Volontiraj
Volontiraj
Doniraj
Doniraj
Pretraga
Pretraga

Aktivnosti DIP-ovog kluba mladih Priprema, pozor, radim! 6. – 12.2022.

Lipanj 2022.

Dani otvorenih vrata udruga

Dani otvorenih vrata udruga Dan 1.– vrtlarska radionica

Povodom Dani otvorenih vrata udruga , 02. lipnja održali smo aktivnost na našem eko vrtu u Viškovu. Puno smo toga uspjeli očistiti i napraviti – a u svemu tome pridružilo nam se i 4 posjetitelja. Pridružite nam se i sutra, jer imamo aktivnost šivanja platnenih torbi s volonterkom Ivom u prostoru DIP-a!

Dani otvorenih vrata udruga Dan 2. – šivanje i rođendanska proslava

Umjesto uobičajene Zoom čajanke petkom, danas smo se družili uživo u DIP-u i to povodom Dani otvorenih vrata udruga . Za početak dana, naša volonterka Iva održala nam je aktivnost šivanja platnenih vrećica/torbi od reciklirane tkanine, na koje smo otiskivali pečate različitih oblika. Nakon toga, opustili smo se uz rođendansku proslavu!

Kreativne, likovne i modelarske radionice, društvene igre i šivanje

Tjedan smo započeli “detektivskim ponedjeljkom”!  Naše volonterke, Doris i Ines, za “DIP-ovce” su pripremile zagonetke koje su ih vodile do nepoznatog cilja gdje ih je čekalo skriveno blago. Prije nego smo došli do cilja, zagonetke su nas vodile do različitih znamenitosti u našem gradu – do Riječke ure, Kosog tornja, Trsatskih stepenica i brojnih drugih. Da ne duljimo previše, najbolje da pogledate fotografije. Imali  smo i modelarsku aktivnost na kojoj smo izrađivali drvene vješalice. Zahvaljujući profesoru Rifatu, usavršili smo rukovanje modelarskom pilom – uspjeli smo samostalno izraditii vlastite privjeske! Iako još nisu gotovi, već se nazire njihov konačni izgled. Tu su i vješalice koje smo radili s ostatkom “DIP-ovaca” – danas smo ih oživjeli akrilnim bojama. Izradili smo i puno naših Hildi i Vandi.

Dramska radionica

Naš se DIP pretvorio u pravu kazališnu pozornicu, a “DIP”-ovci su bili glavni akteri – i to sve zahvaljujući našoj volonterki Evi koja je samo za nas održala dramsku aktivnost! Budući da ništa u DIP-u nije uobičajeno, tako niti ova aktivnost nije bila obična – imali smo priliku odigrati uloge putem različitih dramskih vježbi zagrijavanja, poput pantomime, igre zrcala i brojnih drugih. Malo je reći da su DIP-ovci oduševljeni. Hvala Eva!

Dipove ZOOM čajanke

Na našim ZOOM čajankama smo pričali o o različitim mjestima koje ćemo posjetiti ovo ljeto, među kojima su se našla i neka izvan Hrvatske – Prag i Atena.

Proslava rođendana

S malim smo zakašnjenjem proslavili smo okrugli 30. rođendan našeg Borne!

Eko vrt

Ni visoka temperatura nije nas spriječila da otiđemo i posvetimo se uređenju našeg eko vrta u Viškovu! …Vrt je obaveza, a mi svoje obaveze odgovorno shvaćamo – održavamo vrt čak i kada vremenski uvjeti nisu najidealniji.

