Volontiraj
Volontiraj
Doniraj
Doniraj
Pretraga
Pretraga
”Zeleni kolektiv” Što je to? U Riječkom programu lokalnog partnerstva udružili smo snage: učenici i djelatnici Centra za odgoj i obrazovanje i članovi DIP-a, zajedno grade novi zeleni inkluzivni prostor u Centru!

”Zeleni kolektiv” Što je to? U Riječkom programu lokalnog partnerstva udružili smo snage: učenici i djelatnici Centra za odgoj i obrazovanje i članovi DIP-a, zajedno grade novi zeleni inkluzivni prostor u Centru!

  • 24.10.2023
  • Boravak socijalna usluga

Centar za odgoj i obrazovanje http://www.centar-odgojiobrazovanje-ri.skole.hr, i DIP, www.dip.hr, od početka ljeta 2023. godine provode zajednički projekt, “Zeleni kolektiv”.

Udružili smo se kako bi u centru grada Rijeke stvorili inkluzivnu zelenu oazu  – urbani vrt, koji grade i brinu se o njemu i učenici Centra, i naši “DIP-ovci“.

To je povezivanje osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju (učenika škole) na razini lokalne zajednice, jer se snažno povezuju s prostorom i ljudima – većina “DIP-ovaca” su bili učenici ove škole, a posebno ih vesele susreti s učiteljima i učenicima škole. Sve ove akcije imaju i cilj smanjivanja jaza između obrazovnog sustava i svijeta odraslih, stvara se novi krug podrške i obnavljaju stara prijateljstva među osobama s invaliditetom.

U Riječkom programu lokalnog partnerstva udružili smo snage: učenici i djelatnici Centra za odgoj i obrazovanje, i članovi DIP-a, zajedno grade novi zeleni inkluzivni prostor u Centru!  Projekt sufinancira Grad Rijeka iz Riječkog programa loklanog partnerstva za 2023. godinu

Kako nam je bilo do sada, pogledajte na slikama:

 

Ove aktivnosti dio su programa pružanja socijalnih usluga radno-okupacijskog poludnevog boravka i psihosocijalne podrške u ”Dnevnom centru Prijatelji”, a učenicima predstavljaju model učenja, jer doprinose povezivanju više ciljeva iz programa rada obje organizacije. U školskom dvorištu je, u prethodnim razdobljima rada škole, uređen eko vrt na viskokim gredicama, postavljene su klupice, a ima i funkciju praktikuma za učenike koji se obrazuju za zanimanje pomoćni cvjećar/vrtlar.

Ovaj prostor ima i druge važne funkcije, jer osigrava prostor za igru i stvaranje novih socijalnih interakcija. Zajedničke aktivnosti među mlađima, učenicima Centra i korisnicima socijalnih usluga iz Dnevnog centra Prijatelji u DIP-u, stvaraju prilike za jačanje međugeneracijske solidarnosti, povezuju sektore i orgnizacije u zajednici i jačaju osjećaj pripadnosti zajednici

Prostor je obogaćen raznim sadržajima, jer će se u narednom periodu saditi novo ljekovito i začinsko bilje, voće i povrće koje o kojem će se brinuti  i učenici i korisnici socijalne usluge iz DIP-a. Za oblikovanje urbanog vrta u dvorištu centra, koriste se prirodni materijali i autohtone sadnice i sjeme, bez korištenja pesticida.

Stoga, podržite naša nastojanja za stvaranjem inkluzivnih eko urbnih oaza.

Građani i tvrtke mogu donirati sadnice autohtonog bilja, začinskog bilja, sjeme (posebno stare sorte) i drugi rasadni materijal.

Ako želite donirati u novcu, možete to učiniti uplatom na račun DIP-a:

Društvo za istraživanje i potporu, Wenzelova 2/1, Rijeka, Hrvatska, OIB: 78171364712

ŽIRO RAČUN: ZAGREBAČKA BANKA IBAN: HR7123600001102394295

s nazankom donacija za sadnice za “Zeleni kolektiv”

Mi ćemo, zajedno s učenicima i članovima DIP-a, a i vama, ako želite, odabrati sadnice ili presadnice za naš urbani vrt. Hvala!

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook

Još novosti

Doniraj i udomi

Udomljavanjem naših ukrasno-uporabnih predmeta sudjelujete u provedbi naših programa za mlade s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Mi ćemo vam zato pokloniti jedan ili više predmeta koje smo sami napravili.  
Prijavi se