Volontiraj
Volontiraj
Doniraj
Doniraj
Pretraga
Pretraga
Pozivamo poslodavce da nam se jave kada zapošljavaju OSI – mi vam dajemo podršku!

Pozivamo poslodavce da nam se jave kada zapošljavaju OSI – mi vam dajemo podršku!

  • 10.10.2022
  • POTPORA

POVODOM SVJETSKOG DANA DOSTOJANSTVENOG RADA, 7.10. – Poziv poslodavcima, učinite promjenu za OSI- omogućite nam da radimo ili nas zaposlite! Dajte priliku OSI da rade i/ili da budu zaposleni!

“Jedno od temeljnih prava čovjeka je pravo na rad. 7. listopada obilježava se Svjetski dan dostojanstvenog rada, čiji je osnovni cilj vraćanje dostojanstva radu i radniku, jer jedino dostojanstvenim radom temeljenim na četiri osnovne komponente – zapošljavanju, pravima, zaštiti i dijalogu, stvaraju se perspektive za društveni napredak i razvoj. Dostojanstveni rad znači ostvarivanje ustavnog prava na rad otvaranjem novih radnih mjesta i zapošljavanje bez diskriminacije, redovitu i primjerenu plaću koja omogućuje dostojanstven život radnika i njegove obitelji, socijalnu sigurnost i zaštitu u slučaju bolesti, privremene nezaposlenosti, umirovljenja, …rad bez izrabljivanja te slobodu radnika da se organiziraju u sindikate.”

Mi, stručnjaci iz DIP-a smo tu da vam damo podršku. I, sjetite se:  “I vama je netko nekad dao priliku i podršku!”

Kada kažemo “zaposli OSI”, budimo iskreni, veći dio poslodavaca će pomisliti: “Sve i da želim, to je nemoguće! Teško je, nemam uvjeta, komplicirano je…lakše je platiti kaznu!”  To će pomisliti, a iskreni će i reći, možda i ne zato što nisu senziblizirani na različitosti,  nego zato što su prisiljeni sudjelovati u sve rasprostranjenijoj borbi za opstanak, koja je sve teža, pa im to izgleda nemoguće.

No, mora li to biti baš tako?

Izvrstan alat za poslodavce, za bolje snalaženje u zapošljavanju OSI, možete naći ovdje: https://zaposliosi.hr/HR/Index/Index/

Projekt je započeo još 2015., ali vrijedi i danas, a rezultat je vrlo koristan alat za poslodavce!

Naći ćete:

– . izračun potpora koje možete dobti, “kalkulator potpora” – ako zaposlite OSI https://zaposliosi.hr/HR/Calculator/SelectCategory/

–  samoprocjenu poslodavaca – jeste li spremni zaposliti OSI?   – https://zaposliosi.hr/HR/Evaluation/Index/

– a jako koristen alat je i “virtualna kompanija” u kojoj možete naći kakve sve strategije prilagodbe morate napraviti za pojedine OSI: https://zaposliosi.hr/HR/VirtualCompany/Index/

MITOVI O ZAPOŠLJAVANJU I RADU OSI

MIT 1. Većina pri pomisli na zapošljavanje OSI, pomisli prvo na lift, wc za OSI, rampe, troškove… Ajmo preokrenuti tu ustajalu paradigmu! Da, za jednu skupinu trebamo koristiti razumnu prilagodbu, ali ne i za sve, posebno ne i ove prilagodbe. Nekima će ove prilagodbe biti od životne važnosti, a nekima ne znače puno.

Razumna prilagodba radnog mjesta znači potrebnu i odgovarajuću prilagodbu i podešavanja, koja ne predstavljaju nesrazmjerno ili neprimjereno opterećenje, da bi se u pojedinačnom slučaju, tamo gdje je to potrebno, osobama s invaliditetom osiguralo zapošljavanje i rad na ravnopravnoj
osnovi s drugima. Osoba s invaliditetom s preostalom radnom sposobnosti je osoba čiji invaliditet, u odnosu na sposobnosti osobe bez invaliditeta jednake ili slične životne dobi, jednake ili slične naobrazbe, u jednakim ili sličnim uvjetima rada, na jednakim ili sličnim poslovima, ima za posljedicu smanjenu mogućnost radnog osposobljavanja i zapošljavanja.

Kad pomislite na OSI, pomislite na njihove mogućnosti i promjenu koju ćete napraviti u Vašem imidžu!

Zapošljavanje OSI nije milosrđe, to je pravo svake osobe na rad. 

UVIJEK, ALI BAŠ UVIJEK, ZAPOŠLJAVANJEM OSI ILI OMOGUĆAVANJEM NJIHOVOG RADA ČINITE PROMJENU! 

Osobe s inavliditetom nisu samo troškovi wc-a za OSI ili rampa.

U DOBROM DIJELU SLUČAJEVA VAM NEĆE TREBATI NITI POSEBNI WC, NITI RAMPA, A NITI ASISTIVNA TEHNOLOGIJA. NEĆE VAS KOŠTATI NIŠTA, OSIM ULAGANJA U RESURSE. A TO BI IONAKO TREBALI RADITI!

MIT 2. Moram zaposliti osobu na puno radno vrijeme, jer inače mi se ne isplati!