Kulinarske radionice

Cijelim se DIP-om širio miris “zdravog” specijaliteta! U tome nas je vodila naša volonterka Ella koja nam je otkrila svoj recept za sataraš na njezin način! Na drugoj kulinarskoj radionici u ovome mjesecu naše volonterke, Sandy i Louis, uz pomoć “DIP-ovaca” pripremile su tradicionalno nizozemsko jelo – specijalitet zvan “Patatje Oorlog (engl. war fries)”. Imali smo priliku kušati neobičnu, ali ukusnu kombinaciju – pomfrit s umakom od kikiriki maslaca. Ovo jelo ćemo svakako ponovno probati napraviti kod kuće jer nas je oduševilo. Hvala vam što ste proteklih mjeseci bile dio DIP-a i nadamo se ponovnom druženju kada opet dođete u Hrvatsku! Opet smo malo zasukali rukave i aktivnost proveli u kuhinji! No, ovoga puta uz pomoć volonterke Andree… radili smo rižoto od tikvica. Pojeli smo 2kg riže i 3kg tikvica – to vam sve govori. Iako je u Rijeci bilo 30°C, mi smo se svejedno odlučili “uloviti padele” i krenuti kuhati četvrti put ovog mjeseca. Radili smo “gnijezda od krumpira” uz koja smo poslužili osvježavajuću salatu od krastavaca.

Srce

Nakon kratke pauze, posjetili smo naše prijatelje iz Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka. Kao i uvijek, toplo su nas dočekali te smo kvalitetno proveli zajedničko vrijeme! Uz jutarnji čaj i tjelovježbu, imali smo i aktivnost na kojoj smo izrađivali vlastite akvarije. Veselimo se ponovnom druženju!

Sajam Zeleni Kastav

“DIP-ovci” su bili na sajmu Zeleni Kastav uz veselu glazbu lokalnih izvođača vrijeme nam je proletjelo!

Tjelovježba i rekreacija

Sudjelovali smo u sportskim igrama na Kampusu (Vojno igralište) koje su osmislili i organizirali naši volonteri Petra, Tea, Manuel i Bruno. Neke od igara koje smo odigrali su: štafeta, skakanje u jutenim vrećama, nošenje jajeta na žlici, Tip-Top, graničar i brojne druge. Hvala ekipi iz Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka što nam se danas pridružila i hvala volonterkama na motivacijskim porukama dobrih želja.

 

Srpanj 2022.

Čišćenje lavande i modelarska radionica

Pozor, pozor! Na području Wenzelove ulice nije bilo niti jednog komarca… a hodnicima i ulicom širio se poseban miris. Što se dogodilo?! “DIP-ovci” su čistili lavandu – naravno! A nakon nje i stolisnik.  Započeli smo izradu naših magnetića za frižider – a nastavak slijedi u rujnu.

Edukacijske radionice

Loše vrijeme nam je pobrkalo planove, pa smo umjesto vrta, aktivnost proveli u prostoru DIP-a. No, to nas nije spriječilo da kvalitetno ispunimo vrijeme – umjesto fizičke aktivnosti, aktivirali smo moždane vijuge! Učili smo: služiti se voznim redom autobusa i koristiti se analognim satom.

Dipove ZOOM čajanke

Jednu Zoom čajanku posvetili smo ljetnim vrućinama te kako se zaštititi od njih. Također, razjasnili smo dva mita: što predstavlja broj SPF faktora kreme i mogu li se dobiti opekline od sunca, iako smo u moru? Prije nego smo krenuli s drugim Zoom-om ovog mjeseca, DIP-ovci su imali jedan mali zadatak – slikati pet stvari koje nose sa sobom na plažu. Na zadnjem Zoom-u prije ljetnog odmora pričali smo o najljepšim otocima za ljetovanje, među kojima smo istaknuli Rab – i njegovu poznatu rapsku tortu  rapsku fjeru te poznata mjesta, poput Lopara i Rajske plaže.

Pričaonice

U srpnju su naši psiholozi Karmen i Bernard održali dvije Pričaonice.

Proslava rođendana

Imali smo rođendansku proslavu od naših Mie i Matije!

Eko vrt

Umjesto za računalom, početak srpnja smo proveli na svježem zraku u našem eko vrtu! Sredinom mjeseca smo ponovo bili u vrtu ali odlazak je bio drugačiji – imali smo posebne goste – volontere iz Belgije! Osim što su nam pomogli u vrtlarskim poslovima, za naše “DIP-ovce” pripremili su igru “Kubb” (https://yardgames.com/collections/kubb-rules). Malo je reći da smo oduševljeni!Krajem mjeseca smo također bili u vrtu. Oočistili smo ga i uredili – doći ćemo ponovo nakon ljetnih praznika i vrućina.

