RI Urban Inclusive Walking 2020

RIUW 2020- prezentacija projekta

Projekt je incijativa za povećanje socijalne održivosti grada, korištenjem postojećih urbanih resursa (Molo longo i dr.), kampanja za zdravo i aktivno uključivanje građana Rijeke u inkluziju mladih s teškoćama i povećanje dostupnosti zdravih fizičkih aktivnosti (nordijsko hodanje).

Svrha je oživljavanje socijalnog kapitala građana kroz stvaranje socijalnog prostora za susret i međusobne interakcije različitih skupina građana kako bi se potaknule daljnje inicijative za održiv razvoj grada – umrežavanjem građana potiče se javno i aktivno djelovanje.

Projekt je održiv jer sudionici nordijskog hodanja dobivaju nordijske štapove na poklon kako bi mogli i dalje nastaviti urbano hodati, a skupina mladih s teškoćama koja prethodno savlada urbano hodanje, prenosi s instruktorom ovu vještinu na građane. Nordijski štapovi postaju simbol zdravog umrežavanja građana, urbani socijalni kapital se povećava pa Grad dobiva održivu dimenziju.

Građani koji žive u centru i prolaznici nemaju dovoljno razvijen socijalni kapital, nisko povjerenje, umanjenu solidarnost s marginaliziranim ranjivim skupinama i potencijalima grada, ne postoje inicijative koje će rezultirati svakodnevnim povećanim aktivnim djelovanjem za zajednicu, a povećava se problem prolaznosti i otuđenosti i nedostatak identifikacije s prostorom u kojem žive. Ovim ćemo projektom utjecati na razvoj zajednice u centru grada, umrežavanjem građana i inkluzivnim aktivnim sudjelovanjem naših mladih, za održivo promišljanje grada, razvoja povjerenja i solidarnosti korištenjem postojećih resursa i organizacijom slobodnog vremena osigurati javni prostor, platformu za održivi razvoj grada.

Opći cilj je  razvoj zajednice u centru grada i  povećanje socijalnog kapitala građana. Posredno će to rezultirati mrežom građana te perpetuirati stvaranje novih kreativnih inicijativa. Specifični ciljevi su: omogućiti građanima centra Rijeke i drugih okolnih kvartova da stvore mjesto susreta, kako bi razvili pozitivne socijalne interakcije sa svojim sugrađanima, usvajanje tehnike nordijskog hodanja koje je primjereno svim dobnim skupinama, kroz prepoznatljiv simbol urbanog hodanja – nordijske štapove; našoj skupini mladih s teškoćama s kojima radimo u centru grada omogućiti aktivno bavljanje nordijskim hodanjem po Molu longu i drugim lokacijama u centru, kako bi povećali njihovu vidljivost i omogućili im inkluzivno volontiranje za druge građane; osigurati i učiniti dostupnim građanima tečaj nordijskog hodanja, kako bi na kraju projekta dobili na poklon štapove, te tako osigurali održivost rezultata.

Cilj je i da kroz korištenje postojećih javnih površina grada gradimo zajednicu, koja će biti solidarna i povećamo povjerenje te stvorimo inovativnu plafromu i identifikator za razvoj identiteta grada – Mi RI urbani hodači!

Aktivnosti/rezultati

a) organizacija i vođenje projekta, neposredne aktivnosti s građanima i marginaliziranom, ranjivom skupinom, mladima s teškoćama:

Organizacija i provedba tečaja nordijskog hodanja (NH) za mlade s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju okupljenih u našoj udruzi u centru. Tečaj se odvijao na trasi od Ulice Ivana Dežmana do lukobrana Mola longa jednom do dva puta tjedno te je sudjelovalo više  od 20tak mladih s teškoćama.

 • Voditelj aktivnosti tečaja nordijskog hodanja je certificirani voditelj NH (Š. Ćorić) uz podršku 2 educiranih radnih asistentica, Karmen Vučetić, mag, psih. i Nele Bralić, bacc. art radi prilagodbe zadataka.
 • Za grafički dizajn i vizualni identitet zaslužna je Nela Bralić, bacc. art.

b) organizacija tečaja za građane:

Sudjelovalo je preko 120 građana koji su se priključili  mladima s teškoćama, od čega oko 100 umirovljenika, članova Matice umirovljenika Rijeka, 10 volontera i 4 voditelja.

