Volontiraj
Volontiraj
Doniraj
Doniraj
Pretraga
Pretraga
Samozastupnik ili samozastupnica? I “DIP-ovci” su samozastupnici! Što znači biti samozastupnik i kako to postati?

Samozastupnik ili samozastupnica? I “DIP-ovci” su samozastupnici! Što znači biti samozastupnik i kako to postati?

  • 16.02.2022
  • DRUŠTVO

Što znači biti samozastupnik?

Jeste li bili u situaciji da vam okolina ne dopušta da govorite u svoje ime? Jeste li bili u situaciji da imate osjećaj da drugi odlučuju u vaše ime jer “vi to ne razumijete”?

Kako bi naši “DIP-ovci” bili uključeni u odlučivanje o vlastitom životu, osnažujemo ih od samog ulaska u naše programe. Ljudi za koje radimo su svakim danom sve više ohrabreni reći što osjećaju i kako oni vide svijet oko sebe; što im je važno, a što nije.

Kako se to vidi: pitamo ih da procjenjuju naš rad, pitamo ih što bi oni voljeli raditi, razgovaramo o situacijama u kojima nisu sigurni što treba, npr. o financijama u kući ili vlastitom novcu, a najvažnije je da ih osnažujemo da sami postavljaju pitanja i odabiru teme o kojima će razgovarati. Sljedeći korak je da ih osnažimo da sami vode grupe, kao što to čine “neformalno” dok se druže, na početku i na kraju aktivnosti, u jednom radnom danu.

Sada ćemo ih dodatno osnažiti za pravo samozastupanje, kako bismo mogli voditi grupe samozastupanja. Kako bi naglasili važnost samozastupanja, uključili smo se u projekt, Zajednički kroz život, koji provodi CENTAR ZA INKLUZIJU I PODRŠKU U ZAJEDNICI  https://centar-podrske.hr iz Pule, s partnerima Udrugom za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica“ Vukovar, Udrugom osoba s intelektualnim teškoćama „Suncokret“, Nova Gradiška i Udrugom osoba s intelektualnim teškoćama Istre, od 01.05.2020. do 01.05.2022. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

U okviru suradnje, uspostavljamo i formalne grupe samozastupnika, kako bi i sami “DIP-ovci” bili snažniji i spremniji da preuzmu odgovornost za odlučivanje o svemu što se tiče njihovih života, te kako bi se učinkovitije mogli obraniti od onih, po njih loših odluka, koje donose drugi.

Zato sada imamo dvije grupe samozastupnika, koji će dodatno osnažiti svoju ulogu, kako u svojoj obitelji, tako i u zajednici.

Isto tako, uspostavljamo i grupu podrške roditelja naših “DIP-ovaca”, koji  su do sada već provodili aktivnosti u grupi za psihosocijalnu podršku i savjetovanje, koju vodi naš mobilni tim.

Tko je samozastupnik?

  • osoba koja govori ono što misli i osjeća
  • osoba govori o stvarima u koje vjeruje
  • osoba koja zna i razumije vlastita prava i odgovornosti
  • osoba koja preuzima odgovornost za vlastiti život
  • osoba koja donosi odluke kojima utječe na vlastiti život
  • osoba koja pomaže poboljšati svoj život
  • osoba koja pokušava promijeniti način na koji se stvari rade.

Samozastupnici su osobe s invaliditetom, intelektualnim teškoćama, ili bilo koje osobe koje su, zbog bilo koje situacije u kojoj se nalaze, u nepovoljnom položaju, i koje govore u svoje ime o njima važnim pitanjima. Oni trebaju biti informirani o svim pitanjima iz života, od načina života, s kim će živjeti, kako će se liječiti, pa do pitanja kako se odnositi prema obitelji ili upravljati svojim financijama, a o tome trebaju imati mogućnosti progovarati kroz vlastite riječi, misli i perspektive. Okolina im treba pružiti prilike i podršku kako bi mogli odlučivati o svom životu. Već je nekoliko desetaka godina uvedena praksa osposobljavanja za “samozastupanje”, kako bi se približili trendovima suvremenih javnih politika, koji su još 60-tih godina prošlog stoljeća pokrenuti kroz pokret samozastupanja.

U RH je prva skupina za samozastupanje osnovana 1996. godine u Klubu “Vjeverica”, za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama (u okviru tadašnjeg Zagrebačkog društva za pomoć osobama s mentalnom retardacijom, koje je bilo član Hrvatskog saveza udruga za osobe s mentalnom retardacijom).

Nedugo nakon toga, 1998. godine započele su s radom skupine za samozastupanje osnovane pri Udruzi za promicanje inkluzije (od 1997. godine) u Zagrebu (Škorak, 2006). http://inkluzija.hr.

Danas se samozastupanje razvilo, i implementacija principa samozastupanja smatra se izričito važnim korakom za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom, ali i drugih osoba kojima treba podrška i srb. Udruga  Samozastupanje http://www.samozastupanje.hr  djeluje upravo u promociji ovog instituta osiguravanja inkluzivnih zajednica.

Udruga za samozastupanje je izradila puno priručnika o temama za samozastupnike, a jedna od njih je: https://issuu.com/damyan/docs/samozastupanje_osoba_s_intelektualn

 

Share on Facebook

Još novosti

Doniraj i udomi

Udomljavanjem naših ukrasno-uporabnih predmeta sudjelujete u provedbi naših programa za mlade s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Mi ćemo vam zato pokloniti jedan ili više predmeta koje smo sami napravili.  
Prijavi se