Potpuno krivo! Još uvijek imamo  u “glavi” paradigmu iz prošlih vremena, “stalni posao, 8 sati”. Možda je to idealno za one tvrtke koje imaju sustav nagrađivanja i napredovanja za odanost tvrtki i rezultate, pa se tamo svaki radnik može naći u ovom okviru.

Danas, radnici u bolje uređenim sustavima imaju i druge prioritete, pa imaju slobodu biranja dinamike, dužine, mjesta rada, vrste posla. Osim, naravno, u lošim tvrtkama, gdje je velika fluktuacija radnika zbog loših uvjeta rada ili same prirode posla.

Dobre tvrtke se prilagođvaju tržištu rada, onome što je realno i prioritetima okoliša u kojem žive.

Druga je stvar što je mali dio poslodavaca izašao iz ovog urušenog sustava vrijednosti, iz krajnosti u krajnost.

No, srećom ima “suvremenih” poslodavaca koji se bore za fleksibilno tržište i znaju kako. pa tako i poznaju načine kako omogućiti OSI da rade i/ili da budu zaposleni.

Suvremene tvrtke će prilagoditi radne procese i dobiti optimalnu učinovitost, u skladu s mogućnostima radnika, pa tako i OSI. Jer nitko, pa ni OSI ne može raditi preko svojih mogućnosti, a najbolji je onaj poslodavac koji prepozna i potiče razvoj mogućnosti radika zaposlenih u tvrtci.

Dakle, procjenu koliko sati je moguće raditi na odrđenom radnom mjestu radi poslodavac, uz pomoć stručnjaka iz područja rada i rehabilitacije, poput naših stručnjaka koji mogu procijeniti koliko može svaka osoba raditi i što, a da joj nije ugrožena dobrobit.

Preokrenite paradigmu i progledajte kroz ovu prizmu sve svoje radnike i radna mjesta. 

Dio OSI može raditi jedan ili dva ili ili 4 sata ili puno radno vrijeme, ako je to u skladu s mogućnostima. OSI, kao i bilo koji drugi radnik koji je prekrcan poslom, vrlo brzo više ne može raditi niti minimalno, brzo odlazi ili dobiva otkaz.

Zato je potpuno suludo varati sebe, kao poslodavca, i osobe s invaliditetom, kao radnike, zapošljavajući ih na puno radno vrijeme, ako je njihov optimum učinkovitosti i dobrobiti – 3 ili 4 sata. 

MIT 3. OSI  moraju imati ugovor o radu! 

Krivo, jer je za znatan broj OSI jako važno da rade, ali ne moraju biti zaposleni. Naknada koju dobiju za takve radne aktivnosti je dovoljna nagrada za rad, a kada neki napreduju i savladaju neke procese, tada mogu biti i zaposleni. Tada se sklapa ugovor između dva poslodavca o obavljanju određenog poslu, a članovi rade. Primjer je DM, Bauhaus i drugi, ali u Zagrebu i nekim drugim gradovima.

Kada poslodavac mora imati sklopljen ugovor o radu s OSI?

Zapošljavanje osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada:
– bez korištenja financijske potpore ili stručne podrške jer je u cijelosti osposobljena
za rad na određenom radnom mjestu u odnosu na njezin invaliditet i utvrđenu
preostalu radnu sposobnost (zapošljavanje bez potpore ili podrške),
– uz korištenje određene financijske potpore radi prevladavanja teškoća vezanih uz
njezin invaliditet, a što je utvrđeno nalazom i mišljenjem Centra za profesionalnu
rehabilitaciju (zapošljavanje uz potporu),
– uz korištenje određene stručne podrške radi prevladavanja teškoća vezanih uz
njezin invaliditet, a što je utvrđeno nalazom i mišljenjem centra za profesionalnu
rehabilitaciju (zapošljavanje uz podršku),
–  uz korištenje određene financijske potpore i stručne podrške radi prevladavanja
teškoća vezanih uz njezin invaliditet, a što je utvrđeno nalazom i mišljenjem centra
za profesionalnu rehabilitaciju (zapošljavanje uz potporu i podršku)

 

OSI mogu raditi u okviru više modela rada, a s time i odnosa poslodavca prema radu OSI

Osoba s invaliditetom može raditi i uključivanjem u program “radnih
aktivnosti”:
 inkluzivno volontiranje – OSI može volontirati u zajednici i tako doprinijeti i razvoju
zajednice i osobnom razvoju jer je volontiranje rad, ali doborvoljni i neplaćen rad.
rad u programu radno–okupacijskih aktivnosti u udruzi i u gospodarskom subjektu
(tvrtka, obrt).

Modeli rada osoba s invaliditetom mogu biti:
a. grupni model – skupina osoba s teškoćama radi zajedno uz stalnu podršku radnog asistenta
b. model mobilnih skupina – uključuje od 3 do 10 osoba i jednog ili dva radna asistenta; nude razne usluge u zajednici.

Pa ti vidi, platiti kaznu ili zaposliti OSI i postati društveno odgovoran poslodavac, i imati nove vrijednosti za cijelu tvrtku!

 

Share on Facebook

Još novosti

Doniraj i udomi

Udomljavanjem naših ukrasno-uporabnih predmeta sudjelujete u provedbi naših programa za mlade s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Mi ćemo vam zato pokloniti jedan ili više predmeta koje smo sami napravili.  
Prijavi se