Samozastupnik ili samozastupnica? I dipovci su samozastupnici! Tko je to i kako postati?

  • 16.02.2022
  • DIP-ov klub mladih

Što znači biti samozastupnik?

Jeste li bili prilici da vam okolina ne da da govorite u svoje ime? Jeste li bili u situaciji da imate osjećaj da drugi odlučuju u vaše ime jer “vi to ne razumijete”?

Kako bi naši dipovci bili uključeni u odlučivanje o vlastitom životu osnažujemo ih od samog ulaska u naše programe. Naši ljudi za koje radimo su svakim danom sve više ohrabreni reći  što osjećaju i kako oni vide svijet oko sebe, što im je važno a što nije.

Kako se to vidi: pitamo ih da procjenjuju naš rad, pitamo ih što bi oni voljeli raditi, razgovaramo o situacijama u kojima nisu sigurni što treba, npr. o financijama u kući ili vlastitom novcu, a najvažnije je da ih osnažujemo da sami postavljaju pitanja i odabiru teme o kojima će razgovarati. Slijedeći korak je da ih osnažimo da sami vode grupe, kao što to čine “neformalno” dok se druže  na početku i na kraju aktivnosti u jednom radnom danu.

Sada ćemo ih dodatno osnažiti za pravo samozastupanje kako bi smo mogli voditi grupe samozastupanja. Kako bi naglasili važnost samozastupanja uključili smo se u projekt Zajednički kroz život koji provodi CENTAR ZA INKLUZIJU I PODRŠKU U ZAJEDNICI  https://centar-podrske.hr iz Pule, s partnerima Udrugom za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica“ Vukovar, Udrugom osoba s intelektualnim teškoćama „Suncokret“ Nova Gradiška i Udrugom osoba s intelektualnim teškoćama Istre, od 01.05.2020. do 01.05.2022. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

U okviru suradnje uspostavljamo  i formalne grupe samozastupnika, kako bi i sami dipovci bili snažniji u uključivanju u odlučivanju o svom životu, kako bi se što više mogli obraniti od loših, po njih,  odluka koje donose drugi.

Zato sada imamo dvije grupe samozastupnika koji će dodatno osnažiti svoju ulogu u svojoj obitelji i zajednici.

Isto tako, uspostavljamo i grupu podrške roditelja naših dipovaca koji  su do sada već aktivnosti u grupi za psihosocijalnu podršku i savjetovanje koju vodi naš mobilni tim.

Tko je samozastupnik?

  • osoba koja govori ono što misli i osjeća
  • osoba govori o stvarima u koje vjeruje
  • osoba koja zna i razumije vlastita prava i odgovornosti
  • osoba koja preuzima odgovornost za vlastiti život
  • osoba koja donosi odluke koje utječu na vlastiti život
  • osoba koja pomaže poboljšati svoj život
  • osoba koja pokušava promijeniti način na koji se stvari rade.

Samozastupnici su osobe s invaliditetom, intelektualnim teškoćama ili bilo koje osobe koje zbog bilo koje situacije u kojoj se nalaze u nepovoljnom položaju, same govore u svoje ime o njima važnim pitanjima. Oni trebaju biti informirani o svim pitanjima iz života, od načina života, s kime će živjeti, kako će se liječiti, kako se odnositi prema obitelji ili upravljati svojim financijama, a o tome trebaju imati mogućnost da govore. Okolina im treba pružiti prilike i podršku kako bi mogli odlučivati o svom životu. Već je nekoliko desetaka godina uvedena praksa osposobljavanja za “samozastupanje” kako bi se približili trendovima suvremenih javnih politika koje su još 60-tih godina prošlog stoljeća pokrenuti kroz pokret samozastupanja.

U RH je prva skupina za samozastupanje osnovana 1996. godine u Klubu “Vjeverica” za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama (u okviru tadašnjeg Zagrebačkog društva za pomoć osobama s mentalnom retardacijom, koje je bilo član Hrvatskog saveza udruga za osobe s mentalnom retardacijom).

Nedugo nakon toga, 1998. godine započele su s radom skupine za samozastupanje osnovane pri Udruzi za promicanje inkluzije (od 1997. godine) u Zagrebu (Škorak, 2006). http://inkluzija.hr Danas se samozastupanje razvilo i implementacija principa samozastupanja smatra se izričito važnim korakom za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom ali i drugih osoba kojima treba podrška i srb.  Udruga  Samozastupanje http://www.samozastupanje.hr  djeluje upravo u promociji ovog instituta osiguravanja inkluzivnih zajednica.

Udruga za samozastupanje je izradila puno priručnika o temama za samozastupnike, a jedna od njih je: https://issuu.com/damyan/docs/samozastupanje_osoba_s_intelektualn

Share on Facebook

Doniraj i udomi

Udomljavanjem naših ukrasno-uporabnih predmeta sudjelujete u provedbi naših programa za mlade s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Mi ćemo vam zato pokloniti jedan ili više predemeta koje smo sami napravili.
Prijavi se
  • Društvo za istraživanje i potporu je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.