Volontiraj
Volontiraj
Doniraj
Doniraj
Pretraga
Pretraga
Aktivnosti DIP-ovog kluba mladih Priprema, pozor, radim! 1. – 5.2022.

Aktivnosti DIP-ovog kluba mladih Priprema, pozor, radim! 1. – 5.2022.

Siječanj 2022.

Kreativne i likovne radionice, šivanje, mokro filcanje vune, ples, društvene igre i lavanda  

Ovog smo mjeseca bili jako vrijedni. S našom smo volonterkom Larom naučili osnovne korake Zumbe te smo uspjeli otpleati i koreografiju!  Igrali smo Mozgalice, čistili lavandu, i punili vrećice koje smo sami sašili. Dekupaž tehnikom ukrašavali smo kutije koje će nam služiti kao spremnici za naše Hilde i Vande. naš volonter Siniša održao nam je likovnu radinicu crtanja pomoću tuša, a najviše smo se obradovali mokrom filcanju vune jer su snama uz našu volonterku Tinu biler i studentice s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu.  Uspjeli smo napraviti puuuno “vunenih loptica”!

Edukacijske radionice

Nismo zaobravili edukacijske radionice te su tijekom siječnja održane čak tri. Na prvoj smo gledali film Wall-E popričali o ekologiji  i izvukli glavne pouke. Film Izvrnuto obrnuto govori o pet temeljnih emocija: sreći, tuzi, strahu, bijesu i gađenju. Naučili smo o važnosti samokontrole emocija te kako one mogu utjecati na naše ponašanje. Treće  edukativno predavanje je održao Centar za inkluzivne radne aktivnosti . Tema predavanja bila je “Profesionalna rehabilitacija – zapošljavanje osoba s invaliditetom”. Imali smo priliku čuti i naučiti puno toga novoga te smo iz prve ruke dobili primjere dobre prakse!

Dipove ZOOM čajanke

Na DIP-ovim Zoom čajankama pričali o životinjama. Svatko je imao priliku navesti i opisati svoju najdražu životinju  te smo naučili osnovne karakteristike svake od njih.  Pričali smo i o znamenitostima Grada Rijeke. DIP-ovci su se sjetili Crkve Sv. Vida, Gradske ure, Trsata, Kosog tornja i Kapucinske crkve. Čim vrijeme malo zatopli, napraviti ćemo kratku “turističku” turu po Rijeci i posjetiti neke od ovih znamenitosti!

Pričaonice

U siječnju smo održali tri Pričaonice. Međusobno smo podijelili doživljaje s praznika, podijelili probleme i stvari koje nas tište,  te razgovarali o trenutnim problemima s kojima se suočavamo.

Proslava rođendana

U siječnju smo imali i dvije rođendanske proslave.

Radne akcije čišćenja prostora udruge

Svakog smo tjedna imali radnu akciju čišćenja i spremanja DIP-a, a stigli smo pročitati i što su dipovci napisali u “Kutiji žalbi”!

 

Veljača 2022.

Kreativne i likovne radionice, šivanje, mokro filcanje vune, ples, društvene igre i lavanda  

