Volontiraj
Volontiraj
Doniraj
Doniraj
Pretraga
Pretraga
Aktivnosti DIP-ovog kluba mladih Priprema, pozor, radim! 1. – 5.2023.

Aktivnosti DIP-ovog kluba mladih Priprema, pozor, radim! 1. – 5.2023.

Siječanj 2023.

Šivanje, kreativne i likovne radionice, senzorne i društvene igre

U DIP-u, je uvijek živo i aktivno. Novu godinu smo započeli sređivanjem prostora, raskitili smo bor i popravili ukrase. Pripremali smo krakove za naše hobotnice Hilde. Volonterka Sara je održala svoju kreativnu aktivnost s DIP-ovcima – izrađivali smo vaze od plastičnih boca i ukrasili decoupage tehnikom.U siječnju smo igrali puno senzornih i društvenih igara. Odigrali smo Pictionary na temu kućanskih predmeta – čestitke timu Pingvini na pobjedi! Opustili se uz igru “Križić-kružić” na naš način. Odradili smo BrainGym aktivnost s našom Moranom, i dobro razgibali sve dijelove tijela. Pokušali smo i crtati s obje ruke istovremeno, bacite pogled na naša umjetnička djela Društvenu igru Potraga za blagom dobili smo na poklon i nismo mogli dočekati da je isprobamo! Čestitke Matiji i Vidu na pobjedi! Malo smo se malo vratili u djetinjstvo i zaigrali poznate društvene igre “Vrući krumpir”, “Gluhi telefon” i “Kamen, škare i papir” – i to zahvaljujući našoj volonterki Ivani.

Plesna i glazbena radionica

U utorak, 24.1.2022. je bio pravi dan mladih u DIPu. Mladi, naši članovi i volonteri su vodili sve aktivnosti, zabavu, učenje i plesne korake. Za ples se pobrinula naša Helena koja je vodila ekipu od prvih korake do prave koreografije. Na kraju smo zaključili da moramo više vježbati jer smo zbog ova kišne zime izgubili snagu. Ponosni smo svi na sve vas! anašnja glazbena aktivnost bila je hit, jedva čekamo ponoviti!

Kulinarska radionica

Cheat Day u DIP-u s volonerkom Petrom! Danas su volonteri pokazali kako riješiti niz neočekivanih problemčića – od nedostatka smjese za muffine do pećnice koja odbija suradnju. Muffini su ispali sjajno, zahvaljujući volonterima, ali stvarno nam treba nova kuhinja!

Pričaonice

Naši psiholozi Karmen i Bernard su u siječnju održali 2 Pričaonice – psihosocijalnu podršku za naše DIP-ovce. Na Pričaonicama smo porazgovarali o planovima za budućnost, rješavanju konflikata mirnim putem te ponovili DIP-ova pravila.

DIP-ove Zoom čajanke

Radni tjedan zaključili smo našom Zoom čajankom. Razgovarali smo o doživljajima s praznika i o proteklom tjednu u DIP-u.

Tjelovježba i rekreacija

Rekreacija s volonterkom Lanom prošla je odlično, razgibali smo se od glave do pete!

Kućanski poslovi

U siječnju smo tri puta jako zasukali rukave i očistili i osvježili prostor – sad možemo reći da smo sredili DIP!

Učenje stranog jezika

Danas nam je naša Erasmus volonterka iz Češke , Eliška, održala aktivnost učenja češkog jezika pa smo zajedno naučili neke od osnovnih čeških izraza i riječi . Za kraj smo poslušali nekoliko tradicionalnih čeških pjesama i odigrali kviz da vidimo koliko smo toga uspjeli zapamtiti. P.S. Jeste li znali da u hrvatskom jeziku imamo puno čehizama, poput riječi “vlak”, “časopis”, “dražba” i sl.

Proslava rođendana

U siječnjusmo s malim zakašnjenjem proslavili Inesin 22. rođendan! Osim proslave, uspjeli smo se razgibati uz par igara – ples oko stolica, ledena baba i slijepi miš.

 

Veljača 2023.