Radne akcije čišćenja prostora udruge

Prije ljetnog odmora, bacili smo se na radnu akciju čišćenja, da nas po povratku dočeka čist i mirisan DIP. Želimo svima ugodan ostatak ljeta!

Kulinarske radionice

Znamo mi kako spojiti ugodno s korisnim  – išli smo na tržnicu i kupili svježe voće. Napravili smo zdravi i osvježavajući “DIP-ov smoothie“! Drugu kulinarsku radionicu u uovome mjesecu održali su naši volonteri iz Belgije – izrada Waffle-a“.  Prije samog kuhanja, prvo smo išli kupiti potrebne sastojke! Slike govore tisuću riječi.

Srce u DIP-u

Ovaj tjedan, u goste su nam došli naši prijatelji iz Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka . Nije nam bilo niti malo dosadno! Prvo smo se natjecali u igri “Grad-Država” u kojoj smo napnuli moždane vijuge. Potom smo imali aktivnost mokrog filcanja vune – napravili smo punooo vunenih kuglica. Hvala vam na lijepom druženju i veselimo se ponovnom susretu!

DIP u Srcu

Jedan smo utorak proveli u ugodnom društvu s prijateljima iz Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka. Nakon razgibavanja s trenerom Goranom  aktivnost smo nastavili učenjem ručnog tkanja uz našu Emi.

Sajam Zeleni Kastav

Bili smo na našem omiljenom eko sajmu Zeleni Kastav. “Ponovili smo se!” U ponudi, uz uobičajene DIP-ove rukotvorine, sada imamo i “handmade” pletene košare različitih veličina, oblika i boja koje će vas sigurno oduševiti! Iiii… imamo novi stol sa logom naše udruge! krajem mjeseca bili smo na posljednjem sajmu Zeleni Kastav prije ljetnih praznika. Uz ugodno druženje, DIP-ovcima smo uručili potvrde o volonterskom angažmanu u DIP-u!

Glazbene radionice

Održali smo veseli dan – glazbene aktivnosti s volonterkom Martom

Kino

DIP se pretvorio u pravo malo kino! Gledali smo humoristični animirani film “Tajni život kućnih ljubimaca” o kojem smo kasnije diskutirali i ilustrirali najupečatljivije scene.

 

Rujan 2022.

Kreativne, likovne i modelarske radionice, šivanje, društvene igre  

Nakon ljetne pauze, krenuli smo s aktivnostima u DIP-u, i to – veseloo! Posvetili smo se tradicionalnom sredozemnom sportu – boćanju. Kuglice, koje smo prethodno izradili pomoću mokrog filcanja, pretvorili smo u prave DIP-ove boće, čistili smo lavandu i organizirali modnu reviju. Uz pomoć profesora Rifata započeli smo izradu drvenih kućica za ptice. Jedva čekamo dovršiti kućice i odnijeti ih na naš eko vrt u Viškovu, kako bi ptičice dobile novi dom.

DIP u Srcu – Srce u DIPu

U susret jeseni, s našim prijateljima iz Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka izrađivali smo šareno lišće od kolaž papira. Bilo nas je jakoo puno, pa smo samim time uspjeli napraviti i više unikatnih listova! Tjedan dana kasnije došla nam je ekipa iz Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka !Zajedno smo pripremali i izrađivali naše patuljke.

Dipove ZOOM čajanke

kao i obično, svakog smo petka održavali Zoon čajanke. Pričali smo o doživljajima proteklog tjedna te o novitetima koji nas očekuju, odigrali jednu partiju  “Tko želi biti milijunaš?”, a na posljednjoj u rujnu smo pogledali dva zanimljiva i vrlo poučna “jesenska” animirana filma!

Pričaonice i igranje uloga

održali smo dvije pričaonice i odigrali  “Igru uloga” koju je održala naša volonterka Jelena. “DIP-ovci” su glumeći određenu ulogu imali priliku uživjeti se u razmišljanja i osjećaje drugih osoba.

Proslava rođendana

U rujnu smo proslavili dva rođendana. Bilo je jako zabavno!