Došao je i taj trenutak da vam otkrijemo čime smo se bavili proteklih dana!  Neki od vas su i pogodili – riječ je o divovskoj “Mami Hildi”!  Napravili smo ju od reciklirane tkanine koju smo napunili lavandom i recikliranim papirom. Ispala je… ma najbolje da procijenite sami! U veljači smo se malo “igrali” s pastelama i tušem – radili smo tehniku grataž (grattage). Prvo smo pastelama napravili šarenu podlogu koju smo potom premazali tušem. Kada se tuš osušio, drvenim štapićem smo strugali po papiru i crtali različite motive. Malo smo se bavili mokrim filcanjem vune. Uspjeli smo napraviti još vunenih kuglica! Dok smo mi filcali, u drugoj prostoriji su naši volonteri misionari vrijedno radili! Naša volonterka Lea danas nam je održala kreativnu aktivnost “Brodići”. Osim što smo naučili raditi brodiće od papira  imali smo priliku i napisati nešto lijepo jedni od drugima! Naša volonterka Karin održala nam je kreativnu aktivnost “Kutijice sreće” – naučili smo raditi kutijice od papira u koje smo kasnije ubacivali poruke o stvarima koje nas vesele.Nastavili sa ukrašavanjem naših “spremnika” za Vande i Hilde pomoću dekupaž tehnike. Volonter Siniša održao je likovnu aktivnost s našim DIP-ovcima. Tema današnjeg crtanja bila je inspirirana pričom o grbavom koje je upravo svojim izgledom i nepravilnostima bilo “savršeno”. Pouka priče jest da naše nesavršenosti ne moraju nužno biti loše, već upravo suprotno – mogu predstavljati naše vrline. Velika mama Hilda danas je dobila novo društvo – divovsku vrećicu La Vandu. Ona je također punjena recikliranim papirom, ali i s puuuuno malih vrećica Vandi koje su naravno – punjene lavandom. Uskoro im dolazi i treći “kompanjon”, ali vam nećemo otkriti o kome je riječ! Nakon dugo vremena, u DIP su nam došli naši prijatelji iz Centar za pružanje usluga u zajednici Izvor Selce. Spojili smo ugodno s korisnim – održali smo kreativnu aktivnost u sklopu koje je svatko uspio, od običnih ručnika, napraviti svojeg medvjedića. Nakon toga, međusobno smo se podružili i zasladili ukusnim kolačima i voćem . Hvala vam što ste došli i nadamo se da ćete nam doći opet uskoro!

Kulinarske radionice

Naša volonterka Tina održala nam je kulinarsku aktivnost – radili smo dva jela: paštetu od tune i krumpir s povrćem! Zahvaljujući trudu DIP-ovaca i naše Tine, oba jela ispala su fantastično! P.S. Sve smo pojeli.

Edukacijske radionice

Naša volonterka Marta, održala nam je aktivnost “Mozgalica”. Zanima vas o čemu je riječ? Za početak, izrađivali smo novčanice i kovanice od kolaž papira, nakon čega su nam poslužili u igranju igre koju je Marta sama osmislila. Ponovili smo matematičke operacije zbrajanja i oduzimanja, unaprijedili smo vještine rukovanja novcem (koliko novaca trebamo dati, dobiti i koliko novaca posjedujemo). završili smo 4. edukativnim predavanjem koje je održao Centar za inkluzivne radne aktivnosti . Tema  predavanja bila je “Strategije i nacionalni plan izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom” u sklopu projekta “Aktivni za inkluziju”. Projekt je financijski podržan od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova, a provodi se u razdoblju od 01. listopada 2021. do 31. ožujka 2022. Hvala CIRA-i, jer su naši DIP-ovci, kao i uvijek imali priliku čuti i naučiti mnogo toga novog i zanimljivog.

Dipove ZOOM čajanke

Inspiracija za jednu Zoom čajanku bilo nam je edukativno predavanje od Centar za inkluzivne radne aktivnosti.Pričali smo o našim kompetencijama, tj. o onome u čemu smo dobri te o poslovima koje bismo voljeli raditi. Došli smo do puuuno zanimljivih informacija! Povodom nadolazećeg Valentinova, imali smo Zoom posvećen upravo tome! Za početak, DIP-ovci su dobili zadatak da pronađu i slikaju stvari u svojem domu koje povezuju s Valentinovom. Nakon toga, na Zoomu smo popričali o stvarima koje smo pronašli te smo pogledali kratki edukativni video o tome kako je nastalo Valentinovo i zašto ga uopće slavimo. Treća ovomjesečna Zoom čajanka protekla je veselo – pričali smo o svemu i svačemu, a dotakli smo se i teme maškara! Na zdanjoj ZOOM čajanci u veljači pričali smo o “Danu ružičastih majica” – Danu prevencije vršnjačkog nasilja, koji se održava posljednje srijede u veljači. Povodom toga, pogledali smo i kratki edukativni video iz kojeg smo naučili razlikovati pojmove “sukob”, “nasilje” i “zlostavljanje“. Isto tako, popričali smo o tome što napraviti ukoliko se susretnemo s nekima od njih.

