Volontiraj
Volontiraj
Doniraj
Doniraj
Pretraga
Pretraga
Aktivnosti DIP-ovog kluba mladih Priprema, pozor, radim!  1. – 6. 2021.

Aktivnosti DIP-ovog kluba mladih Priprema, pozor, radim! 1. – 6. 2021.

Siječanj 2021.

Početak godine obilježen je nizom kreativnih radionica. Organizirano je ukupno 7 radionica koje su uključivale šivanje, crtanje na platnu, vježbanje fine motorike te crtanje zatvorenih očiju. Na ovaj način članovi kluba su mogli razvijati svoje kreativne vještine i uživati u zajedničkom druženju, a stigli smo zaigrati i nama najdraže društvene igre memory i čovječe ne ljuti se.

Osim kreativnih radionica, organizirane su i online aktivnosti pronalaženja predmeta zadanih oblika i boja te dijeljenje fotografija online. Ove aktivnosti su bile izazovne i zabavne, a cilj im je bio potaknuti dipovce da pažljivo promatraju svoju okolinu i razvijaju svoju kreativnost.

U sklopu edukativnih aktivnosti, organizirana su 3 Dipove zoom čajanke o raznim temama. Na ovim čajankama, dipovci su imali priliku ponoviti pravila ponašanja tijekom pandemije, kao i razgovarati te kako pomoći drugima u ovim izazovnim vremenima.

Kao dio fizičke aktivnosti, održana je jedna online tjelovježba s Ivicom. Ova aktivnost je bila sjajna prilika da dipovci ostanu aktivni i zdravi čak i ako su treninzi i vježbanje bili ograničeni zbog pandemije.

Ukupno, Dipov klub mladih uspio je organizirati niz zanimljivih i korisnih aktivnosti za svoje članove tijekom siječnja 2021. godine, unatoč izazovima koje je postavila pandemija.

 

Veljača 2021.

Veljaču  smo u DIP-u započeli inkluzivnim volontiranjem,u kojem su naši DIP-ovci zasukali rukave i zajedničkim snagama obnovili stare stvari i uljepšati naš prostor. Bili su posebno vrijedni, pa smo tako pripremali prostor za akciju bojenja stolica, crtali po ideji našeg Borne, igrali društvene igre, pa čak i peglali. Održano je 5 kreativnih radionica: od dekupaža, do maski za maškare, izrađivali smo rođendanske čestitke, pisali pisma za Valentinovo. Na dvije likovne radionice slikali smo na platnu na temu zime, a finu smo motoriku vježbali crtanjem zatvorenih očiju. Održane su 3 online radionice na različite teme. U Dipu smo se posvetili i svakodnevnim, kućanskim poslovima pa smo čistili prostor, presađivali biljke za vrt i reciklirali. Na 4 Dipove ZOOM čajanke razgovarali smo o maškarama, rođendanima i održavanju osobne higijene. Sve u svemu, dipovci su bili jako vrijedni i uz puno smijeha održali ukupno 29 aktivnosti tijekom veljače.

 

Ožujak 2021.

Ožujak je u DIP-u bio vrlo dinamičan. Izrađivali su se cvjetovi od kolaž papira za Dan žena, čestitke za Uskrs, crtali fraktale zatvorenih očiju, vježbali crtati geometrijska tijela, portrete i mrtvu prirodu. Održana je i jedna radionica mokrog filcanja s našim socijalnim pedagoginjama Petrom i Barbarom. Ovom smo se susretu jako veselili i doista smo svi uživali izrađujući cvijeće i meduze od filcane creske vune.

Na radionicama šivanja izrađivali smo taburee, puno rezali, sjeckali, šivali i pripremali sve potrebno za naše vrećice Vande i hobotnice. Prava mala proizvodnja!

No, nismo samo bili kreativni, bili smo i jako vrijedni, pa smo se svakoga tjedna posvetili i pospremanju našeg DIP-a. Iskoristili smo nekoliko lijepih i sunčanih dana za šetnju Molo longom uz druženje i razgovor.