Građani – svi sudionici koji su sudjelovali u najmanje 4 aktivnosti su  dobili na dar štapove za NH (s naljepnicom projekta i EPK2020), radi aktivnog uključivanja u kampanju za povećanje solidarnosti i jačanja zajednicu koja se vodi za vrijeme trajanja projekta, odnosno sudjeluju u svim aktivnostima projekta.

c) komunikacijska kampanja:

Osnovni cilj je da se poveća vidljivost primarne skupine što smo i uspjeli jer je centar grada bio prostor provedbe kampanje. Organizirana je pres konferencija, tiskali su se letci, plakati i baner projekta, izrađen je logo i naljepnice koje smo zalijepili na štapove te je otvorena Facebook stranica: https://www.facebook.com/RI-Urban-Inclusive-Walking-2020-za-održivu-i-inkluzivnu-Rijeku-625242417949999/ .

 

Gostovali smo u emisiji inkluzija (Kanal RI) te drugim emisijama na lokalnoj TV.

 • organizirali smo  Dane povjerenja i solidarnosti u DIP– u kroz koje su građani mogli upoznati sve aktivnosti DIP-a te sudjelovati u DAM-DAŠ! promociji solidarnosti!; aktivnost su  bile 1 tjedno kako bi kroz cijelo vrijeme trajanja projekta građani mogli sudjelovati barem u jednoj aktivnosti koje DIP-a
 • između dvije glavne aktivnosti (tečaj NH) održala su se dva predavanja za građane o socijalnom kapitalu i važnosti za blagostanje te o važnosti aktivnosti sudjelovanja u razvoju grada i građana (akcent na održivi razvoj) pod motom: Što mogu ja učiniti za nas?, kako bi se pokrenule susjedske inicijative za podršku i samoorganiziranje u centru
 • završna aktivnost je održana na Molu longu za koju su pozvani  svi sudionici i drugi građani koji koriste nordijsko hodanje kako bi se okupili te zajednički poslali poruku javnosti o važnosti solidarnosti, povjerenja i fizičke aktivnosti, te otvorila izložba najuspješnijih radova s natječaja koji je bio u tijeku s vezano uz događanja na projektu u Društvu arhitekata Rijeka
 • svi sudionici su dobili majice s logom projekta
 • organiziran je natječaj za najuspješniju fotografiju o svim aktivnostima građana, a otvorena je i izložba najboljih fotografija u suradnji s Društvo m arhitekata Rijeka: https://rijeka2020.eu/natjecaj-za-najbolju-amatersku-fotografiju-projekta-ri-urban-inclusive-walking-2020-za-odrzivu-i-inkluzinu-rijeku/

 

 • Novi list: predstavljanje i poziv građanima:

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/PRIDRUZITE-SE-Hodanjem-i-druzenjem-do-zdravlja

 • Moja Rijeka: predstavljanje projekta

https://www.mojarijeka.hr/predstavljen-projekt-ri-urban-inclusive-walking-2020-za-osobe-s-teskocama-u-razvoju/

 • Kanal RI: predstavljanje projekta

https://www.youtube.com/watch?v=6Ih0PmCepPM

 • Ri portal: predstavljanje projekta

https://riportal.net.hr/u-rijeci-predstavljen-projekt-ri-urban-inclusive-walking-2020-za-osobe-s-teskocama-u-razvoju/

 • Novi list: završetak projekta

http://novilist.hr/layout/set/print/Vijesti/Rijeka/UKLJUCI-SE-Rijeka-2020-EPK-financira-male-ideje-koje-grad-cine-boljim-mjestom-za-zivot.-Prijavi-se

 

Ostali programi

Doniraj i udomi

Udomljavanjem naših ukrasno-uporabnih predmeta sudjelujete u provedbi naših programa za mlade s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Mi ćemo vam zato pokloniti jedan ili više predemeta koje smo sami napravili.
Prijavi se

Kontaktirajte nas

Informacije

Adresa
 • Ivana Dežmana 3
 • Rijeka, Hrvatska
 • OIB: 78171364712
 • MB: 4152115
 • ŽIRO RAČUN: ZAGREBAČKA BANKA
 • IBAN: HR7123600001102394295
 • Društvo za istraživanje i potporu je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.