Šivanje, kreativne, modelarske i likovne radionice, senzorne i društvene igre

Sredinu tjedna posvetili smo aktivnosti “Domaćinstvo” na kojoj smo učili sašiti dugme. Spletom okolnosti, naučeno znanje odmah smo imali priliku i primijeniti u praksi – našem psihologu Bernardu ispalo je dugme na kaputu koje smo uspješno sašili. Osim šivanja gumba izrađivali smo i mašne za naše Vande. Volonterka Romina, za nas je održala aktivnost modeliranja i senzornog rada s glinom. Budući da je ova aktivnost bila usmjerena na “istraživanje” gline, bilo je zanimljivo proučavati što su DiP-ovci izradili i kako su se pritom osjećali.  Posvetili smo se i dovršavanju naših vrećica od lavande. S volonterkom Danijelom odigrali “Pictionary” s mini zadacima. Veljaču smo završili veselo – decoupage tehnikom ukrašavali smo stare kartonske kutije i dali im novu svrhu! Sve što radimo, radimo po principu “recycle-reuse”.

Glazbene i plesne radionice

U DIP-u je uvijek aktivno i veselo! Održali smo dvije bubnjarske glazbene aktivnosti, a naša je  volonterka Laura održala plesnu aktivnost i “Plesni gluhi telefon”.

Informatičke radionice

Održali smo dvije informatičkoj aktivnosti – naučili smo raditi tablicu u Wordu i poslati službeni e-mail sa privitkom. Hvala Josipu na podršci!

Edukativne radionice

Naša volonterka Anja održala je edukativnu radionicu na kojoj smo pričali o pozitivnim i negativnim stranama tehnologije te smo pogledali 2 edukativna videa.

Pričaonice

Psihosocijalna podrška DIP-ovcima održavala se Pričaonicama.

DIP-ove Zoom čajanke

Protekle tri Zoom čajanke razgovarali smo o slobodnom vremenu i kako ga kvalitetno ispuniti. DIP-ovci su navodili različite aktivnosti kojima ispunjavaju svoje slobodno vrijeme, a neke od njih su igranje društvenih igara , sviranje klavira , slušanje glazbe, šetnja i sl. Četvrtu čajanku vodila je  naša Monia i održala kratko predavanje o higijeni. Po prvi put nam se na Zoomu pridružila naša nova članica Maja.

Tjelovježba i rekreacija

Nema bolje rekreacije od vježbanja na svježem zraku: šetnja Korzom i tjelovježba na igralištu. Jeste li znali da se više od polovice naših DiP-ovaca aktivno bavi sportom?

Kućanski poslovi

Od velike je važnosti razvijati radne navike čišćenja i održavanja prostora u kojem redovito boravimo – to je prvi korak ka osamostaljivanju. DIP-ovci su bili jako vrijedni. U ovom su mjesecu “izglancali”cijeli DIP, a vježbali su i peglanje i slaganje ručnika.

Proslave rođendana

U veljači smo proslavili tri rođendana.Ne kupujemo poklone, već potičemo razvoj dobrih vrijednosti i pozitivnih odnosa unutar grupe (npr. čestitke dobrih želja i sl.).

Sajam Zeleni Kastav

I ove godine nastavljamo aktivno sudjelovati na sajmu Zeleni Kastav.

 

Ožujak 2023.

Šivanje, kreativne, modelarske i likovne radionice, senzorne i društvene igre

Početak mjeseca posvetili smo izradi naših drvenih vješalica za ključeve. Drvo korišteno za vješalice je industrijski ostatak dobiven obradom drva kojeg smo mi odlučili ponovno iskoristiti (“reuse”). I ostatak je mjeseca bio vrlo dinamičan. Iskoristili smo plastične žlice za izradu pauna, a s volonterkom Danijelom izrađivali smo jedni drugima uskršnje čestitke. Naša volonterka Dajana provela je aktivnost izrade magneta od glinamola pomoću utiskivanja biljaka. Rad s glinom ima mnogo dobrobiti: predstavlja svojevrsnu “antistres terapiju”, dobra je za opuštanje te pospješuje motoriku prstiju i ruku.

Plesna radionica

Volonterka Danijela za nas je održala plesnu aktivnost “Zumba”, a s volonterkom Lucijom imali smo glazbenu aktivnost  Jeste li znali da trenutno imamo preko 20 aktivnih volontera u našoj udruzi?

