Volontiraj
Volontiraj
Doniraj
Doniraj
Pretraga
Pretraga
Nacrt prijedloga Programa za mlade Primorsko-goranske županije –  savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, od 26.10. do 28.11.2021.

Nacrt prijedloga Programa za mlade Primorsko-goranske županije –  savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, od 26.10. do 28.11.2021.

  • 12.02.2021
  • ISTRAŽIVANJA

Nacrt prijedloga Programa za mlade Primorsko-goranske županije –  savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, od 26.10. do 28.11.2021.

Primjedbe se unose u za to predviđen obrazac, na poveznici dolje ili na stranicama PGŽ.

Naručitelj, @Primorsko-goranska županija je otvorila javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, za Nacrt prijedloga strateškog dokumenta javnih politika za mlade PGŽ,

”Program za mlade Primorsko-goranske županije” (PZM PGŽ).

https://www.pgz.hr/dokumenti/savjetovanja-s-javnoscu/

To znači da svi ključni dionici koji u svom djelokrugu rada provode  programe za mlade, te rade za i s mladima (ustanove, udruge, gospodarstvenici (poslodavci), a posebno mladi te članovi organiziranih oblika djelovanja mladih (udruge mladih i za mlade, članovi savjeta mladih, učeničkih vijeća, studentskih zborova, podmladaka političkih stranaka, inicijativa mladih) imaju priliku još jednom sagledati sve rezultate istraživanja i rezultate dosadašnjeg sudjelovanja u izradi programa u kojima su sudjelovali ili ne, te dati svoje primjedbe i sugestije.

U izradi Programa su aktivno sudjelovali mladi te drugi ključni dionici (više od 500 stručnjaka koji rade s mladima i predstavnika mladih te sami mladi),  a započet je na inicijativu @Savjet mladih Primorsko – goranske županije, u prošlom mandatu.

Nakon analize, primjedbi i sugestija, a u skladu sa zakonima i normativnim okvirom za izradu razvojnih strateških dokumenata te nadležnosti Županije, uvrstit će se one primjedbe i sugestije koje nadopunjavaju postojeći Program, za već predložene mjere za  3 prioritetna razvojna smjera, prema argumentiranim dokazima. Potrudite se argumentirati vaše stavove i referirati, dokaze odnosno pouzdane izvore.  Tako ćemo pokazati koliko smo ozbiljni u namjeri da povećamo dobrobit mladih u PGŽ-u. 

Pozivamo vas da aktivno sudjelujete u izradi Programa za mlade Primorsko-goranske županije, jer ćete tako izravno utjecati na javne politike za mlade!  

Nakon što se primjedbe usvoje ili ne, Nacrt prijedloga PZM PGŽ se predlaže  Skupštini Županije na usvajanje, a nakon usvajanja kreće izrada Akcijskog plana za implementaciju PZM PGŽ, u izradu kojeg ćete opet biti pozvani, da sudjelujete s vašim  konkretnim aktivnostima i prijedlozima za financiranje programa i projekata, a u skladu s ciljevima i razvojnim smjerovima Programa definiramo plan za svaku  proračunsku godinu zasebno.

Isto tako, za svaku godinu će se pratiti implementacija Programa te njegova učinkovitost, pa će se Program i revidirati,  ako budu neki rezultati pokazali da se dogodila promjena. Jer, strategije su tu zbog promjena u zajednici. A promjenu donosimo svi mi, a ne netko drugi.

Dokument je sažeto podijeljen u 3 veće cjeline:

  1. zakonski i normativni okvir za izradu strategije, metodologija izrade programa (strategije)
  2. analitička podloga za oblikovanje razvojnih smjerova (potrebe/izazovi)
  3. razvojni smjerovi s mjerama i indikatorima.

Glavni izazovi i potrebe mladih koji se ističu u nacrtu prijedloga PZM, nisu se promijenili od podataka iznesenih u njemu, jer se pokazalo da su najave pojedinih izazova započele već prije nekoliko godina (npr. narušeno zdravlje mladih i prije Korona ere) i sl. Novi podaci samo će potvrditi trendove i smjerove u kojima se kreću mladi, koliko je njihova dobrobit narušena i gdje, koliko je važno kvalitetno obrazovanje i zapošljavanje i sl. te koji su se koraci pokazali nužnim za planiranje intervencija/ulaganja.

Na mrežnoj stranici www.pgz.hr su dostupni dokumenti:

Obrazac1-Poziv-javnosti

Nacrt-prijedloga-Programa-za-mladePGZ2021-2024

Obrazac-za-sudjelovanje-u-postupku-savjetovanja-s-javnoscu

 

veljača – travanj 2021. Javni forum za određivanje razvojnog smjera Uključivanje, povezivanje i osnaživanje mladih!

Danas je 3. javni forum, na kojem se možete uključiti: razvojni smjer “Uključivanje, povezivanje i osnaživanje mladih!” Prijavite se, ako niste na poveznici do 11:00 kako bi vam mogli na mail poslati poveznicu za ZOOM javni forum.

Na javnim forumima očekujemo kritički dijalog od vas, mladih, kao i od ključnih dionika koji mogu unaprijediti rad s mladima, pa vas pozivamo da iznesete argumentirana saznanja i prijedloge na više načina:
1. pisanim putem, očitovanjem u radnim materijalima objavljenim na Facebook stranici (materijale možete preuzeti i na sljedećoj poveznici: https://jumboiskon.tportal.hr/…/6d59486c-4286-4d54-8b41…)
2. javno, na online platformi ZOOM-u ovaj tjedan
3. uživo, na dogovorenim javnim forumima, za male grupe prema interesu i u skladu s mjerama zaštite od pandemije
Obavezno je prijaviti se na online javne forume na ZOOM platformi!
Prijavnica za sudjelovanje na 3 javna foruma s temama sadržanim u tri razvojna pravca (strateški prioriteti) se nalazi ovdje:
1) Razvojni smjer – Društvena uključenost, dobrobit i zdravlje mladih – Srijeda, 10.2.2021. u 12:00 sati
2) Razvojni smjer – Kvalitetno obrazovanje, učenje i zapošljavanje mladih – Četvrtak, 11.2.2021. u 12:00 sati
3) Razvojni smjer – Uključivanje, povezivanje i osnaživanje mladih – Petak, 12.2.2021. u 12:00 sati
Poveznicu za online ZOOM javne forume ćemo vam poslati na dan održavanja svakog pojedinačnog foruma, 60 minuta prije održavanja.
Prijaviti se možete na sve forume, ako smatrate da možete u svom području rada unaprijediti sve razvojne smjerove i ako ste mlada osoba od 15 do 30 godina.

 

Radni materijal za javni forum, kako bi oblikovali strateški okvir za Program.

Obrazac za javni forum – Društvena uključenost, dobrobit i zdravlje mladih-1

Obrazac za javni forum – Kvalitetno obrazovanje, učenje i zapošljavanje mladih-1

Obrazac za javni forum – Uključivanje, povezivanje i osnaživanje mladih-1

 

Share on Facebook

Još novosti

Doniraj i udomi

Udomljavanjem naših ukrasno-uporabnih predmeta sudjelujete u provedbi naših programa za mlade s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Mi ćemo vam zato pokloniti jedan ili više predmeta koje smo sami napravili.  
Prijavi se