 

Radne akcije čišćenja prostora udruge

Bili smo jako vrijedni pa smo u ovom mjesecu imali puno radnih akcija čišćenja prostora, a i crtaonica je dobila nove stolove. Stigli smo i prošetati do naše omiljene šetnice Molo longo, na brzinsku kavu prije jesenskih kiša!

Kulinarske radionice

Naš Filip, je za svoje prijatelje “DIP-ovce” održao kulinarsku aktivnost svojeg omiljenog specijaliteta – “Mini pizze”

Sajam Zeleni Kastav

“Ekipa za 10” predstavljala je u Kastvu na Zeleni Kastav; na 110. “Zeleni Kastav” – sajam zdravlja i dobre vibre svoj DIP. Hvala dragim ljudima na podršci! Posjetile su nas čak tri profesorice “Kastavke” i razveselile nas, svaka na svoj način. “DIP-ovci”, bili ste opet odlični i razveselili druge ljude.

Posjet Astronomskom centru Rijeka

Četvtak 15.09.2022. smo, umjesto u DIP-u, proveli u Astronomski centar Rijeka gdje su nas s osmjehom dočekali ljubazni djelatnici i pružili nam nezaboravnu turu Planetarijem i Zvjezdarnicom. Ovim putem htjeli bismo se zahvaliti divnim djelatnicima na ugodnom gostoprimstvu te profesoru Rifatu Ramčiću, koji je organizirao današnji “mini izlet”, kao i našim “DIP-ovcima” omogućio besplatne ulaznice. Današnji posjet zasigurno ćemo pamtiti, osim po ugodnom društvu, i po edukativnim sadržajima koje smo imali priliku vidjeti i doživjeti!

Listopad 2022.

Kreativne i modelarske radionice, šivanje i aktivnosti iznenađenja

U ovom smo mjesecu nastavili istom dinamikom. VolonterkaPetra nam je održavala Igre iznenađenja Napravili smo ploču i figurice za društvenu igru s volonterkom Petrom, birali ime za igru, smišljali zagonetke, modelirali smo kućice za ptice te započeli izrađivati držače za začine. Započeli smo izradu naših Hildi u malo drugačijem izdanju – od trapera! Bili smo jako produktivini!

 

Pričaonice

I u listopadu smo nastavili s Pričaonicama, psihosocijalnom podrškom koju redovno održavaju naši psiholozi Karmen i Bernard.

 DIP-ove Zoom čajanke

Naši Borna i Karla vodili su  Zoom čajanku uz podršku volonterke Anje i Veronice – pričali su o ekologiji i utjecaju čovjeka na okoliš.Jednu čajanku posvetili smo uvođenju Eura i što nas sve u tom procesu očekuje. Razgovarali smo i o promicanju jednakih mogućnosti, a povodom 14. Festival Prava Djece pozvani smo u kino dvoranu Art-kina, od strane Art kino Croatia-Rijeka i Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator.

Proslave rođendana

I ovoga smo mjeseca proslavili dva rođendana. Umjesto kupnje poklona, napisali smo zajedničku rođendansku čestitku u obliku pjesme.

DIP u Srcu

Danas smo bili u posjeti našim prijateljima iz Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka ! Uspjeli smo puno toga zajedno napraviti: održali pričaonicu, rekreirali se i kreativno se izražavali.

Sajam Zeleni Kastav

Bili smo na sajmu Zeleni Kastav. Naša Irena i Udruga Zeleni Kastav dobili su zahvalnice za svoj volonterski angažman i doprinos našoj udruzi. I da, bilo nam je lijepo u Kastvu, na Zeleni Kastav jer smo se družili i pokazali svima što radimo!

 Tjelovježba i rekreacija

Iskoristili smo sunčano vrijeme i “odradili” tjelovježbu na igralištu, a ni rekreativnih aktivnosti u zatvorenom nije manjkalo.

Nordijsko hodanje

Kako iskoristiti sunčan dan? Nordijskim hodanjem, naravno! Hvala našem vodiču Draženu što nas je proveo putevima Katarine i Pulca te volonterkama iz dm drogerie markt Hrvatska što su nam se pridružile u ovoj avanturi. Isto tako, hvala osoblju kafića “Kvarner” što su nas ugostili pićem dobrodošlice kojim smo napunili baterije – i bili spremni za hodanje!