Obilazak Palače šećera i Prirodoslovnog muzeja

U  ožujku smo posjetili dva muzeja. Posjetili smo Prirodoslovni muzej Rijeka, nakon kojeg smo otišli na kavu i zajedničko druženje.Jeste li znali da je Prirodoslovni muzej Rijeka prvi regionalni muzej na riječkom području osnovan 1876. godine? Nakon Prirodoslovnog na redu je bio posjet Palači šećera. Današnji muzej koji se proteže na 2 kata predstavlja nekadašnju rafineriju šećera koja je bila zaslužna za početak industrijalizacije i razvoja grada Rijeke.

Dramske aktivnosti

Dramsku aktivnost provela nam je volonterkaVita, a volonterke Ulike je za nas održala aktivnost “Pantomima” i “Simon says”.

Glazbene radionice

Volonterka Lucija za nas je održala zanimljivu glazbenu aktivnost, a održali smo čak 4 glazbene bubnjarske aktivnosti. Kod naših korisnika, vidi se izrazit napredak postignut glazboterapijom: poboljšana je fina motorika, koncentracija, zadržavanje pažnje te komunikacija. Također, vidljiv je napredak u svladavanju tehnike bubnjanja, što posredno doprinosi osjećaju samopouzdanja korisnika.

Informatičke radionice

Nastavili smo s informatičkim aktivnostima na kojima su DiP-ovci učili raditi tablicu u Wordu i to na dva načina: riješavali sui križaljku da se prisjete dijelova računala. na drugoj radionicu ponavljali su naučeno i razgovarali smo o uređajima za vanjsku pohranu podataka – izdvojili smo USB kojeg smo naučili koristiti i sigurnosno isključiti iz računala!

Pričaonice

U ožujku je naš tim psihosocijalne podrške održao tri Pričanonice.

DIP u Srcu

Posjetili smoprijatelje iz udruge Srce, održali smo grupnu psihosocijalnu podršku za korisnike – razgovarali smo o “Povjerenju” nakon čega smo napravili vježbu kojom smo “testirali” međusobno povjerenje članova. Nakon Pričaonice, uređivali smo čaše tehnikom decoupage. DIP-ov stručni tim psihologa na tjednoj bazi pruža individualnu i grupnu podršku našim korisnicima i njihovim roditeljima.

DIP-ove Zoom čajanke

Petko msmo održavali naše već tradicionalne DIP-ove Zoom čajanke. Pričali smo o mentalnom zdravlju i mentalnoj higijeni ,  otvorili smo temu “posao” i ponovili što je i koje odgovornosti sa sobom nosi,  naša Mia je vodila jedan Zoom na kojem je otvorila temu “druženje”,  dotaknuli smo se teme “Ljubav i zaljubljenost”  te razgraničili ta dva pojma, a na zadnjoj čajanci u ožujku razgovarali smo o 1. Aprilu – Danu šale, koje su šale primjerene, a koje nisu!

Tjelovježba i rekreacija

U DiP-u, veliki naglasak stavljamo na fizičku aktivnost, pa provodimo različite rekreativne aktivnosti: nordijsko hodanje, sportske aktivnosti, šetnje, i sl. Ovog smo mjeseca iskoristili sunčano vrijeme i  vježbali na igralištu te prošetali Korzom i Mololongom.

Kućanski poslovi

Od velike je važnosti razvijati radne navike čišćenja i održavanja prostora u kojem redovito boravimo – to je prvi korak ka osamostaljivanju. Aktivnost pospremanje i čišćenje prostora odvija se najmanje tri puta mjesečno.

Sajam Zeleni Kastav

Sudjelovali smo na sajamu Zeleni Kastav. Osvježili smo naš asortiman rukotvorina sa drvenim vješalicama za ključeve i uskršnjim aranžmanima.

 

Travanj 2023.

Šivanje, kreativne, modelarske i likovne radionice, senzorne i društvene igre

Travanj smo započeli kreativnom aktivnosti, nakon koje smo imali posebne goste – s predstavnicima Hotela Hilton Costabella obilježili smo Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Ovim putem zahvaljujemo se na dolasku i finim tortama! Sredinu mjeseca proveli smo šivajući.  Jeste li znali da su osim ručnog šivanja iglom i koncem, naši DiP-ovci vješti i na šivaćim mašinama?

