Nacrt prijedloga Programa za mlade Primorsko-goranske županije –  savjetovanje sa zainteresiranom javnosti od 26.10. do 28.11.2021.

  • 12.02.2021
  • Istraživanja, strategije i analize

Nacrt prijedloga Programa za mlade Primorsko-goranske županije –  savjetovanje sa zainteresiranom javnosti od 26.10. do 28.11.2021.

Primjedbe se unose u za to predviđen obrazac u poveznici dole ili na stranicama PGŽ.

Naručitelj, @Primorsko-goranska županija je otvorila javno savjetovanje sa zainteresiranom javnosti za Nacrt prijedloga strateškog dokumenta javnih politika za mlade PGŽ,

”Program za mlade Primorsko-goranske županije” (PZM PGŽ).

https://www.pgz.hr/dokumenti/savjetovanja-s-javnoscu/

To znači da svi ključni dionici koji u svom djelokrugu rada provode  programe za mlade te rade za i s mladima (ustanove, udruge, gospodarstvenici (poslodavci), a posebno mladi te članovi organiziranih oblika djelovanja mladih (udruge mladih i za mlade, članovi savjeta mladih, učeničkih vijeća, studentskih zborova, podmladaka političkih stranaka, inicijativa mladih) imaju priliku još jednom sagledati sve rezultate istraživanja i  i rezultate dosadašnjeg sudjelovanja u izradi programa u kojima su sudjelovali ili ne, te dati svoje primjedbe i sugestije.

U izradi Programa su aktivno sudjelovali mladi te drugi ključni dionici (više od 500 stručnjaka koji rade s mladima i predstavnika mladih te sami mladi),  a započet je na inicijativu @Savjet mladih Primorsko – goranske županije, u prošlom mandatu.

Nakon analize primjedbi i sugestija, a u skladu sa zakonima i normativnim okvirom za izradu razvojnih strateških dokumenata te nadležnosti Županije, uvrstit će se one primjedbe i sugestije  koje nadopunjuju postojeći Program, za već predložene mjere za  3 prioritetna razvojna smjera   prema argumentiranim dokazima. Potrudite se argumentirati vaše stavove i referirati dokaze odnosno pouzdane izvore.  Tako ćemo pokazati koliko smo ozbiljni u namjeri da povećamo dobrobit mladih u PGŽ. 

Pozivamo vas da aktivno sudjelujete u izradi Programa za mlade Primorsko goranske županije jer ćete tako izravno utjecati na javne politike za mlade!  

Nakon što se primjedbe usvoje ili ne, Nacrt prijedloga PZM PGŽ se predlaže  Skupštini Županije na  usvajanje, a nakon usvajanja kreće izrada Akcijskog plana za implementaciju PZM PGŽ, u izradu kojeg ćete opet biti pozvani da s vašim  konkretnim aktivnostima i prijedlozima za financiranje programa i projekta, a u skladu sa ciljevima i razvojnim smjerovima Programa definiramo plan za svaku  proračunsku godinu  zasebno.

Isto tako, za svaku godinu će se pratiti implementacija Programa te njegova učinkovitost, pa će se Program i revidirati,  ako budu neki rezultati pokazali da se dogodila promjena. Jer strategije su radi promjena u zajednici. A promjenu donosimo svi mi ne netko drugi.

Dokument je sažeto podijeljen u 3 veće cjeline:

  1. zakonski i normativni okvir za izradu strategije, metodologija izrade programa (strategije)
  2. analitička podloga za oblikovanje razvojnih smjerova (potrebe/izazovi)
  3. razvojni smjerovi s mjerama i indikatorima.

Glavni izazovi i potrebe mladih koji se ističu u nacrtu prijedloga PZM nisu se promijenili od podataka iznesenih u njemu jer se pokazalo da su najave pojedinih izazova započele već prije nekoliko godina (npr. narušeno zdravlje mladih i prije Korona ere) i sl. Novi podaci samo će potvrditi trendove i smjerove u kojima se kreću mladi, koliko je njihova dobrobit narušena i gdje, koliko je važno kvalitetno obrazovanje i zapošljavanje i sl. te koji su se pokazali nužni za planiranje intervencija/ulaganja.

Na mrežnoj stranici www.pgz.hr su dostupni dokumenti:

Obrazac1-Poziv-javnosti

Nacrt-prijedloga-Programa-za-mladePGZ2021-2024

Obrazac-za-sudjelovanje-u-postupku-savjetovanja-s-javnoscu

 

veljača – travanja 2021. Javni forum za određivanje razvojnog smjera Uključivanje, povezivanje i osnaživanje mladih!

Danas je 3. javni forum na kojem se možete uključiti: razvojni smjer “Uključivanje, povezivanje i osnaživanje mladih!” Prijavite se ako niste na poveznici do 11:00 kako bi vam mogli na mail poslati poveznicu za ZOOM javni forum.

Na javnim forumima očekujemo kritički dijalog od vas, mladih i ključnih dionika koji mogu unaprijediti rad s mladima pa vas pozivamo da iznesite argumentirana saznanja i prijedloge na više načina:
1. pisanim putem, očitovanjem u radnim materijalima objavljenim na Facebook stranici (materijale možete preuzeti i na sljedećoj poveznici: https://jumboiskon.tportal.hr/…/6d59486c-4286-4d54-8b41…)
2. javno na online platformi ZOOM-u ovaj tjedan
3. uživo na dogovorenim javnim forumima za male grupe prema interesu i u skladu s mjerama zaštite od pandemije
Obavezno je prijaviti se na online javne forume na ZOOM platformi!
Prijavnica za sudjelovanje na 3 javna foruma s temama sadržanim u tri razvojna pravca (strateški prioriteti) se nalazi ovdje:
1) Razvojni smjer – Društvena uključenost, dobrobit i zdravlje mladih – Srijeda 10.2.2021. u 12:00 sati
2) Razvojni smjer – Kvalitetno obrazovanje, učenje i zapošljavanje mladih – Četvrtak 11.2.2021. u 12:00 sati
3) Razvojni smjer – Uključivanje, povezivanje i osnaživanje mladih – Petak 12.2.2021. u 12:00 sati
Poveznicu za on line ZOOM javne forume ćemo vam poslati na dan održavanja svakog pojedinačnog foruma 60 minuta prije održavanja.
Prijaviti se možete na sve forume ako možete u svom području rada unaprijediti sve razvojne smjerove i ako ste mlada osoba od 15 do 30 godina.

 

Radni materijal za javni forum kako bi oblikovali strateški okvir za Program.

Obrazac za javni forum – Društvena uključenost, dobrobit i zdravlje mladih-1

Obrazac za javni forum – Kvalitetno obrazovanje, učenje i zapošljavanje mladih-1

Obrazac za javni forum – Uključivanje, povezivanje i osnaživanje mladih-1

 

Share on Facebook

Još novosti

Doniraj i udomi

Udomljavanjem naših ukrasno-uporabnih predmeta sudjelujete u provedbi naših programa za mlade s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Mi ćemo vam zato pokloniti jedan ili više predemeta koje smo sami napravili.
Prijavi se
  • Društvo za istraživanje i potporu je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.