Na Pričaonicama, koje vode naši psiholozi Karmen i Bernard, razgovarali smo o strahu i kako ga pobijediti, izradili DIP-ovo stablo straha i DIP-ovo stablo hrabrosti, pozabavili se osjećajem sreće, te izveli jednu jako zanimljivu vježbu s klupkom vune. Pričali smo lijepe stvari jedni o drugima i na taj način razmotavali klupko i međusobno se povezivali, kako vunom, tako i lijepim riječima. Naš mobilni tim psihologa bio je u akciji i u udruzi Srce gdje su održali još jednu radionicu s našim prijateljima te se ovaj put se posvetili osjećaju straha i razgovora o hrabrosti.

Održane su četiri Dipove ZOOM čajanke i online aktivnosti – osim razgovora i raznoraznih zadataka održana je i jedan online rekreacija s s volonterom  Ivicom.

Pripremili smo naš vrt za predstojeći program DIP Green. Čistili smo, kosili, obrezivali, kopali, sadili, ali i uživali na suncu i u dobrom društvu. Krajem ožujka započeli smo program Dip Green u vrtu na Viškovu . Okupili su se mladi volonteri, odnosno, Youth Workers, DIP-ov klub mladih koji je djelovao kao radna snaga i tehnička služba, naši DIPovci i njihove mame te smo zajedno upregnuli svoje ručice i krenuli! Program DIP Green provodio se u suradnji s Udrugom za razvoj civilnog društva – SMART  u sklopu Erasmus+ projekta EDUVOL – Volunteering as an Educational Opportunity. U projektu naglasak je na učenje zalaganjem u zajednici koje povezuje volontiranje i učenje mladih osoba koje rade s mladima u formalnom ili neformalnom sustavu te je glavni cilj unaprijediti njihove kompetencije, znanja i vještine, kao i njihovo aktivno sudjelovanje u svrhu doprinosa zajednici. Više o projektu možete pročitati na sljedećem linku: https://dip.hr/dip-green/.

 

Travanj 2021.

U travnju su dipovci bili posebno vrijedni. Vježbali su motoriku izrađujući od plastelina figurice za društvenu igru Čovječe ne ljuti se, izrađivali Kutije ideja i Kutije žalbe i sve to uz šalice čaja od kadulje koju su nabrali u svojemu eko vrtu i potom sušili u udruzi.  Održali smo 5 likovnih  radionica pa je tako nakon jeseni i zime došlo vrijeme i za “Proljeće na platnu”.Zasukali su rukave, pripremili platna, boje i kistove i krenuli u stvaranje DIP-ovog proljeća.

Neki kažu kamen po kamen – palača, mi kažemo krak po krak – hobotnica. Sigurni smo da već po prvoj rečenici možete pretpostaviti što smo radili. Da, šivali smo i pripremali sve potrebno za naše hobotnice, izrađivali smo rođendanske čestitke za naše slavljenike i uz tortu, pizzu, smijeh, veselje, druženje, pjesmu i lijepe želje proslavili dva rođendana. Iako je vani kiša i nas je brojčano manje to nas nije spriječilo da uživamo, da budemo glasni, veseli i da naš DIP bude ispunjen smijehom, glazbom i lijepim željama.

Dipovci su bili i fotomodeli. Ispred objektiva naše drage volonterke Sunčice Ivančice – Ivane Ivaničić s Akademije primijenjenih umjetnosti nastali su odlični portreti na raznim lokacijama u gradu. Osim dobrih kadrova, uhvatili smo vremena i da na Korzu uzmemo po sadnicu ljekovitog bilja koje ćemo zasaditi u našem eko vrtu na Viškovu.

