Vesela škola kuhanja - DRUŠTVO ZA ISTRAŽIVANJE I POTPORU

Pretraži
Idi na sadržaj

Glavni izbornik:

Vesela škola kuhanja

Laboratorij životnih vještina PRIJATELJI (NEET)
VESELA ŠKOLA KUHANJA ZA NEET iz laboratorija životnih vještina Prijatelji

“Vesela škola kuhanja” aktivnost je iz našeg Laboratorija životnih vještina Prijatelji koju provodimo u partnerstvu s Narodnim učilištem - ustanovom za obrazovanje i kulturu u Rijeci (vidi partneri - http://www.dip.hr/partneri.html). Osim, ove aktivnosti naš partner sudjeluje i u drugim aktivnostima.
Cilj je osposobiti sudionike za temeljne vještine kuhanja za vlastite potrebe i potrebe obitelji.
Program i plan rada obuhvaća 50 sati rada u praktikumu za kuharstvo u Narodnom učilištu, a odvija su u dvije grupe od 6 do 10 sudionika, odnosno do 5 mentorskih parova. Svake srijede jedna grupa mentorskih parova uči kako spremiti jednostavna jela od vrhunske profesorice kuharstva, naše profesorice Mladenke, inače profesorice u Ugostiteljskoj školi Opatija. Osim, što se uči kako spremiti, uči se i kako i gdje nabaviti namirnice, kako pospremiti za sobom nakon kuhanja, kako poslužiti gotovo jelo i kako dijeliti s drugima. Sve što sudionici pripreme, sami isprobavaju i pojedu na kraju praktikuma.

Osnovni plan i programa rada obuhvaća sljedeće:


Tjedni
Program
Sati
1. (prosinac 2015)
Upoznavanje polaznika s kabinetom kuharstva i procesom rada u kuhinji (priprema,termička obrada,degustacija i čišćenje)
Priprema doručka:
1. Kuhanje kave,čaja,mlijeka,kakaoa
2. Dizano tijesto - slano (kiflice)
- slatko (buhtle)
3.Posluživanje doručka

   3
2. (prosinac/siječanj 2015)

Pripremanje jela od jaja:
1. Kajgane
2. Omleti
3. Jaja na oko
4. Šunka s jajima (hemendeks)
5. Panceta s jajima (bekendeks)

   3
3. (siječanj 2015)

Priprema juha:
1. Bistra pileća juha s tijesteninom
2. Gusta krem juha od povrća
3. Maneštra s bobićima

   3
4.Kuhanje i pripremnje tijestenine i palente:
1. Špageti na maslacu s parmezanom
2. Špageti sa salsom od rajčice
3. Carbonara
4. Palenta sa salsom ili jogurtom

  3
5.Kuhanje i priprema riže i griza:
1. Kuhanja riže na maslacu
2. Rižot s povrćem
4. Griz na mlijeku
5. Nabujak od riže

   3
6.Priprema jela pečenjem na žaru i prženjem u masnoći:
1.Tikvice na žaru
2.Pileće bijelo meso sa žara
3.Pohane tikvice
4. Pohana piletina na bečki
5. Pire od mrkve

   3
7.Priprema pizza:
1. Pizza Margarita
2. Pizza vegeterijena
3. Pizza mješana

   3
8.Slatka jela:
1. Puding sa šlagom
2. Palačinke s marmeladom i čokoladom
3. Prhki keksi - lincer
4. Pita s jabukama

    3
9.Priprema krumpira:
1. Prženi krumpir – pomfrit
2. Pečeni krumpir u peći
3. Kuhani krumpir
4. Njoki od krumpira slatki i slani

    3
Svaka grupa će naučiti kako se sprema svako do ovih jela, sudjelovati će u svim fazama pripreme, a na kraju će pripremiti domjenak za sve, svoju obitelj i prijatelje kako bi pokazali što su naučili. Sudionici će dobiti potvrdu od Narodnog učilišta da su završili ovaj tečaj kuhanja, a mentori da su sudjelovali i u ovoj aktivnosti.
Nakon toga, nadamo se da će svi moći svojim obiteljima i sebi spremiti većinu ovih jela.
Naša Vesela škola kuhanja je odlična prilika za studente da nauče neki novi trik u kuhinji, a za one koji nemaju iskustvo ovo je potpuno novo područje. Veselimo se ovoj aktivnosti svaku srijedu, te partnerstvom s Narodnim učilištem.

 
Natrag na sadržaj | Natrag na glavni izbornik