Volontiraj
Volontiraj
Doniraj
Doniraj
Pretraga
Pretraga
Iznimno važan dan za djelovanje DIP-a – u ponedjeljak, 9.10.2023. godine, naš predstavnik Bernard Šešo je preuzeo ugovor o financiranju socijalne usluge boravka sklopljen  između DIP-a i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike  u Zagrebu!

Iznimno važan dan za djelovanje DIP-a – u ponedjeljak, 9.10.2023. godine, naš predstavnik Bernard Šešo je preuzeo ugovor o financiranju socijalne usluge boravka sklopljen između DIP-a i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u Zagrebu!

  • 15.10.2023
  • Boravak socijalna usluga

“Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić uručio je 60 ugovora vrijednih više od šest milijuna eura pružateljima u svrhu razvoja i širenja mreže socijalnih usluga u zajednici. Istaknuo je kako će se ugovorima osigurati regionalna rasprostranjenost usluga u 18 županija i omogućiti sustavan pristup uslugama.” Među njima je Društvo za istraživanje i potporu, naš DIP, za socijalnu uslugu boravka. Iako pružamo i socijalnu uslugu psihosocijalne podrške, za nju nije bio u ovom ciklusu raspisan javni poziv za ugovaranje.

Više na: https://mrosp.gov.hr/vijesti/ministar-marin-piletic-urucio-60-ugovora-vrijednih-sest-milijuna-eura-za-razvoj-i-sirenje-mreze-socijalnih-usluga/13187?fbclid=IwAR2GMwarVnj0XCWekRgD880nD1TZhKiMRlIQZpUPWUD86pwuiQ7r-eBWFLA

Od osnutka, Društvo za istraživanje i potporu djeluje u području osiguravanja socijalnih i drugih uvjeta za ostvarivanje prava osoba s invaliditetom i suzbijanje diskriminacije za sve skupine kojima treba podrška i skrb. Prioritetna skupina su nam osobe s invaliditetom, a posebno mlade osobe koje tek izlaze iz obrazovnog sustava.

Prava osoba s invaliditetom definirana su Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom, i to je naš normativni i socijalni okvir za djelovanje. Konvencija: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/PDF/?uri=CELEX:22010A0127(01)&from=EN.   Hrvatska se obvezala da će učiniti sve kako bi poštivala odredbe ove Konvencije, pa je 2007. godine donijela odluku o proglašenju Zakona o potvrđivanju Konvencije o  pravima osoba s invaliditetom –  http://Zakon o potvrđivanju Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i Fakultativnog protokola uz Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom , https://narodne-novine.nn.hr/clanci/medunarodni/2007_06_6_80.html

Kako realno izgleda provedba ovog Zakona, znamo mi, kao i sve one organizacije i pojedinci koji neumorno rade na unaprjeđenju prava i stvaranju uključive i održive zajednice u kojoj žive osobe s invaliditetom. Znaju to osobe s invaliditetom i njihove obitelji, kao i brojni volonteri. Mora se reći da postoji napredak, koji je dobio zamah ulaskom u Europsku uniju. Sada moramo svi zajedno raditi i na unaprjeđenju kvalitete pružanja socijalnih usluga, jer na tom području i dalje postoji velika neujednačenost, pa su neke organizacije – pružatelji socijalnih usluga, samo “čuvališta” prema principu “dobro je, samo da je”, a neke zaista provode učinkovite programe koji potiču razvoj i uključivanje osoba s invaliditetom u zajednicu u kojoj žive.

Ove godine obilježavamo 10 godina djelovanja i osnutka, pa nam je ovaj ugovor i nagrada za naš rad. Iako ministarstvo nije tijekom ovih naših 10 godina borbe raspisivalo pozive za ugovaranje socijalnih usluga, ostvarivanje ovog prava djelomično se nadomještalo kroz sufinanciranje trogodišnjih programa u području “širenje mreže socijalnih usluga”, programe osobne asistencije i druge programe, ali “projektno”. Od osnutka DIP-a, ovo ministarstvo sufinanciralo je pružanje socijalnih usluga kroz tri takva ciklusa, a ostali troškovi su se i dalje sufinancirali “projektno”, a mi, kao i druge organizacije koje pružaju socijalne usluge, prolazile su svake godine pakao prijava na natječaje, s bezbroj obrazaca za prijavu, i prevelikim administrativnim zahtjevima. Svi naši napori su bili usmjereni na udovoljavanje uvjetima iz Pravilnika o mjerilima za pružanje socijalnih usluga,  https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2022_09_110_1624.html,  – imati zaposlene stručnjake, imati primjerene prostorne uvjete i sve ono što je nužno kako bi cijela organizacija pružanja socijalnih usluga bila kontinuirana, ali i u skladu s našim zahtjevnim programom, a sve to bez obzira jesmo li ili nismo uspjeli prikupiti dovoljno sredstava za provedbu. To znači da smo beskonačno volontirali, uložili iznimne napore u privlačenje što većeg broja volontera, koje smo educirali, kako bi osigurali podršku. To također znači puno entuzijazma i fleksibilnosti, puno sati pisanja prijava projekata, puno sati izvještavanja za prosječno 10 do 15 donatora godišnje, a za, svakim danom, sve veći broj korisnika. Sve veći broj korisnika koji žele ostati s nama i koji žele ući u program, davao nam je snagu da dočekamo i ovaj dan kada ćemo dobiti primjerenu potporu barem za jednu od socijalnih usluga koje pružamo –  boravak.

Na regionalnoj razini nas je od osnutka prepoznala Primorsko-goranska županija, kroz sufinanciranje u programu socijalne skrbi i mladih, a od 2022. godine konačno smo u programu javnih potreba socijalne skrbi i Grada Rijeke. Brojni su naši donatori, od tvrtki do građana; proveli smo brojne kampanje za prikupljanje sredstava, i hvala svima koji su vjerovali u nas. Više o donatorima:https://dip.hr/donatori-podupiratelji-prijatelji-sponzori/

 

 

Gallery

Share on Facebook

Još novosti

Doniraj i udomi

Udomljavanjem naših ukrasno-uporabnih predmeta sudjelujete u provedbi naših programa za mlade s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Mi ćemo vam zato pokloniti jedan ili više predmeta koje smo sami napravili.  
Prijavi se