Sajam Zeleni Kastav

Ni kiša nas nije uspjela zaustaviti u našem odlasku na Zeleni Kastav. S nama je po prvi put na sajmu bila i naša Mama Hilda!

Pričaonice

U veljači su naši psiholozi Bernar i Karmen održali dvije Pričaonice.

Proslava rođendana

Naš Antonio je slavio 22. rođendan! Povodom toga, u DIP-u smo napravili kostimiranu  rođendansku proslavu koja je protekla… ma najbolje da sami procijenite na fotografijama! Hvala našem Mirko Jovičić Photography na divnim fotografijama!

Izrada slikovnice „Čarobna DIP-ova šuma“

Zahvaljujući našim volonterima, Filipu i Dariji, imali smo jednu jaaako zanimljivu aktivnost! Svi zajedno, osmislili smo priču za DIP-ovu slikovnicu “Čarobna DIP-ova šuma”, koju ćemo i ilustrirati sa našim crtežima. Poslije toga, opustili smo se uz maškaranu zabavu koju nam je Borna uljepšao s finim krafnama. P.S Probajte pogoditi “tko je tko”?

 

 

Ožujak 2022.

Kreativne i likovne radionice, šivanje, aktivnosti iznenađenja

Nastavili smo s pripremati i izrađivati krakove za naše Hilde. Naši novi volonteri po prvi put su imali priliku vidjeti proces njihove izrade, od  samog početka pa do kraja, a u tome su im pomogli naši DIP-ovci! Uspjeli smo puno toga napraviti! Naša volonterka Hela nam je i u ovom mjesecu održala dvije “aktivnosti iznenađenja” – Escape Room. DIP-ovci su trebali napeti moždane vijuge i riješiti brojne zagonetke. Uspjeli su stvoriti magičnu pjenicu i pomoći profesoru Baltazaru popraviti nevidljivi stroj. Malo je reći da su bili oduševljeni!

Nastavak izrade slikovnice „Čarobna DIP-ova šuma“

U ožujku je DIP-ovce dočekalpiznata aktivnos – “Slikovnica” u sklopu koje su, također imali zadatak smisliti svoj naziv i tekst DIP-ove slikovnice te su uspješno završili i drugu DIP-ovu slikovnicu “DIP-ovci u prirodi”. Osim pisanog dijela, uspjeli smo se izraziti i putem crteža – jer slika govori tisuću riječi. Započeli smo izradu “DIP-ovih pravila” a konačni 8izgled mžete vidjeti na fotografijama.

Radionica izrade sapuna

U DIP-u smo imali posebne goste – došle su nam studentice volonterke iz Udruge studenata biotehnologije UsbRi u sklopu projekta Naturis. Osim što se DIP pretvorio u pravi mali laboratorij, naši DIP-ovci su uz pomoć studentica uspjeli izraditi vlastite sapune – i to različitih boja i oblika! Hvala vam što dijelite s nama svoje znanje i slobodno vrijeme!

Kulinarske radionice

U ožujku smo održali i kulinarsku radionicu  radili smo salatu od tune.

Glazbene radionice

Na red je došla glazbena aktivnost koju nam je održao naš Šešo – vježbali smo ritam i to sve uz pomoć instrumenata koje smo sami izradili!

Dipove ZOOM čajanke

Na DIP-ovim čajankama smo malo upregnuli moždane vijuge i spojili ugodno s korisnim! Pogađali smo tko je koja životinja,  bili u posjeti našem Borni u Sisku… online putem. Borna nas je poveo u kratku turu Siskom te smo imali priliku vidjeti najstariji hrast u njegovom selu . Jednoga dana, možda uspijemo organizirati i odlazak uživo! Na zadnjoj  Zoom čajanci  u ožujku smo se bavili “narodnim poslovicama”. DIP-ovci su imali priliku podijeliti poslovice s kojima su upoznati te ih objasniti ostatku ekipe. Naučili smo neke nove narodne poslovice, a još ih je mnogo pred nama!

Sajmovi

Bili smo na Zelenom Kastvu, a na Filozofski fakultet u Rijeci održali smo Mali DIP-ov sajam.