Informatičke radionice

Nakon rekreacije, bacili smo se na informatičku aktivnost i pisanje teksta u Wordu.

Studeni 2022.

Studeni je u DIP-u bio jako dinamičan. I završili smo  DIP-ovu igre “DIP-ova Pandorina kutija” čak smo stigli odnijeti boce na reciklažu. Završili smo držače za začine i započeli raditi modelirati nešto novo – izrađivali smo drvene posude za kuhinjski pribor. Veselimo se da ćemo ih uskoro koristiti u našoj novoj kuhinji – akcija prikupljanja donacija i dalje je u tijeku! ČINI PRAVU STVAR. Na red je došlo i šivanje! Entuzijastične volonterke vješto su se uhvatile šivaćih mašina uz podršku naše Karmen, dok su DIP-ovci vrijedno izrađivali nove vrećice punjene lavandom.  Nakon aktivnosti u DIP-u, dio DIP-ovaca otišao je na plivanje na Bazenima Kantrida.  U ovom produktivnom mjesecu zasukali smo rukave i “bacili se” na filcanje! Uspjeli smo napraviti jaaako puno vunenih kuglica i to od vune pramenke s otoka Cresa. Što ćemo kasnije raditi s kuglicama, neka za sada ostane tajna. Jedan dan smo proveli u ugodnom društvu s našim prijateljima iz Centra za odgoj i obrazovanje. Pokazali smo im kako mi izrađujemo naše vunene kuglice, putem tehnike – mokro filcanje vune! Hvala vam što ste došli i veselimo se skorom druženju! I naravno da nismo zaboravili napraviti naše hobotnice i vrećice punjene lavandom, ovaj put u novom dizajnu!

Dipove ZOOM čajanke

Naše Clara i Mia su, u sklopu DIP-ovih Zoom aktivnosti, odlučile povesti razgovor o kućnim ljubimcima i pripadajućim obvezama. Ovaj zanimljiv i koristan razgovor osvijestio je važnost brige za kućne ljubimce i važnost uzimanja u obzir njihovih potreba. Mia je također, tijekom jedne od Zoom čajanki, podijelila  ideju o posjetu Festivalu čokolade u Opatiji koji se održavao u periodu od 11. do 13. studenog.

Tjelovježba i rekreacija

Iskoristili smo sunčano vrijeme pa smo tjelovježbu i rekreaciju “odradili” na svježem zdraku i to u društvu naših volonterki.

Pričaonice

I u studenom se provodila psihosocijlana podrška DIP-ovcima. Naši psiholozi Karmen i Bernard su održali tri Pričaonice.

Pospremanje i čišćenje krostora

DIP-ovci se redovno posvećuju čišćenju i pospremanju, ovaj su se put podijelili u timove i  sve izglancali!

 

Glazbena radionica

Naša volonterka Lucija održala nam je glazbenu aktivnost.

 

Kulinarske radionice

Posvetili smo se i “brušenju” kulinarskih vještina na kulinarskoj radionici u DIP-u. Cilj je bio pripremiti jelo koje su “DIP-ovci” već radili – salatu od tune. Ovaj put, “DIP-ovci” su trebali sami skuhati jelo prema prijašnjim uputama i receptu. I moramo priznati, dobro su se snašli! Drugu kulinarsku aktivnost u studenom vodila je volonterka Veronica. To je  bio pravi MasterChef, a “DIP-ovci” su pred sobom imali opaki zadatak – po zadanom receptu skuhati jelo, koje nikada prije nisu radili. Da bi situacija bila napetija, aktivnost smo provodili u dva tima s istim zadatkom – što bolje skuhati jelo! Nakon kuhanja, opustili smo se na svježem zraku u ugodnom društvu.

Posjet muzeju Peek&Poke

Utorak 22.11.2022. smo započeli aktivnosti o komunikaciji – neverbalnim putem (crtanjem i mimikom) pokušali smo objasniti određene pojmove i aktivnosti ostatku grupe. Nakon toga, uputili smo se u PEEK&POKE, muzej starih računala i informatičke tehnologije!