Jedna mala vrtlarska radionica odvijala se odmah iza ugla kod HNK-a. Naravno da se radi o DIP GREEN projektu! Danas smo, umjesto u vrtu na Viškovu, sadnju preselili u prostor našeg DIP-a koji je u vrlo kratkom roku bio pun zemlje, glisnjaka i sadnica. Zasukali smo rukave, pripremili posudice i bacili se na posao! Zasadili smo neven, suncokret, dragoljub i lijepu Katu, sve smo dobro zalili i pustili da upije vodu i vitamin D te ćemo, nadamo se, za dva tjedna naše cvijeće presaditi u naš eko vrt. Jedva čekamo vidjeti kako će nam cvijeće izrasti, a još više se veselimo svim tim mirisima koji će se proširiti našim vrtom, ali i dobrim dijelom Viškova (s obzirom na to koliko smo toga posadili ).

Naše već tradicionalne  DIP-ove ZOOM čajanke nastavile su se i u travnju pa smo jednu posvetili našim krznenim prijatelja. Naime, jedni s drugima smo podijelili fotografije koje mi to kućne ljubimce imamo. Jedan je čajanka bila posvećena tjelovježbi s našim neizostavnim volonterom Ivicom. Uz njegovo smo vodstvo  razgibali uspavane mišiće i probudili organizam. Sva smo ZOOM završavali razgovorom o raznim temama, pitanjima, odgovorima, ali i obiljem smijeha.

Nakon svake  kreative i fotografiranja vrijeme smo proveli na Pričaonicama s našim psiholozima Karmen i Bernardom uz dijeljenje savjeta, ideja i rasprava. Najdraža tema nam je bila o prijateljstvu.

 

Svibanj  2021.

Mjesec je bio pravi proljetni, pun aktivnosti i veselja.  Izradili smo plakat s DIP-ovim pravila ponašanja, čistili prostor udruge, družili se na glazbenim radionicama. Na likovnim i kreativnim radionicama oblikovali smo glinu i izrađivali šalice, igrali društvene igre, bilo je stvarno napeto, neizvjesno, zanimljivo i zabavno. Pozabavili smo se popravljanjem i dorađivanjem naših glazbenih instrumenata, peglali, šivali naše Hilde i Vande i izrađivali glazbene instrumente za buduće glazbene radionice u udruzi. Bilo je jako glasno i veselo jer su DIP-om odzvanjali zvukovi različitih udaraljki i takozvanih “šuškalica”. Proslavili smo tri rođendana naših uz odličnu klopu i preeeefine torte.

Naši prijatelji  iz Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka bila je u našoj udruzi, a mi smo bili u Srcu i možemo reći da nam je bilo odlično. Vježbali smo s fizioterapeutom Goranom, a nastavili samostalno na spravama. Toliko su nam se svidjeli traka za hodanje, ergometar i sobni bicikl da smo i sami sebe iznenadili koliko smo uživali. I da, radili smo još nešto fantastično, probali smo kako je to tkati na tkalačkom stanu. E, ovo je tek bilo otkriće. Hvala dragoj Emi koja nas je podučila kako se koristi, doista smo uživali. Veselimo se skorom ponovnom druženju i zajedničkim aktivnostima. Nakon što smo sve pospremili i sredili, uputili smo se u goste kod naših dragih prijatelja iz Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka i u dvorištu njihove udruge izložili naše rukotvorine. Hvala svima koji su svojim dolaskom i donacijama podržali naš rad i veliko hvala Srcu na gostoprimstvu. Veselimo se sljedećoj prilici za druženje.

