Volontiraj
Volontiraj
Doniraj
Doniraj
Pretraga
Pretraga
Bili smo na ljetnim radionicama za mlade Hrvatskog fotosaveza u Puli, 22. 7. 2023. godine

Bili smo na ljetnim radionicama za mlade Hrvatskog fotosaveza u Puli, 22. 7. 2023. godine

  • 30.07.2023
  • DRUŠTVO

 

U subotu, 22.7.2023. godine, bili smo na ljetnim radionicama za mlade Hrvatskog fotosaveza. Ekipa iz DIP-a provela je ljetnu subotu u kreativnom i veselom raspoloženju, prikupljajući nova iskustva i vještine koje su nam prenijeli vrijedni i entuzijastični članovi Hrvatskog fotosaveza.

Što smo radili? Naučili smo nove zanimljive i kreativne tehnike izrade fotograma – foto slika s otiskom na tekstilu (na platnenim vrećicama) i papiru tehnikom cijanotipije.

Cijanotipija je jedna od najstarijih fotografskih tehnika kojom dobivamo fotografije karakteristične zeleno-plave boje, bez korištenja srebra, za razliku od ostalih prethodno otkrivenih tehnika. Izumio ju je Sir J. Herschel (https://hr.wikipedia.org/wiki/John_Herschel). To je jeftina i netoksična tehnika koja daje prekrasne otiske u različitim tonovima, koji stvaraju umjetnički dojam.

Cijanotipija se može primjenjivati na papiru, ali i tkanini koja se sastoji od prirodnih materijala, poput 100-postotnog pamuka ili svile. Kako bi  dobili što kvalitetniji fotogram biljke, treba izabrati papir koji može podnijeti dugotrajnu obradu u vodi.

Naše radove na platnenim vrećicama i papiru za fotografije ponijeli smo u DIP, i odmah postavili malu izložbu. Nakon isteka izložbice članovi će svoje radove odnijeti doma za uspomenu.

 

Veseli nas početak rada našeg “Dnevnog centra Prijatelji” u rujnu, nakon ljetne pauze,  kada ćemo prenijeti stečeno iskustvo i na druge naše članove. Veliko hvala vrijednim članovima Hrvatskog fotosaveza na prekrasnom danu u Puli! Naša suradnja se nastavlja na jesen. Hvala riječkom Fotoklubu Color https://www.fotoklubcolor-rijeka.hr/kategorija/hrvatski-fotosavez/ s kojim smo započeli ovu suradnju.

 Hrvatski fotosavez tradicionalno priređuje ljetnu fotoradionicu za mlade u Istri, kontinuirano od 1997. godine, u mjesecu srpnju. Ove godine okupilo se 30 sudionika iz Omiša, Križevaca, Rovinja, Krnice, Rijeke, Jasenovca, Piljenice, Pule, Bakra, Krasice, Voloskog, Jadranova i Poreča. Više o svemu, kao i Hrvatskom fotosavezu, pogledajte na: https://www.facebook.com/Hrvatskifotosavez/?locale=hr_HR

 

 

 

Share on Facebook

Još novosti

Doniraj i udomi

Udomljavanjem naših ukrasno-uporabnih predmeta sudjelujete u provedbi naših programa za mlade s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Mi ćemo vam zato pokloniti jedan ili više predmeta koje smo sami napravili.  
Prijavi se