Eko-vrt Viškovo

Rad u vrtu ima mnogo dobrobiti: pozitivno utječe na psihofizičko zdravlje i raspoloženje, predstavlja terapijsku aktivnost kojom se između ostalog, smanjuje i razina stresa. Budući da nismo dugo bili u vrtu, ovaj tjedan smo napravili plan rada za dalje i krenuli s njegovom realizacijom. Radom u vrtu, naši korisnici unaprijeđuju svoje vrtlarske sposobnosti i vještine, koje su itekako potrebne za njihovo buduće zaposlenje – vrtlarenje i održavanje javnih površina jedna su od učestalih radnih mjesta gdje se zapošljavaju osobe s invaliditetom. I ove godine, povodom kampanje Hrvatska volontira održat ćemo aktivnosti u našem vrtu, a detaljnije informacije objavljujemo uskoro.

Srce u DIP-u

U utorak 18.4.2023. su nas posjetili prijatelji iz Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka. Održali smo grupnu psihosocijalnu podršku za naše korisnike. Razgovarali smo o važnosti samokontrole i na koji način možemo pozitivno utjecati na vlastito ponašanje.

Glazbene radionice

Srijeda 19.4. je bila rezervirana za glazbenu aktivnost s našom volonterkom Lucijom. Za razliku od glazbene aktivnosti s bubnjevima, na ovoj aktivnosti koristimo vlastito tijelo kao instrument gdje ritam i zvuk stvaramo rukama (pljeskanjem) i nogama. Glazbene aktivnosti doprinose razvoju motorike te unaprjeđenju pažnje i koncentracije. osim ove, u travnju smo odžali još tri glazbene aktivnosti. I to bubnjarske! Posjetili su nas učenici i njihove profesorice iz Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka. Doživljaj procijenite sami na fotografijama!

Informatičke radionice

I u travnju smo nastavili s informatičkom edukacijom DIP-ovaca. Jeste li znali da u DiP-u veliki naglasak stavljamo na unaprjeđenje informatičkih kompetencija kod naših članova?

Pričaonice

Jeste li znali da grupnu psihosocijalnu podršku održavamo minimalno dva puta tjedno? Tako je bilo i ovoga mjeseca.

DIP-ove Zoom čajanke

Na našim online druženjima razgovarali smo o nadolazećem Uskrsu i običajima proslave unutar naših obitelji (koju hranu pripremamo, na koji način farbamo uskršnja jaja i sl.), o sukobima i načinima njihovog rješavanja, o planovima za budućnost, o planovima i zadacima za idući mjesec.

Festival znanosti, Rijeka 2023 – Dani otvorenih vrata Odjela za biotehnologiju

U utorak 25.4.2023. smo a otišli na Dane otvorenih vrata Odjela za biotehnologiju. Sudjelovali smo na aktivnosti: Šarenilo kemije, Izrada prirodne kozmetike, Arome koje nas okružuju i Vinska mušica – mali organizam za velika otkrića.

 

Kućanski poslovi

Kod naših korisnika vidljiv je napredak u izvršavanju aktivnosti održavanja prostora: samostalno se dogovaraju oko podjele poslova, timski i samostalno izvršavaju dodijeljene zadatke, od početka do kraja odrađuju zadatak uz minimalnu podršku volontera.

Sajam Zeleni Kastav

Osim prikupljanja donacija “udomljavanjem” naših rukotvorina, prisustvovanje na ovom sajmu ima mnogo drugih dobrobiti za naše članove: povećanje vidljivosti i socijalne uključenosti, druženje s drugim sudionicima sajma i potencijalnim kupcima, stjecanje radnih navika i rada u timu, i sl.

Proslave rođendana

Proslavili smo Majin, Filipov i Bornin rođendan. Ponosni smo na našeg Filipa koji je sam izradio svoju rođendansku tortu, donio ju u DiP i podijelio sa svojim prijateljima! Za rođendan ne kupujemo poklone, već potičemo izradu čestitka kojom se razvijaju pozitivni odnosi i veća povezanost među korisnicima.

 

Svibanj 2023.

 

 

 

 

 

Share on Facebook

Kontaktirajte nas

Informacije

Adresa
  • Wenzelova 2/1
  • Rijeka, Hrvatska
  • OIB: 78171364712
  • MB: 4152115
  • Žiro račun: ERSTE & ST. BANK
  • IBAN: HR68 2402 0061 1011 8082 8