Baza škola - DRUŠTVO ZA ISTRAŽIVANJE I POTPORU

Pretraži
Idi na sadržaj

Glavni izbornik:

Baza škola

Laboratorij životnih vještina PRIJATELJI (NEET) > Koordinacije
KOORDINACIJA ZA PRAĆENJE MLADIH S TEŠKOĆAMA U “NEET SITUACIJI” RADI OBLIKOVANJA MODELA PRAĆENJA I UKLJUČIVANJA U SVIJET RADA

Važan cilj mentorskog programa Laboratorij životnih vještina Prijatelji za mlade je uspostava modela praćenja mladih s teškoćama koji bi trebao uspostaviti elemente za oblikovanje socijalnog, međusektorskog i interdisciplinarnog modela praćenja mladih u svrhu sprječavanja njihove društvene isključenosti, a posebno nakon završenog školovanja.
U tu svrhu planira se tijekom 2016. godine, imenovati koordinaciju za praćenje mladih s teškoćama, koja će biti sastavljana od predstavnika ključnih dionika koji u okviru svoje djelatnosti mogu doprinijeti poboljšanju društvenog položaja mladih. 

Sastav koordinacije za praćenje predviđa sljedeće predstavnike ključnih dionika u procesima uključivanja:
1. nostelj programa DIP
2. partneri i suradnici:
1. organizacija mladih i za mlade: Regionalni info centar za mlade Rijeka
2. obrazovna ustanova: Narodno učilište – ustanova za obrazovanje i kulturu u Rijeci
3. poduzetnik: B. M. PLAST d.o.o.

Planom aktivnosti 3 - godišnjeg programa predviđeno je da u 2016. i do kraja programa (2018) u sastav koordinacije uđu i predstavnici novih partnera i suradnika:
1. Hrvatski zavod za zapošaljavanje
2. Centar za socijalnu skrb
3. Jedinice lokalne i regionalne samouprave (gradovi, općine, županija)
4. Srednje škole
5. Poduzetnici, gospodarstvenici i druge privante i javne organizacije
6. Drugi (Ured državne uprave i sl. )

Osnovni elementi modela praćenja na početku programa imaju sljedeći strukturu:
1. izrada baza podataka o ciljnoj skupini mladih: “baza vještina” , “baza poslova”
2. izrada baze podataka o društveno odgovornim gospodarstvenicima: “bijela lista poslodavaca” senzibiliziranih na zapošljavanje mladih s teškoćama
3. izrada baze podataka inkluzivnih obrazovnih ustanova: “bijela lista škola”.
Elemente i sadržaj modela će se proširivati obzirom na volju i mogućnosti dionika.

BAZA INKLUZIVNIH OBRAZOVNIH USTANOVA – BAZA ŠKOLA – BIJELA LISTA ŠKOLA

Cilj prikupljanja podatka i analize za ovaj element strukture uspostaviti je evidenciju o srednjim školama u kojima se školuju učenici s teškoćama, njihov broj, zanimanja koja stječu po završetku obrazovnih programa i to ne samo u posebnim razrednim odjelima, prema prilagođenim programima, nego i evidenciju o položaju učenika s ne/dijagnosticiranim teškoćama u onim školama u koje su upisani temeljem preporuke profesionalne orijentacije ili niskog obrazovnog uspjeha. Cilj je senzibilizirati škole na probleme dijagnosticiranih i nedijagnosticirnih teškoća, ne samo u razvoju, nego i u učenju te poremećajima u ponašanju. U “Bijelu listu škola” bit će uključene one škole, koje provode inkluzivno obrazovanje, brinu o učenicima koji imaju evidentne teškoće, bez obzira imaju li ili ne rješenje nadležne službe o nekom od oblika školovanja. Kriterije će se postaviti tijekom izrade modela.

 
 
Natrag na sadržaj | Natrag na glavni izbornik