Eko-vrt

Napokon nam je malo zatoplilo pa je došlo vrijeme za odlazak na naš eko vrt u Viškovu! Puno smo toga uspjeli napraviti – pokupiti smeće, odrezati stare grane, očistiti alat i provjeriti koje su nam biljčice preživjele zimu. Nakon rada, odmorili smo uz piknik na suncu! I nakon tjedana dana smo opet zasukali rukave i bacili se na uređenje našeg vrta u Viškovu! Bilo nas je jako puno – a danas smo imali i “male pomoćnike” iz osnovne škole te su nam se pridružili i naši volonteri misionari. Puno toga smo uspjeli napraviti. Na našem trećem ožujskom odlasku u eko-vrt u posjetili su nas i naši prijatelji iz Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka koji su nam pomogli u radnoj akciji – čišćenja smeća, rezanja trnja i sađenja cvijeća. Uspjeli smo očistiti i našu “kućicu s alatom”!

Posjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Rijeci

Desetog dana ožujka u DIP nam je došla savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Rijeci, Tea Rubeša . Savjetnica je imala priliku upoznati naše DIP-ovce te iz prve ruke vidjeti čime se mi ovdje bavimo. Osim toga, danas smo uspjeli naš “prozorčić” DIP-ovih pravila privesti kraju!  Sve u svemu, jedan jako uzbudljiv dan u DIP-u.

 

Travanj 2022.

Kreativne i likovne radionice, šivanje, ples, društvene igre i lavanda  

Nakon što smo se okupili, krenuli smo s aktivnostima. Prvo smo izradili male patuljke od recikliranog materijala, a zatim smo se posvetili izradi šarenih cvjetića od plastičnih žlica i noževa. Naši prijatelji iz Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka su nam se pridružili i uveličali atmosferu. Imali smo online susret s YUFE (https://uniri.hr/o-sveucilistu/yufe/ ) studenticom iz Cipra koja je za naše DIP-ovce pripremila izlaganje o svojoj predivnoj otočnoj državi. Bilo je vrlo poučno i zanimljivo za sve sudionike. Pozdrav i od treće DIP-ove maskote – od patuljka Štefa! Osim Štefa, pripremali smo i platna za aktivnost koja nam slijedi. Nismo zaboravili na naše Hilde i svaki od nas je dao svoj doprinos te smo na kraju bili jako ponosni na rezultat.

Kino

Petak, 8. travnja smo proveli u ugodnom društvu s ekipom iz Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka – išli smo u Art kino. Ovim putem htjeli bismo se zahvaliti Art-kino Croatia što nam je omogućio da ovaj tmurni dan svejedno kvalitetno provedemo – i to uživo!

Dipova ZOOM čajanka

Prva travanjska Zoom čajanka protekla je veselo – ali doslovno! Pričali smo o jednom od najsmješnijih i najzabavnijih dana u godini. O 1. aprilu! Osim što smo dijelili šale i “smicalice” koje smo priuštili našim bližnjima, razgovarali smo i o tome da trebamo pripaziti na koji način ćemo nekome “prodati” prvoaprilsku šalu – neke šale mogu biti neugodne pa čak i neprimjerene. Sve u svemu, želimo vam dobru zabavu i “sretan 1. april”! Na drugoj Zoom čajanci pričali smo o animiranom filmu – kako je nastao te kada je prvi put prikazan. Na zadnjoj travanjskoj Zoom čajanci dijelili smo dojmove s Okruglog stola koji se održao u prostoru SUMA – DIP-ovci su puni pozitivnih utisaka! Osim toga, pričali smo o nadolazećem Međunarodnom prazniku rada – 1. Maju, gdje su DIP-ovci imali priliku čuti te naučiti kada i kako je nastao, ali i zašto ga uopće slavimo.

Sajmovi

I ovog smo mjeseca bili na sajmu Zeleni Kastav.

Radne akcije čišćenja prostora udruge

Zadnji dan prije proljetnih praznika, imali smo radnu akciju čišćenja DIP-a! Uz to, uspjeli smo dovršiti naša platna, koja je započela druga grupa dipovaca. Ovim putem želimo svima zaželjeti ugodne blagdane!

