenice, smokava i dinje koje su donijeli naši dipovci. Poslije toga, priredili smo Katarini malu rođendansku proslavu iznenađenja – dipovci su ispekli palačinke i napisali rođendanske čestitke.  Još jednom, želimo našoj Katarini sretan 22. rođendan!

Jednu kulinarsku radionic održali su i naši Erasmus volonteri iz Španjolske, Isabel i Victor, a tema je bila  – španjolska kuhinja. Radili smo tri tradicionalna španjolska jela – tortilje na španjolski način, “banderillas” i punjena jaja. Na trenutak smo otišli u Španjolsku i zaboravili da smo zapravo u DIP-u. Naša Viktorija je uz sve to uspjela proslaviti svoj rođendan i to u španjolskoj atmosferi. Sigurni smo da još nije imala rođendansku proslavu poput ove! Ne smijemo zaboraviti spomenuti i naše volontere misionare, koji su u drugoj prostoriji vrijedno restaurirali stare stolice. Treća klinarska radionica bila je izrada krašuljaka koju nam je održala naša volonterka Klara. Uspjeli smo ispeći puna 4 pleha keksića. Lagano smo se “zagrijali” za nadolazeće blagdane!

 

Likovnu radionicu, održao nam je naš volonter Siniša. Dipovci su imali priliku iskušati likovno izražavanje putem različitih tehnika crtanja tušem – tehniku laviranim tušem, kistom te drvcem. Dipovci su bili i više nego oduševljeni te jedva čekaju da ponovno imamo aktivnost poput ove!

Bili smo na dva sajma. Prvi je bio već tradicionalni  odlazak na Zeleni Kastav na kojem su paketići koji su ostali s aukcije dobili drugu priliku za udomljavanje. Iako je bilo jako hladno, ni to nas nije spriječilo da se okupimo u velikom broju! Pisali smo poruke “lijepih želja” koje smo dijelili prolaznicima i ostalim sudionicima sajma. Reakcije ljudi su neprocjenjive! Održali smo i Mali božićni sajam s našim prijateljima iz Udruga Vida i Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka. Hvala svima koji su danas došli na naš sajam i svojim dolaskom pružili nam podršku. Isto tako, hvala svima koji su svojim donacijama pridonijeli poboljšanju kvalitete rada navedenih udruga kao i njihovim članovima!

Nastavili smo se družiti s našim prijateljima iz Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka. Uspjeli smo puno toga zajednički napraviti – obojali smo predmete od gline koje je izradila prethodna grupa dipovaca, a sa volonterkom Martinom smo učili osnove njemačkog jezika. Osim toga, uspjeli smo odigrati igru “Pogodi tko?” te se za kraj današnjih aktivnosti i malo razgibati uz našu Emi.

Nismo zaboravili naše ZOOM čajanke pa smo u prosincu organizirali tri. Pričali smo o tome zašto uopće kitimo bor za Božić te koja je njegova simbolika. Povodom toga, pogledali smo kratki edukativni video i kasnije diskutirali o njemu. Jedna čajanka je bila “ženska” na kojoj je održana mini pričaonica na temu straha – čega se bojimo te kako navedeno možemo otkloniti ili barem umanjiti.

Plivanje na bazenima kantrida? Naravno, bili smo čak tri puta tijekom prosinca i uživali u rekreaciji s našim voditeljem Vinkom Šešeljom.

Održali smo i brojne pričaonice o svakodnevnim aktivnostima koje trebamo obavljati.

Unijeli smo malo božićnog ugođaja u prostor naše udruge. Budući da sve radimo zajedno, tako smo i danas okitili polovicu bora, a ostatak prepustili drugoj grupi dipovaca. Osim ukrašavanja i uređivanja, prostor smo malo i očistili te se već osjeti drugačije ozračje unutar našeg ambijenta, ukrašavanje prostora i kićenje bora priveli smo kraju! Čak smo uspjeli napraviti i vlastite ukrase od papira. Spremni smo za Božić i nadolazeće blagdane!

Srijedu 22.12.2021. smo proveli u šetnji Opatijom. Osim božićnog ugođaja na Adventu, imali smo priliku vidjeti i brojne znamenitosti po kojima je Opatija poznata, o čemu nam je više ispričala naša Marta. Nakon kratke “turističke” ture Opatijom, sjeli smo uz more i popili toplu čokoladu. Jedva čekamo ovo ponoviti!

 

 

 

Share on Facebook

Kontaktirajte nas

Informacije

Adresa
  • Wenzelova 2/1
  • Rijeka, Hrvatska
  • OIB: 78171364712
  • MB: 4152115
  • Žiro račun: ERSTE & ST. BANK
  • IBAN: HR68 2402 0061 1011 8082 8