 

Prosinac 2022.

Izložba Distancirano socijalni

Uputili smo se na otvaranje Izložba fotografija portreta i životopisa naših “DIP-ovaca” – “Želim raditi!”. Hvala svima koji su došli na otvaranje izložbe i pružili našim “DIP-ovcima”, ali i svim drugim osobama s invaliditetom, podršku i time poslali veliku poruku javnosti i poslodavcima. Izložba se mogla pogledati do 7.prosinca 2022., od 18 do 21h.

Kreativne radionice, mokrofilcanje vune i šivanje

Opet je na rasporedu bilo filcanje! Što se dogodi kada u DIP-u spojimo ugodno s korisnim? Izrade različite predmete, od nakita do ukrasnih kuglica za bor. Nekoliko dana kasnije, održana je radionica šivanja koja se fokusirala na izradu šarenih patuljaka. U sredini mjeseca, održana je još jedna radionica filcanja, naša hrpica vunenih kuglica se znatno povećala! U drugom dijelu mjeseca, DIP je ugostio prijatelje iz Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka i zajedno smo radili na izradi novih vunenih kuglica te su se ugodno družili. Nekoliko dana kasnije, DIP-ovci su se okupili kako bi izradili božićne kuglice i ukrasili bor. Na drugom dijelu radionice, održana je glazbena aktivnost na kojoj smo svi zajedno pjevali božićne pjesme i uživali u blagdanskom ozračju.

 

Dipove ZOOM čajanke

Održali smo našu Zoom čajanku! Danas smo prošli kroz virtualnu turu Izložba fotografija portreta i životopisa naših DiP-ovaca – “Želim raditi!” za naše “DIP-ovce” koji nažalost nisu mogli prisustvovati njezinom otvorenju. osim ove, održali smo još dvije čajanke na kojima smo razgovarali o planovima za Božić i Novu godinu.

Kulinarska radionica

Ponovno smo vježbali kulinarske vještine uz podršku naše volonterke Veronice. Ovoga puta, radili smo dva recepta: paštetu od tune i domaća peciva (kajzerice). Slike govore tisuću riječi! Svemu tome prisustvovala je naša draga volonterka Sandra, koja nas je došla posjetiti iz dalekog Osijeka.

Sajam Zeleni Kastav

Bili smo na zadnjem ovogodišnjem sajmu Zeleni Kastav. Bilo nam je lijepo sunčano vrijeme i puno nas se skupilo!

Informatička radionica

Na informatičkoj aktivnosti učili slati službeni e-mail.

Čišćenje prostora i opuštanje uz film

U predblagdansko vrijeme uhvatili smo se čišćenja DIP-a, nakon kojeg smo se opustili uz film “Božićna priča (engl. Scrooge: a Christmas carol).

Advent na Trsatu

I DIP-ovci su bili u božićnom ugođaju – išli smo na advent na Trsatu gdje smo uživali u ugodnom društvu. Naša volonterka Danijela, za svakog “DIP-ovca” pripremila je unikatnu čestitku sa stihovima iz njezine novoobjavljene knjige “Pozitivom do života – zbirka poezije i stihova”.

Posjet studenata pedagogije  Filozofskog fakulteta u Rijeci

Krajem godine ima smo posebne goste – došli su nam studenti Filozofskog fakulteta u Rijeci, s Odsjeka za pedagogiju, u sklopu kolegija “Odgoj i obrazovanje za civilno društvo” u pratnji asistentice Nadje Čekolj, a čija je nositeljica izv.prof.dr.sc.Bojana Ćulum Ilić. Drago nam je da ste odabrali upravo nas za svoju terensku nastavu i nadamo se da će se netko od vas odlučiti volonterski angažirati u civilnom sektoru!

 

Share on Facebook

Kontaktirajte nas

Informacije

Adresa
  • Wenzelova 2/1
  • Rijeka, Hrvatska
  • OIB: 78171364712
  • MB: 4152115
  • Žiro račun: ERSTE & ST. BANK
  • IBAN: HR68 2402 0061 1011 8082 8