25.4.2022. Javno predstavljanje projekta „Zajednički kroz život“ – prvi dan

Danas ste nas imali priliku vidjeti izvan prostora DIP-a, u blizini HNK-a gdje smo održali javno predstavljanje projekta “Zajednički kroz život” u okviru javne kampanje “Život u zajednici”. Za one koji još nisu upoznati s ovim projektom Centar za inkluziju i podršku u zajednici s partnerima Udrugom za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica“ Vukovar, Udrugom osoba s intelektualnim teškoćama „Suncokret“ Nova Gradiška i Udrugom osoba s intelektualnim teškoćama Istre od 01.05.2020. do 01.05.2022. provodi projekt „Zajednički kroz život“. Svrha projekta je povećati socijalnu uključenost osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji kroz individualiziranu podršku i razvoj inkluzivnih socijalnih usluga na području Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Bjelovarsko-bilogorske, Karlovačke, Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Istarske županije. Navedeno će se postići setom edukacija, pregledom dobre prakse, pružanjem inkluzivnih socijalnih usluga te javnom kampanjom. Ciljane skupine projekta su sa područja 8 projektnih županija: 60 osoba s intelektualnim teškoćama, 40 članova obitelji i udomiteljskih obitelji te 40 stručnjaka koji rade s osobama s intelektualnim teškoćama. Ukupan proračun projekta i iznos bespovratnih sredstava je 1.487.694,26 kn. Projekt se financira s 85% iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., a u okviru poziva Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici faza 1. te s 15% iz Proračuna Republike Hrvatske.

26.4.2022. Javno predstavljanje projekta „Zajednički kroz život“ – drugi dan

I danas smo održali javno predstavljanje projekta “Zajednički kroz život” u okviru javne kampanje “Život u zajednici”. Mnogo zainteresiranih građana samoinicijativno je došlo do nas gdje su se imali priliku informirati i upoznati s projektom, te nama samima – DIP-ovcima!

 

 

Svibanj 2022.

Kreativne, likovne i modelarske radionice, šivanje, ples, društvene igre i lavanda  

U DIP-u se uvijek događa nešto novo i zanimljivo! Nedavno smo imali posebnog gosta, profesora tehničke kulture Rifata Ramčića koji nam je održao modelarsku aktivnost – izrađivali smo drveni sat pomoću modelarske pile.

Kasnije smo imali informatičku aktivnost, dok su naše volonterke radile i pripremale se za aktivnosti koje nas uskoro očekuju. Također smo posjetili naše prijatelje iz Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka i bili smo oduševljeni novim stvarima koje smo vidjeli.

Volonterka Hana nam je održala kreativnu aktivnost – izradu leptira od recikliranih materijala. Tijekom svega toga, pridružile su nam se i Erasmus volonterke iz Nizozemske koje će se s nama družiti tijekom cijelog lipnja.

Također smo nedavno započeli s novom aktivnošću – izradom unikatnih predmeta od gline. Naši DIP-ovci su pokazali veliki interes za ovu aktivnost, a uz pomoć volontera i volonterki, svatko je uspio napraviti svoj vlastiti unikatni predmet. Bilo je tu vaza, zdjelica, šalica i raznih drugih predmeta, a svi su bili iznimno ponosni na svoje radove. Veselimo se nastavku ove kreativne aktivnosti i novim idejama koje ćemo realizirati zajedno! Bili smo jakoo vrijedni! Zasukali smo rukave i bacili se u kulinarske vode. Jedan smo dan proveli u šetnji kastavskom šumom – putevima bogatim ljekovitim biljem. Osim ugodne šetnje, uspjeli smo nabrati i brojne ljekovite biljke – šćiricu, divlju mentu, poljsku metvicu, matičnjak – a ni šparoge nam nisu promakle iz vida!

Tjelovježba i rekreacija

Često smo tjedan započinjali jutarnjim razgibavanjem i tjelovježbom!

Dipove ZOOM čajanke

U svibnju smo nastavili s našim ZOOM čajankama i online aktivnostima. Prepričavači smo doživljaje proteglog tjedna, vježbali uz video našeg volontera Ivice, a najviše smo pričali o izletu koji nas očekuje.

Nordijsko hodanje

Sunčani dan smo proveli u šetnji Terminalom, s nordijskim štapovima. P.S. Došli smo do kraja!