Bilo je i inkluzivnog volontiranja. Naš je Borna bio glavni kuhar i skuhao nam je Bolognese po receptu koji je naučio od gospođe Mladenke iz Narodno Učilište Rijeka u vrijeme kada su naši DIP-ovci bili polaznici Vesele škole kuhanja. Hvala gđo Mladenka i Narodno učilište, puno smo naučili kod vas. Nadamo se da ćemo ponovno surađivati. No, iako je Borna vodio kulinarsku radionicu i to je odradio sjajno, ostali DIP-ovci su bili jako vrijedni pomagači i zajednički smo skuhali ručak koji je bio, kako bi naša Mia rekla “za prste polizati”. Vjerujemo da je takav bio upravo zbog puno ljubavi s kojom smo ga pripremali, ali i nekoliko Borninih tajnih sastojaka koje naravno ne smijemo otkriti. To nije bila jedina kuharska radionica. Prava mala proizvodnja odvijala se uz pomoć naših dragih volontera/misionara iz Amerike, McKaya, Adama i Bojana koji su pripremali originalni američki Chocolate Chip Cookies, prefine čokoladne keksiće koji su bili toliko ukusni da su nas, kako je Bojan rekao odveli u neki sasvim drugi svijet. Baš smo uživali, kako u procesu pripremanja, tako i u kušanju. Bravo svi, bili ste odlični. Jako smo ponosni na vas. Veliko hvala volonterima koji su bili danas s nama, podijelili ovaj fantastični recept i od kojih smo naučili nešto novo.

Krajem svibnja, 26.05.2021. smo skupa s našim prijateljima iz Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka bili na izletu u Park skulptura Dubrova, gdje su naši DIP-ovci inkluzivno volontirali u sklopu 3 godišnjeg programa DIP-ov klub mladih, Priprema, pozor, radim! U Parku smo održali radno-okupacijske aktivnosti, pa smo gradili suhozid i sadili sukulente koje smo donijeli iz našeg vrta iz Viškova. Iako smo imali puno posla, ostalo nam je naravno vremena i za odmor, druženje i igru. Hvala našoj dragoj domaćici Renata Kiršić koja nas je dočekala i pripremila program iz Mediteranski kiparski simpozij – Park skulptura Dubrova i našim prijateljima iz Alfa Albona i Jelena Batelić na posudbi njihovih EVC volonterki. Hvala volonterkama koje su za nas pripremile zanimljive društvene igre.

Na našim ZOOM čajankama smo podijelili neke korisne savjete o higijeni i zdravlju, savjetovali jedni druge, zasukali rukave i obavili kućanske poslove, napričali se i dobro zabavili.

U udruzi smo sortirali smo i pripremali štapove za buduće šetnje, prisjetili se tehnike nordijskog hodanja. U sklopu Tjedna kretanja s našim nordijskim štapovima koje koristimo što više jer je zdravo i dostupno svima pokazali smo kako se može zdravo kretati po gradu. Hvala Nastavni zavod za javno Zdravstvo PGZ na aktivnom druženju. NZZJZ PGŽ je naš partner, zajedno sa Centar za socijalnu skrb Rijeka na 3 – godišnjem programu “DIPov klub mladih Priprema, pozor radim!”, kojeg sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Primorsko-goranska županija. Bili smo u društvu s ekipom iz Centra za rehabilitaciju koji su također hodali sa štapovima za nordijsko hodanje. Kakva vesela i zdrava ekipa svi skupa. https://www.fiuman.hr/obiljezavanje-svjetskog-dana…/

Kraj Svibnja nam se bliži, a to znači samo jedno – bliži se i kraj projekta DIP GREEN-a, te su naši volonteri (“youth workers”), dipovci i DIP-ov klub mladih svoje prijepodne proveli u eko-vrtu na Viškovu. Naše biljčice koje smo prije 2 tjedna posadili u Udruzi (neven, suncokret, timijan, dragoljub), presadili su jučer u vrt. Osim toga, zahvaljujući dragom gospodinu Ivi Rajkovači i njegovim donacijama, naš vrt bogatiji je za sadnicu ružmarina, stabalca šljive i smokve.

 

Lipanj 2021.