Sajmovi

Tjedan smo započeli odlaskom na jubilarni 100. Sajam Zeleni Kastav! Uživali smo uz harmoniku, zakusku i ugodno društvo.  Ovaj Sajam će nam sigurno ostati upečatljiv.

Proslava rođendana

U svibnju smo proslavili pet rođendana naših DIP-ovaca.

Eko-vrt

Dvaput smo imali aktivnost na svježem zraku – u našem eko vrtu na Viškovu. Dovršavali smo posao kojeg smo započeli prošli četvrtak – pognojili smo i okopali naše voćke, počupali travu, očistili smeće i još puno toga! Pridružilo nam se puno naših “stranih” volontera – naše volonterke iz Nizozemske i misionari iz Amerike. Osim što su DIP-ovci bili fizički aktivni i radili na uljepšavanju našeg vrta, imali su priliku i poboljšati svoje jezične sposobnosti komunicirajući na engleskom jeziku. Zajedničkim radom, uspjeli smo napraviti puno dragocjenog malča od posječenih grana!

 

Hrvatska volontira – prvi dan

Povodom 12. obljetnice nacionalne kampanje Hrvatska volontira , u suradnji s Udruga SMART i ove godine organizirali smo volontersku aktivnost – “S DIP-ovcima u vrt!” (11. i 12. svibnja) na našem eko vrtu u Viškovu.

Danas nas je bilo puno – od DIP-ovaca, volontera pa sve do naših misionara volontera koji nam dolaze s drugog kraja svijeta. To je samo dokaz da nam je potrebno samo malo dobre volje i želje da svojim volontiranjem doprinesemo zajednici, ali i samima sebi.

Kao i svake godine, ovom manifestacijom želi se promovirati značaj i dobrobit volontiranja za razvoj društva. Ove godine, naglasak je stavljen na potencijale i snagu sustavnijeg angažmana mladih u suočavanju s izazovima prirodnih i društvenih kriza, kao što su klimatske promjene, COVID-19 i slično.

Stoga, svi su dobrodošli – imate priliku još sutra pridružiti nam se na vrtu! Sa sobom ponesite samo malo dobre volje, a sve ostalo ćemo vam mi dati!

Hrvatska volontira – drugi dan

Naša volonterska aktivnost povodom manifestacije Hrvatska volontira , danas je uspješno privedena kraju!

Uspjeli smo posaditi suncokrete, ubrati ljekovito bilje, pretvoriti jedan dio odrezanog granja u dragocjeni malč koji će štiti stabla od isušivanja tla pomoću stroja za usitnjavanje, itd…a u svemu tome pomogla nam je ekipa iz Udruga Oaza – udruga za beskućnike i socijalno ugrožene osobe, koja nam se danas pridružila u akciji na našem vrtu.

Hvala svima koji su se tijekom ova dva dana priključili našoj akciji i pomogli “time promovirati vrijednost volontiranja kao građansku vrlinu i naviku srca”. Hvala što s nama gradite zajednicu koja brine!

Izleti

Izlet u Fužine

Išli smo 18.5.2022. na izlet u Fužine! Opet smo imali vrhunskog vodiča – gospodin Željko nas je proveo turom oko jezera Bajer, nakon čega smo išli u Pizzeria Furman, Gorski Kotar vratiti izgubljenu energiju. Za puni doživljaj, u povratku smo išli vlakom!

Izlet u Škopreti – 20. Susreti prijateljstva

Za kraj mjeseca, posjetili smo naše prijatelje iz Centar za inkluziju i podršku u zajednici u Škropetima. Sudjelovali smo u 20. Susretima prijateljstva gdje smo vrijeme proveli u ugodnom društvu i natjecali se u raznovrsnim igrama. Hvala Vam što ste nas lijepo ugostili i nadamo se uskoro ponovnom druženju!

 

Share on Facebook

Kontaktirajte nas

Informacije

Adresa
  • Wenzelova 2/1
  • Rijeka, Hrvatska
  • OIB: 78171364712
  • MB: 4152115
  • Žiro račun: ERSTE & ST. BANK
  • IBAN: HR68 2402 0061 1011 8082 8