DIP-ovci su u lipanj doslovno uplesali pod vodstvom naših DIP-ovki Karle i Helene. Bilo je super, puno smo naučili o plesu i odlično se zabavili. Novi mjesec započeli smo radionicom oblikovanja gline na kojoj smo izrađivali šalice. Nakon radionice zasukali smo rukave i pospremili naš DIP. U posjeti su nam bili naši dragi prijatelji iz Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka. Izrađivali smo zdjelice od gline, lijepo se podružili i naučili nešto novo. Bili smo kreativni i izrađivali sandučiće za pisma podrške i lijepih želja za one koji ih još nemaju. Preslagivali smo, nosili, pospremali, čistili i kuhali i moramo reći da su DIP-ovci bili stvarno super vrijedni, što se najbolje vidi na fotografijama. Nakon napornog rada valjalo je i nešto dobro pojesti, pa smo se počastili raguom koji je naš Borna skuhao na kulinarskoj radionici. Ragu je bio toliko dobar da smo ga morali spremiti za drugu grupu, pa da i oni vide zašto smo o tom ručku pričali danima nakon što smo ga pojeli. U lipnju smo održali pet Pričaonica  s našim psiholozima Karmen i Bernardom.

Ponovno smo krenuli na plivanje! DIP-ovci su nakon duuugo vremena ponovno bili na bazenima Kantrida. Uživali su i odradili odličan trening i sad već jedva čekaju sljedeći odlazak. Veliko bravo svima i veliko hvala našem volonteru i treneru Vinku Šešelji na vodstvu ove odlične aktivnosti.

Srijedom u jutarnjim satima provodili smo jutarnjim opuštanjem i razgibavanjem s našom volonterkom Eugeniom.  Vježbe disanja su nas dodatno opustile i pripremile za daljnje aktivnosti i ostatak dana. Veliko hvala Eugenia koja je organizirala ovu radno-okupacijsku aktivnost i vodila vježbe disanja i razgibavanja. Baš smo uživali.

Naša online druženja nastavili smo online tjelovježbama pod vodstvom našeg volontera ivice  Rusana, „pala“ je i pokoja fotkica u komentare. Pričalo smo o ljetovanjima pa je bilo i selfija s plaže, ma svega pomalo. Obnovili smo svoje znanje o ljekovitom bilj8u rješavanjem online kviza te provjerili koliko znamo o ljekovitom bilju koje smo zasadili i koje raste u našem eko vrtu u Viškovu.

Naravno da smo bili vrijedni i u našem vrtu. Rezali smo, sjeckali, kosili, čistili i sadili i baš smo uživali. Veliko hvala gosp. Eugenu koji nam je pomogao pokositi vrt, Lucijanovoj mami Ivi koja je uskočila s rezanjem i našim dragim volonterima koji su ponovno “dali ruku” i pomogli nam u poslovima u vrtu.

Bili  smo na 1. Zelenoj Kostreni! Promovirali smo vidljivost naših dipovaca i zdrave načine života – nordijskim hodanjem najvom projekta Hodaj i ti!

Jako smo ponosni i sretni što smo uspješno održali još jednu aktivnost nordijskog hodanja. Kroz projekt Hodaj i ti!  šetali smo u Kostreni i to dva puta, u Kastvu, na Costabelli i evo i u Opatiji. Hvala svima koji sudjelovali i koji su na podržali i bili dijelom ove inkluzivne priče kroz koju smo jačali socijalni kapital i svjesnost o važnosti očuvanja zdravlja bavljenjem fizičkom aktivnošću. Hvala Vam što s nama gradite zajednicu koja brine! Zahvaljujemo Primorsko-goranskoj županiji i Općini Kostrena na sufinanciranju i hvala predstavnici županije na službenom otvaranju manifestacije. Projekt koji smo promovirali je ”Hodaj i ti” a omogućili su ga Općina Kostrena i Primorsko-goranska županija. Projekt je uključivao pet šetnji. Dipovci su dvaput prošetali Kostrenom. Nakon Kostrene održano je hodanje s nordijskim štapovima u Grad Kastav –od Crekvine pa sve do Zvirića. Hvala Irena Kukurin Baric i Zeleni Kastav što na uvijek uključuje.

 

Share on Facebook

Kontaktirajte nas

Informacije

Adresa
  • Wenzelova 2/1
  • Rijeka, Hrvatska
  • OIB: 78171364712
  • MB: 4152115
  • Žiro račun: ERSTE & ST. BANK
  • IBAN: HR68 2402 0061 1011 8082 8